Ανησυχούν οι δήμαρχοι των Βορείων Σποράδων

Ζητούν μέτρα για την αντιμετώπιση κρουσμάτων του κορωνοϊού

Έντονη ανησυχία για την εξάπλωση του κορωνοϊού εκφράζουν οι δήμαρχοι Σκοπέλου και Αλοννήσου, που έστειλαν επιστολές προς τον ΕΟΔΥ, το Υπουργείο Υγείας αλλά και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Χαρδαλιά, για να τους επιστήσουν την προσοχή στο πρόβλημα, ενώ και ο Δ. Σκιάθου, ζήτησε απαγόρευση μετακινήσεων προς το νησί.
Οι Σποράδες εκπέμπουν SOS, και ο δήμαρχος Σκοπέλου μιλώντας τονίζει πως το κέντρο υγείας στο νησί δεν μπορεί να κάνει τίποτα εάν εντοπιστεί κάποιο κρούσμα.

Το να φτάσει κάποιος χειμώνα στη Σκόπελο δεν είναι εύκολο μιας και το μόνο λιμάνι που συνεχίζει δρομολόγια είναι του Βόλου, απ όπου ξεκινά πλήθος επισκεπτών για Σκόπελο, χωρίς να γίνεται κάποιος έλεγχος πριν φτάσουν στο νησί.
«Όταν έρθουν εδώ είναι αργά» τονίζει ο Σταμάτης Περίσσης μιας και είναι δύσκολο να ακολουθήσουν τα μέτρα αυτοπροστασίας και να μείνουν στο σπίτι. Όσον αφορά στους αλλοδαπούς, εκτός από το λιμάνι, μέχρι και την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιούνταν απευθείας πτήσεις στη Σκιάθο και από εκεί περνούσαν στη Σκόπελο.

Διασκεδάζουν στα καλύβια στο βουνό

Άλλη μία παράμετρος που αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία, είναι οι φοιτητές, όπως αναφέρει ο δήμαρχος Σκοπέλου, οι οποίοι επιστρέφοντας στο νησί, κάθε άλλο παρά μπαίνουν σε περιορισμό, αλλά διασκεδάζουν στα καλύβια στο βουνό.
«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να φύγει κάποιος εάν του παρουσιαστεί κάτι από τη Σκόπελο, που μπορεί να γίνει μόνο εάν υπάρχει δρομολόγιο προς Βόλο ή με ελικόπτερο και αυτό είναι ένα γενικότερο θέμα για τα νησιά» αναφέρει ο κ. Περίσσης. Ωστόσο ο Δήμος Σκοπέλου παίρνει έκτακτα μέτρα και μέσα στο επόμενο 24ωρο διαμορφώνεται ειδικός χώρος, έξω από το κέντρο υγείας, όπου και θα εξετάζονται όσοι έχουν πυρετό.

Δ. Σκιάθου: Ζητά απαγόρευση
μετακινήσεων λόγω κορωνοϊού

Επιστολή με την επισήμανση “Επείγον” απέστειλε ο Δήμαρχος Σκιάθου την Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020, με θέμα την απαγόρευση μετακινήσεων προς τη Σκιάθο για το διάστημα που είναι σε ισχύ η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α 42) προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Υποδομών & Μεταφορών. Στόχος της Δημοτικής Αρχής η σε μέγιστο βαθμό προστασία απ΄ τη διάδοση του κορωνοϊού, με την απαγόρευση της μετακίνησης προς τη Σκιάθο ακτοπλοϊκώς και αεροπορικώς για το διάστημα που είναι σε ισχύ η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α 42) και μέχρι η ισχύς της παρούσας παραταθεί εκ νέου, έως την νεώτερη τασσόμενη προθεσμία.
Στην επιστολή προτείνεται να εξαιρεθεί η μεταφορά προϊόντων και η μετακίνηση για εξαιρετική ανάγκη την οποία θα κρίνει ομάδα που θα αποτελείται από τον Δήμαρχο, τον Διευθυντή του Κέντρου Υγείας, το Λιμενάρχη και τον Διευθυντή του αεροδρομίου.
Λαμβάνοντας υπόψη την αδυναμία λόγω των αντικειμενικών δυσκολιών να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο διάδοσης του ιού από την υποστελέχωση και υπολειτουργία του Κέντρου Υγείας και των συνεπειών που θα επιφέρει τόσο στην υγεία των πολιτών όσο και στην οικονομική ζωή του νησιού, το παραπάνω μέτρο είναι επιβεβλημένο».

Δέσμη μέτρων στην Αλόννησο
για κορωνοϊό ζητά ο δήμαρχος

Με εκτενή επιστολή το προηγούμενο διάστημα, παρουσίασε ο Δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης στον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, την αδυναμία του Περιφερειακού Ιατρείου Αλοννήσου να παρέχει οποιαδήποτε ιατρική φροντίδα, είτε για την ανίχνευση κρούσματος Κορωναιού, είτε για τη διαχείριση του. Το σημαντικότερο όμως που επεσήμανε στην επιστολή του, ήταν η ανάγκη αντιμετώπισης μίας κατάστασης που επικρατεί στο νησί της Αλοννήσου με μεγάλη άφιξη τουριστών από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες που διαθέτουν εξοχικές κατοικίες στην Αλόννησο και αγνοούν τις οδηγίες που έχουν εκδοθεί από τους αρμόδιους φορείς. Ζητήθηκε από τον Υπουργό να προβλεφθεί υγειονομικός έλεγχος, να υπάρχει σαφής ενημέρωση των επιβατών κατά την επιβίβαση τους στο νησί, καθώς και να ληφθεί οποιοδήποτε άλλο αναγκαίο μέτρο που θα συμβάλλει στην πρόληψη αλλά και την δραστική αντιμετώπιση, προκειμένου να διαφυλαχθούν οι μόνιμοι κάτοικοι της Αλοννήσου.
Συμπληρωματικά της επιστολής αλλά στο ίδιο πνεύμα, ο Δήμαρχος Αλοννήσου προτείνει την άμεση υλοποίηση δέσμης μέτρων όπως ενδεικτικά, η διενέργεια εντατικότερης επικοινωνιακής καμπάνιας σε όλα τα σημεία μετεπιβίβασης (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμούς ΚΤΕΛ, διόδια κλπ) στους πολίτες του εξωτερικού με ξενόγλωσσες οδηγίες που οφείλουν να ακολουθούν κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα και ο εμπλουτισμός της καμπάνιας «Μένουμε Σπίτι».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.