Ανεξάρτητοι: Κατάλληλη στιγμή να ανοίξει η συζήτηση για την τοπική Αυτοδιοίκηση

Εκτός Δημοτικού Συμβουλίου με όλες τις δυνάμεις και ενδιαφερόμενους

Κατάλληλη θεωρούν τη στιγμή να ξεκινήσει ο διάλογος για την Αυτοδιοίκηση, εκτός Δημοτικού Συμβουλίου, όπου δεν γίνεται διάλογος και δεν ακούγονται οι απόψεις, οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι και μέλη της δημοτικής κίνησης «Μαζί για τον Βόλο» Κώστας Γαργάλας και Ιάσων Αποστολάκης. Όπως ανέφεραν στο «Ράδιο Ένα», η συζήτηση πρέπει να γίνει μεταξύ όλων των σχημάτων και των ενδιαφερομένων για το Δήμο Βόλου, ώστε να διαμορφωθεί μια ευρεία συμμαχία, που όχι μόνο θα διεκδικήσει το Δήμο, αλλά θα δουλέψει για να τον πάει ένα βήμα μπροστά.
Ο Κώστας Γαργάλας τάχτηκε υπέρ της άποψης να ανοίξει η συζήτηση για την Αυτοδιοίκηση και η επιλογή θα γίνει μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες και μέσα από τις συνθέσεις απόψεων, με γνώμονα ότι οραματικός στόχος είναι να πάρουμε την πόλη και να την πάμε ένα βήμα μπροστά.

«Να καταγραφούν οι απόψεις»

Όπως είπε, αρχικά πρέπει να καταγραφούν οι απόψεις για μείζονα ζητήματα κάτι που δεν γίνεται στο Δημοτικό Συμβούλιο και πρέπει να γίνει εκτός Δημοτικού Συμβουλίου και στη συνέχεια και αφού προχωρήσει ο διάλογος, η επιλογή του επικεφαλής θα γίνει με συγκεκριμένα κριτήρια που θα συμφωνηθούν από τους συμμετέχοντες, με απαραίτητα κριτήρια την προσφορά τους, να γνωρίζουν να συνεργάζονται και την αναγνώριση από τους πολίτες.
Σύμφωνα με τον Κ. Γαργάλα, το ζήτημα των αυτοδιοικητικών πραγμάτων αφορά αποκλειστικά στους αυτοδιοικητικούς σχηματισμούς και τους ανθρώπους της πόλης, ανεξάρτητα αν είναι ενταγμένοι ή όχι σε κάποιο κόμμα.
Όπως είπε, πρέπει να ξεφύγουμε από τις κλειστές αίθουσες των πολιτικών γραφείων και να μπούμε εκεί που ζυμώνεται και καλλιεργείται αυτή η ζωή που υπάρχει στην πόλη. Κάθε παρέμβαση που κατατείνει στο να βγει η υπόθεση της αυτοδιοίκησης και των σχηματισμών που θα λειτουργήσουν στο επίπεδό της, έξω από τις αίθουσες των κλειστών κομματικών επιλογών, είναι μια προσπάθεια σε καλή κατεύθυνση.

Ο επικεφαλής, να είναι πρώτος
μεταξύ ίσων και καλός «μαέστρος»

Ο οποιοσδήποτε επικεφαλής ως υποψήφιος δήμαρχος δεν είναι παρά ο πρώτος μεταξύ ίσων, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να φροντίσουμε ώστε ένας πολύ καλός επικεφαλής να είναι απλώς ένα μέλος μιας πολύ καλής ορχήστρας και να είναι πολύ καλός μαέστρος, τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος.
«Δεν αρκεί να διεκδικήσεις το Δήμο και να τον πάρεις, αλλά πρέπει να τον κατευθύνσεις και να τον δουλέψεις, συνεπώς ο επικεφαλής πρέπει να έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά», είπε ο Κ. Γαργάλας που πρόσθεσε ότι η οραματική προσέγγιση του συνδυασμού που θα κερδίσει, των συσχετισμών και η σύνθεση που θα προκύψουν, να μπορέσει να βρει κοινά σημεία.
Ο ίδιος τόνισε ότι με βάση τη σύνθεση, τις απόψεις, την πρόοδο, με τελικό στόχο να προχωρήσει η πόλη την επόμενη μέρα, θα πρέπει να επιλεγούν όλοι οι άνθρωποι που θα υπηρετήσουν αυτό το σκοπό. «Μ’ αυτή τη λογική πρέπει να δούμε αυτοί οι άνθρωποι που πληρούν τα παραπάνω και να καθορίσουμε τα κριτήρια αυτών των επιλογών», ανέφερε ο ανεξάρτητος σύμβουλος που έφερε ως παράδειγμα ατσαλάκωτους ανθρώπους που έγιναν δήμαρχοι και ο Δήμος πήγε κατά διαόλου, ενώ ακούγονται άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται. Θα ήταν ενδιαφέρον να ακουστεί η άποψή τους…
Ο Κώστας Γαργάλας κατέληξε ότι ο νέος δήμαρχος Βόλου, θα έχει μεγάλο φόρτο, καθώς πρέπει να δουλέψει τον Δήμο μετά από τέσσερα χρόνια αδράνειας και απαξίωσης των υπηρεσιακών στελεχών, ενώ τόνισε ότι ο επικεφαλής και τα επόμενα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου θα πρέπει να έχουν επεξεργαστεί ζητήματα όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, η κοινωνική πολιτική, η πολεοδόμηση, το κυκλοφοριακό κλπ.

Ιάσων Αποστολάκης: Καλά
τα σενάρια των συνεργασιών

Αναφερόμενος σε συνεργασίες του παρελθόντος ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Ιάσων Αποστολάκης, είπε ότι τα πλατιά σχήματα που κυριάρχησαν επί δημαρχίας Μιχ. Κουντούρη και Δημ. Πιτσιώρη, έχουν την αξία τους για την εποχή τους, επειδή πρόσφεραν πράγματα που ακόμη και σήμερα απολαμβάνουμε, όπως υποδομές και πολιτισμό, αλλά είχαν αναφορά στον κεντροαριστερό χώρο.
«Πόσο μάλλον σήμερα που κανείς δεν μπορεί να διεκδικήσει έναν μεγάλο Δήμο μόνος του, να τον διοικήσει χρηστά και όπως πρέπει, αφετέρου έχοντας απέναντι, ό,τι πιο μαύρο υπήρξε στην πόλη», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον ίδιο έχει ξεκινήσει η συζήτηση μεταξύ των σχημάτων για το τι χρειάζεται η πόλη προγραμματικά και πολιτικά, ενώ η ανάγκη συνέχισης του διαλόγου είναι επιτακτική. Στο διάλογο που ξεκίνησε εμπλέκονται και πολιτικά κόμματα που εκφράζονται, όμως τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο τον έχουν τα αυτοδιοικητικά σχήματα, με παραδείγματα άλλων μεγάλων Δήμων της χώρας, που κατάφεραν να κάνουν πράγματα, είπε.
Ο Ι. Αποστολάκης επισήμανε ότι τα σενάρια των συνεργασιών είπε προεκλογικά, είτε μετεκλογικά είναι καλά, ενώ οι προεκλογικές συγκλίσεις με βάση προγραμματικές θέσεις και όχι «παζάρια», έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες αποδοχής του κόσμου και καλύτερες πιθανότητες στις εκλογές.

«Μοντέλο η περίπτωση της Λάρισας»

Άποψη της κίνησης «Μαζί για τον Βόλο» είναι ότι όλα τα τοπικά ζητήματα πρέπει να περνούν από τους ανθρώπους που ασχολούνται με τη Αυτοδιοίκηση, καθώς το ΚΙΝΑΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο χώρος που εκπροσωπεί ο κ. Πατσιαντάς, έχουν αυτοδιοικητικές εκφράσεις «δε βλέπουμε το λόγο γιατί όλη αυτή η διαδικασία ζυμώσεων και ανταλλαγής απόψεων, να μην περάσει μέσα από τα Δημοτικά σχήματα αρχικά και να πρέπει να περάσει από κομματικά επιτελεία σε κλειστά γραφεία».
Ο ανεξάρτητος σύμβουλος επανέλαβε ότι έχει στο μυαλό του το μοντέλο της Λάρισας, όπου τρεις Δημοτικές κινήσεις συμφώνησαν με διαδικασίες κοινά αποφασισμένες πήγαν σε έναν επικεφαλής, τον οποίο αγκάλιασε η πόλη, κέρδισε τις εκλογές και μετά από τέσσερα χρόνια πέτυχε πράγματα.
Ο Ι. Αποστολάκης εκτίμησε ότι στο τέλος θα υπερισχύσει η νηφάλια λογική ότι τα αυτοδιοικητικά σχήματα θα έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, ενώ εξέφρασε ικανοποίηση για την ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής, που λέει ότι η αυτοδιοικητική του έκφραση είναι το σχήμα «Επιλογή Ευθύνης», για την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι είναι λίγο πιο γενική, αλλά βάζει τα ζητήματα που θέτει ο «Κλεισθένης», για συνεργασίες πλατιών σχημάτων. Ο ίδιος διέβλεψε ότι θα συγκεκριμενοποιήσει ότι τα σχήματα στα οποία συμμετέχουν στελέχη του, με ανθρώπους που δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ, θα έχουν λόγο και ρόλο πρωταγωνιστικό στην Αυτοδιοίκηση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.