Ανάλυση του πολιτικού σκηνικού με φόντο την κάλπη στις 21 Μαΐου

Στο «Ράδιο Ένα» και τη «ΜΑΓΝΗΣΙΑ», απ΄τον σύμβουλο στρατηγικής Απόστολο Πιστόλα

Το παρόν πολιτικό σκηνικό και πως αυτό εξελίσσεται σχολίασε μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή ο σύμβουλος στρατηγικής, ιδρυτής της εταιρείας «Mastermind Analytics» και πρώην σύμβουλος του πρώην Πρωθυπουργού της Ουαλίας κ. Απόστολος Πιστόλας. Ο έμπειρος σύμβουλος αναφέρθηκε στους στόχους κάθε αρχηγού κόμματος, στο πολιτικό τους αφήγημα, αλλά και στα μετεκλογικά σενάρια και μίλησε για την οργή των πολιτών που εκπορεύεται από την τραγωδία των Τεμπών και πως αυτή η οργή θα μεταφραστεί στην κάλπη.
Σύμφωνα με τον κ. Πιστόλα, η τραγωδία των Τεμπών σημάδεψε το προεκλογικό σκηνικό και «χτύπησε» ουσιαστικά την κυβέρνηση. « Η τραγωδία των Τεμπών τέμνει το προεκλογικό σκηνικό στο πριν και το μετά. Το μετά είναι διαφορετικό γιατί έβγαλε όλες τις παθογένειες ενός πολιτικού συστήματος στην επιφάνεια σε μία μόνο στιγμή, από τα ρουσφέτια, από το πως λειτουργεί το δημόσιο, από τις υπερτιμολογήσεις, από την ανοχή στην πραγματικότητα και «χτύπησε» την κυβέρνηση στο ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα, που δεν είναι άλλο από την αποτελεσματικότητα. Με αυτό κέρδισε τις εκλογές του 2019 , εκεί έχτισε το αφήγημα της κυβέρνησης των αρίστων και του επιτελικού κράτους και είδαμε αμέσως μετά το δυστύχημα ότι οι δημοσκοπήσεις έδειχναν μία ροή, όχι μεγάλη, προς μια αντισυστημική ψήφο, προς μικρά κόμματα που δεν θεωρούνται μέρος του συστήματος, όπως το ΜέΡΑ 25, το κόμμα του Κασιδιάρη, του κ. Βελόπουλου και είδαμε ένα ποσοστό των ψηφοφόρων της ΝΔ του 2019 να πηγαίνει προς την αποχή , την γκρίζα ζώνη και τους αναποφάσιστους», ανέλυσε ο κ. Πιστόλας.

Οργή των πολιτών- Θα δούμε πως
αυτή θα μεταφραστεί στις κάλπες

Εκείνο που τόνισε ο κ. Πιστόλας είναι ότι μετά το δυστύχημα των Τεμπών υπάρχει οργή στους πολίτες. Ωστόσο, ακόμη δεν είναι αποκρυσταλλωμένο πως αυτή η οργή θα μεταφραστεί στις κάλπες. Ο ίδιος σημείωσε ότι μπορεί η οργή να μετατραπεί σε απογοήτευση, καθώς αυτό μπορεί να σημαίνει διαφορετική εκλογική συμπεριφορά για τον ψηφοφόρο.

Το πολιτικό αφήγημα των αρχηγών

Στο μεταξύ ο κ. Πιστόλας αναφέρθηκε και στο πολιτικό αφήγημα που ακολουθεί κάθε κόμμα εκφρασμένο από τον αρχηγό του.
Όπως επεσήμανε, η κυβέρνηση έχει πει κάτι πολύ καθαρό, «ο πρωθυπουργός έχει πει ότι οι πρώτες εκλογές είναι για το ποιος θα κυβερνήσει και οι δεύτερες για το πώς θα κυβερνήσει. Άρα θέλει στις πρώτες εκλογές μία μεγάλη διαφορά για να μην υπάρχει αμφιβολία για το ποιος θα κυβερνήσει και η απάντηση η δική του στις δεύτερες εκλογές στο πώς, είναι με αυτοδυναμία».
Στον αντίποδα η στρατηγική του κ. Τσίπρα δεν έχει στόχο τις πρώτες εκλογές αλλά τις δεύτερες, σύμφωνα με τον κ. Πιστόλα.
«Εάν του βγει να κάνει μία προοδευτική, όπως την ονομάζει, κυβέρνηση μετά τις πρώτες εκλογές, τότε μια χαρά. Αλλά θεωρώ ότι έχει κάνει μία μετατόπιση στην εκλογική αγορά πρώτα σε ύφος προς το πιο κεντρώο, πιο μετριοπαθές, γιατί δεν θέλει να ανοίξει ο δρόμος μιας συζήτησης περί αλλαγής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές και επίσης με μια τέτοια τοποθέτηση , η οποία παίρνει χρόνο για να πείσει τους πολίτες και δεν πιστεύω ότι σε αυτές τις εκλογές θα πείσει. Θα περιμένει την ΝΔ να πέσει σαν ώριμο φρούτο. Σκοπός του είναι να παίρνει απευθείας ψηφοφόρους από τη ΝΔ, γιατί όπως είδαμε ακόμη και μετά τα Τέμπη δεν το κάνει, γιατί δεν τον θεωρούν οι ψηφοφόροι της ΝΔ ως κυβερνητική εναλλακτική. Αυτό θέλει να αλλάξει . Βέβαια επειδή ήρθαν τα πράγματα όπως ήρθαν μετά τα Τέμπη με τον θυμό και την οργή και την αντισυστημική ψήφο αναγκαστικά παίρνει μαζί του τον κ. Πολάκη , που τον πήρε πίσω και τον έβαλε στα ψηφοδέλτια ως ανάχωμα αυτής της αντισυστημικής ψήφου», επεσήμανε ο σύμβουλος στρατηγικής.
Ενώ σε ότι αφορά στον κ. Ανδρουλάκη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛ, θέλει, όπως είπε ο κ. Πιστόλας, να γίνει μία κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές γιατί πιστεύει ότι θα συμπιεστεί πολύ, εάν υπάρχει πόλωση στις δεύτερες εκλογές.

«Για τις δεύτερες εκλογές θα πρέπει
να ανοίξει η συζήτηση μετά τις πρώτες»

Πάντως τόνισε ότι για τις δεύτερες εκλογές θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση μετά τις πρώτες, καθώς τα δεδομένα που θα αναδειχθούν θα είναι αυτά που θα αλλάξουν και το σκεπτικό των πολιτών απέναντι στα κόμματα. Σημείωσε δε, πως ακόμη το σκηνικό και για τις πρώτες εκλογές είναι σχετικά ρευστό, μιας και ένα ακόμα γεγονός εάν θα «χτυπήσει» την κυβέρνηση σε οποιοδήποτε θέμα, πάνω στο ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα ακόμη και μικρό να είναι, μπορεί να λειτουργήσει και αθροιστικά εναντίον της.
Βέβαια ανέφερε πως σίγουρα θα υπάρξουν και τα ευεργετικά χαρτιά και οι «κρυμμένοι» άσοι στο μανίκι, όπως πιθανές επενδύσεις που θα έρθουν, ίσως κάποιες δηλώσεις στήριξης αξιωματούχων του εξωτερικού. Επίσης, ο κ. Πιστόλας σημείωσε πως και τα ελληνοτουρκικά πλέον δεν θα είναι ένα φλέγον ζήτημα. Προς το παρόν είναι εκτός εκλογικού παιχνιδιού τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές στην Τουρκία.

Η κυβέρνηση μιλά για τα πεπραγμένα της,
ο ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια

Σύμφωνα με τον κ. Πιστόλα το προεκλογικό σκηνικό ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ «παίζεται» σε διαφορετικά ταμπλό. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως επεσήμανε ο ίδιος, έχει πιάσει το θέμα της ακρίβειας, ενώ η κυβέρνηση μιλά για τα πεπραγμένα της και για το πως θα ανατραπεί το παλιό σκηνικό.
«Η ακρίβεια είναι κάτι γενικό, δεν είναι κάτι ειδικό στην Ελλάδα, αλλά πάνω της «κουμπώνουν» μία αβεβαιότητα που δημιουργεί η ακρίβεια και άλλα ζητήματα που είναι ειδικά, όπως πχ στη Γαλλία το συνταξιοδοτικό, στην Ολλανδία το ζήτημα των αγροτών και κτηνοτρόφων για την κυβέρνηση. Ναι, είναι η ακρίβεια το νούμερο ένα, αλλά μπορείς να βάλεις πάνω πράγματα που σε συμφέρουν ως κόμμα, όπου με όχημα την ακρίβεια να το γυρίσεις στο ειδικό», υπογράμμισε.

Μπούμερανγκ οι τρίτες εκλογές για αυτοδυναμία- Σε άλλες χώρες
γνωρίζουν από πριν τους μετεκλογικούς συνδυασμούς

Εκτός από την πρώτη και τη δεύτερη κάλπη, η συζήτηση αρχίσει και ανοίγει στην χώρα για τον κίνδυνο ακόμη και τρίτης κάλπης, με στόχο την αυτοδυναμία. Σύμφωνα με τον κ. Πιστόλα αυτό ίσως γυρνούσε και μπούμερανγκ σε αυτόν που θα το αποφάσιζε, αλλά και σε όλο το πολιτικό σύστημα.
«Οι πολίτες μπορεί να πουν αυτή είναι η εντολή μας, βρείτε τα. Εάν δεν μπορείτε να τα βρείτε, να ψηφίσω κάποιον άλλο. Υπάρχει και αυτό το ενδεχόμενο. Η τρίτη κάλπη θα είναι για την αυτοδυναμία, γιατί γι’ αυτό θα γίνει, εάν είναι κοντά. Αυτά όμως θα πρέπει να τα δούμε αφού γίνει η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση», είπε ο κ. Πιστόλας.
Αναφερόμενος δε στο σύστημα της απλής αναλογικής, σχολίασε πως είναι πιο δημοκρατικό από μία αναλογική ενισχυμένη, ωστόσο χρειάζεται κυβερνήσεις συνεργασίας. Αυτό το βήμα συνήθως στις διάφορες χώρες γίνεται από πριν, δηλαδή, όπως εξήγησε ο κ. Πιστόλας, δημιουργούνται τα λεγόμενα μπλοκ οπότε οι πολίτες γνωρίζουν τι θα έχουν μετά τις εκλογές. Αυτό όμως στην Ελλάδα δεν συμβαίνει και ο πολίτης δεν ξέρει τι θα έχει μετά.
«Δεν θεωρώ ότι είναι η απλή αναλογική το πρόβλημα, θεωρώ ότι στις δεύτερες εκλογές είναι το θέμα γιατί η ενισχυμένη, δεν είναι όσο ενισχυμένη ήταν πριν, γιατί δεν έχουμε μπόνους 50 βουλευτών. Εάν είχαμε μπόνους 50 βουλευτών θα ήταν αρκετά πιο κάτω το μέτρο της αυτοδυναμίας ενός κόμματος. Είναι θεωρητικό και τι ταιριάζει σε κάθε λαό. Στην Ιταλία έχουν συνεχώς εκλογές, στο Λουξεμβούργο μια χαρά λειτουργούν οι κυβερνήσεις συνεργασίας», σχολίασε τέλος ο κ. Πιστόλας.
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.