Αναστασία Κοτανίδου στο Ράδιο ΕΝΑ: «Η επιδημία στη χώρα μας εξελίσσεται πολύ ομαλά» (ηχητικό)

Καμία ηλικιακή ομάδα δεν έχει το «σεβασμό» του Covid 19, αρρωσταίνουν οι πάντες ...

Πολύ ομαλά εξελίσσεται η πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας, με τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής να είναι ιδιαίτερα θετικά, ενώ την ίδια ώρα οι ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να βγουν από την Εντατική, σε σχέση με εκείνους που βρίσκονται σε έναν απλό θάλαμο. Αυτό τόνισε η κ. Αναστασία Κοτανίδου Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, καθηγήτρια πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας στο ΕΚΠΑ και στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός» που μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή για την εξέλιξη του Covid19 στη χώρα μας.

Η ίδια τόνισε πως όλοι οι νοσοκομειακοί γιατροί και νοσηλευτές βιώνουν αυτή την κατάσταση ανταποκρινόμενοι όσο το δυνατόν καλύτερα σ’ αυτή την πρόκληση των καιρών.
Η κ. Κοτανίδου εξήγησε τη σπουδαιότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, καθώς οι ασθενείς που νοσηλεύονται εκεί έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα ανάρρωσης και σχολίασε αναφορικά με τα φάρμακα, τα οποία φαίνεται πως ρίχνονται στη μάχη κατά του ιού, πως αυτά τα διαχειρίζονται οι γιατροί και κανένας δεν θα πρέπει να λαμβάνει φάρμακα, χωρίς τη συμβουλή των ειδικών. Τέλος, η καθηγήτρια υπογράμμισε πως καμία ηλικιακή ομάδα δεν έχει το… σεβασμό του Covid 19, ωστόσο πιο ευάλωτοι είναι οι ηλικιωμένοι.

Πως βαδίζουμε στο θέμα του κορωνοϊού, από την άποψη της μεταδοτικότητας και της νοσηλείας των ασθενών;
Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι η χώρα μας τα έχει καταφέρει πάρα πολύ καλά χάρη στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση πολύ γρήγορα, χάρη στην ετοιμότητα του συστήματος υγείας και χάρη στην πολλή καλή δουλειά που κάνουν όλοι οι άνθρωποι που δουλεύουν στα δημόσια νοσοκομεία. Η επιδημία εξελίσσεται στη χώρα μας πολύ ομαλά και αυτή τη στιγμή είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό, γιατί μπορούμε να πούμε ότι δεν υπήρχε άνθρωπος που να μην έχει κρεβάτι στο Νοσοκομείο ή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Αυτό ήταν και το στοίχημα που είχαμε βάλει από την αρχή.

Η έλλειψη κλινών γενικά στις ΜΕΘ ήταν ένα μόνιμο πρόβλημα στις σχετικές ιατρικές συζητήσεις και τα ρεπορτάζ..
Πάντα ήταν πρόβλημα η έλλειψη κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και γι’ αυτό πιστεύω ότι αυτή τη φορά η πολιτεία κατάλαβε το σημαντικό ρόλο που παίξουν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στη λειτουργία ενός Νοσοκομείου κι ότι όταν περάσει αυτή επιδημία δεν θα μας ξεχάσουν πάλι, όπως κάθε φορά γινόταν μετά από οποιαδήποτε κρίση συνέβαινε στο σύστημα υγείας.

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ έχουν μεγαλύτερα ποσοστά επιβίωσης από τους ασθενείς με τα ίδια συμπτώματα που νοσηλεύονται σε θάλαμο;
Αυτό είναι ακριβώς έτσι και το είδατε εξάλλου από τις εικόνες που βλέπαμε από την Ιταλία και τώρα βλέπουμε και κάποιες τέτοιες εικόνες από Αμερική. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται στη Μονάδα με αναπνευστική ανεπάρκεια έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να βγουν από την Εντατική σε σχέση με τους ίδιους ασθενείς που νοσηλεύονται σε κοινό θάλαμο. Αυτό ισχύει σε όλες τις ασθένειες όχι μόνο για τον Covid.

Οι επιπλέον ΜΕΘ που δημιουργούνται στα Νοσοκομεία, μπορούν να μας μείνουν και ως προίκα ή είναι πρόσκαιρη η δημιουργία λόγω της έκτακτης ανάγκης;
Αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να μείνουν μόνιμα όλα αυτά τα επιπλέον κρεβάτια που έχουν δημιουργηθεί, γιατί έχουμε πάρει κάποια κρεβάτια από καρδιολογικές μονάδες, καρδιοχειρουργικές κι έτσι έχουμε αυξήσει τον αριθμό των κλινών Εντατικής Θεραπείας.
Το προφίλ των ασθενών που είναι θετικοί στον κορωνοϊό παραμένει το ίδιο με το αρχικό στη χώρα μας ή έχει διαφοροποιηθεί;
Οι ασθενείς που νοσούν πιο βαριά είναι ασθενείς κάποιας ηλικίας. Αυτό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι έτσι. Αυτό όμως που έχουμε τονίσει πολλές φορές είναι ότι δεν υπάρχει κάποια ηλικία, την οποία ο Covid19 να τη σέβεται και να μην αρρωσταίνει. Αρρωσταίνουν οι πάντες.

Γίνεται πολλή συζήτηση για τη χλωροκίνη. Τελικά υπάρχουν ενθαρρυντικά στοιχεία ερευνών για το εν λόγω φάρμακο;
Είναι πάρα πολύ καλό αν δεν είμαστε γιατροί να κάνουμε τους γιατρούς. Το πιο σημαντικό είναι να μην παίρνουμε κανένα φάρμακο, αν δεν μας το έχει συστήσει κάποιος γιατρός. Αυτή είναι η συμβουλή μου προς όλους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.