Αλέξης Μητρόπουλος στο Ράδιο ΕΝΑ: «Έρχεται … νέος νόμος για το ασφαλιστικό μετά το 2024!»

«Η ΕΕ προωθεί τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα», τόνισε ο γνωστός εργατολόγος

Πολλές είναι οι εξελίξεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που αφορούν στο ασφαλιστικό, με αποκορύφωμα τις αλλαγές που συμβαίνουν στην Γαλλία και έχουν οδηγήσει εκατομμύρια Γάλλους στους δρόμους. Ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος, εργατολόγος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για τις αλλαγές που σηματοδοτεί το νέο ασφαλιστικό στη Γαλλία, επισημαίνοντας πως και την Ελλάδα θα έρθει νέος νόμος μετά το 2024, ενώ τόνισε ότι πλέον η ΕΕ με οδηγίες και κανονισμούς προωθεί, αρχικά σε εθελοντική βάση, τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα, απαξιώνοντας την δημόσια υποχρεωτική σύνταξη και «πριονίζοντας τα πόδια της».

Ο κ. Μητρόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στην αλλαγή του ασφαλιστικού- συνταξιοδοτικού στη Γαλλία, επισημαίνοντας ότι από το 2024 θα δούμε ραγδαίες αλλαγές στα ασφαλιστικά πολλών χωρών.

«Αυτό σηματοδοτεί και το Προεδρικό Διάταγμα, καθώς παρακάμφθηκε το Κοινοβούλιο για τις αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης που επέβαλε ο κ. Μακρόν, κάνοντας χρήση ειδικού άρθρου. Σηματοδοτεί ότι πολλές χώρες ενόψει και του δημογραφικού και της μείωσης μισθών με την γενικευμένη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, που η αγορά εργασίας θα στέλνει λιγότερες εισφορές και χρήματα στα ταμεία, οι κυβερνήσεις θα ανασχεδιάσουν τα ασφαλιστικά τους», επεσήμανε ο ίδιος και τόνισε πως αναπότρεπτα θα έχουμε και νέο νόμο στην Ελλάδα μετά το 2024 καθώς, όπως εξήγησε,  η χώρα μας έχει τη μεγαλύτερη υπογεννητικότητα στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν και πρόσφατα στο Davos.

«Οι Ελληνίδες γεννάνε λιγότερο από κάθε άλλη γυναίκα στην Ευρώπη των 47. Έχουμε λιγότερους εργαζόμενους με λιγότερους μισθούς να συντηρούν περισσότερους συνταξιούχους. Είναι μία δυσεπίλυτη εξίσωση. Ασχολούμαι με αυτό και στο 20ο  βιβλίο μου «Το μέλλον των συντάξεων» και πιστεύω ότι το δημογραφικό θα είναι η διαρκής χρονοβόμβα των κοινωνιών», υποστήριξε ο έμπειρος εργατολόγος.

Τι θα ισχύσει στη Γαλλία – Τέλος οι πρόωρες συντάξεις στην Ελλάδα

Ο κ. Μητρόπουλος εξήγησε τι θα ισχύσει από δω κι έπειτα στη Γαλλία, ενώ αναφέρθηκε και στην Ελλάδα, που κατήργησε τις πρόωρες συντάξεις. Μάλιστα, ο κ. Μητρόπουλος επεσήμανε ότι ο Μακρόν είχε ως πρότυπό του τον σκληρό νόμο της Ελλάδας, του τρίτου μνημονίου.

«Ο Μακρόν είπε ότι όποιος δεν δουλεύει 43 χρόνια, στο 64ο θα παίρνει μειωμένη σύνταξη και θα υποχρεούται να πηγαίνει στα 67 έως τα 70. Αυτό θα το εφαρμόσει από το 2027 και μετά. Πιάνει δηλαδή γεννημένους και γεννημένες το 1965. Πήρε ως πρότυπο τον νόμο Κατρούγκαλου.  Είχαν έρθει συνεργάτες του και ενημερώθηκαν για το ασφαλιστικό του τρίτου μνημονίου, που είναι το σκληρότερο στην Ευρώπη για τα ηλικιακά όρια κυρίως. Ο δικός μας νόμος είναι ο σκληρότερος στην Ευρώπη. Για παράδειγμα ένας νέος που θα μπει στα 28 -30 στη δουλειά πρέπει να δουλέψει 40 χρόνια και θα βγει στη σύνταξη στα 70 του με το δικό μας σύστημα για πλήρη σύνταξη.

Ο κ. Μακρόν είπε ότι από το 2027 για να πάρεις πλήρη σύνταξη πρέπει να έχεις 43 χρόνια δουλειάς και να είσαι στο 64ο έτος ηλικίας. Αλλιώς,  παίρνεις 10% μειωμένη σύνταξη ή πηγαίνεις για πλήρη σύνταξη στα 67 και βάλε. Αυτή είναι η δυσκολότερη διάταξη που πέρασε στο ασφαλιστικό ο κ. Μακρόν και κατήργησε όπως και οι δικοί μας εδώ, τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις των γυναικών και των βαρέως εργαζομένων».

Ο κ. Μητρόπουλος εστίασε στις γυναίκες και ανέλυσε ότι οι μέχρι τώρα μελέτες έδειχναν ότι οι γυναίκες στην Ελλάδα κρατούσαν μια ισορροπία στην γεννητικότητα επειδή είχαν τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

«Μπορούσαν να βγαίνουν στα 56, στα 58 και στα 60 υπό τον όρο ότι τεκνοποιούσαν κι αυτό έδινε μία ώθηση στην γεννητικότητα. Από 1/1/23 καταργήθηκαν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Καμία γυναίκα δεν μπορεί να βγει πριν από το 62ο έτος για μειωμένη και προ του 67ου για πλήρη σύνταξη.

Οι Ελληνίδες έχουν το χειρότερο ηλικιακό σύστημα συνταξιοδότησης με τον νόμο Τσίπρα- Κατρούγκαλου το 2015-2016 κάτι που «ξεπατίκωσε» και ο Μακρόν τώρα για τις Γαλλίδες», ανέφερε ο κ. Μητρόπουλος.

 

Σε ιδιωτικές εταιρείες συνταξιοδοτικά προγράμματα με απόφαση της ΕΕ

Ο κ. Μητρόπουλος σχολίασε ότι οι αλλαγές που έρχονται, γίνονται σε βάρος των συνταξιούχων.

«Στέλνουν τον λογαριασμό του δημογραφικού στους συνταξιούχους και τους λένε να ζήσετε περισσότερα χρόνια συνταξιοδοτούμενοι με τα ίδια ή λιγότερα χρήματα, κάτι που δεν βγαίνει», είπε ο ίδιος.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις νέες εξελίξεις, με την υπογραφή της ΕΕ που προωθεί τα πανευρωπαϊκά προσυνταξιοδοτικά ατομικά προϊόντα.

«Υπάρχει νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή του Υπ. Οικονομικών που αφήνει σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες τη δυνατότητα, μέσα από χρηματιστήρια, κεφαλαιοποιήσεις κτλ , να καλύπτουν ασφαλιστικά τους ήδη ασφαλισμένους ή αυτούς που θέλουν μία πρόσθετη ασφάλιση. Εδώ είναι πανευρωπαϊκό το πρόγραμμα της ΕΕ, γι’ αυτό και το ονοματίζουμε ότι είναι μία μαχαιριά στο σύστημα της δημόσιας υποχρεωτικής ασφάλισης και στην πατρίδα μας και στην Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Μητρόπουλος και συμπλήρωσε ότι παρά το γεγονός ότι έρχεται ως εθελοντικό πρόγραμμα, αυτό ενθαρρύνεται από την ΕΕ.

Ο κ. Μητρόπουλος επεσήμανε ότι αυτή η ευρωπαϊκή απόφαση, δεν σηματοδοτεί καλές εξελίξεις για τα δημόσια υποχρεωτικά συστήματα και υποστήριξε ότι «με τη μείωση και τις μεγάλες περικοπές, την κατάργηση 13ης και 14ης σύνταξης, το γεγονός ότι τον ΕΟΠΥΥ τον στηρίζουν με την εισφορά του 6% οι ίδιοι εργαζόμενοι, με τη συνεχή απαξίωση του δημόσιου υποχρεωτικού συστήματος, δεν αρκούσε που έρχονταν οι ιδιώτες και προσέφεραν μέχρι τώρα συνταξιοδοτικά προϊόντα, αλλά έρχεται η ΕΕ με δύο οδηγίες και κανονισμούς και ενθαρρύνει την προώθηση σε εθελοντική βάση των ιδιωτικών συνταξιοδοτικών προϊόντων. Αυτό σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε το σύστημα της υποχρεωτικής δημόσιας ασφάλισης και ενθαρρύνουμε τους πολίτες με διάφορα προϊόντα συνταξιοδοτικά να μπουν στην ιδιωτική ασφάλιση».

 

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.