Απ. Μούσιος: Έχει νοσήσει με covid το 27% των μαθητών και το 25% των εκπαιδευτικών

Απόστολος Μούσιος, πρόεδρος των Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας
«Είχαμε απουσίες μαθητών για μεγάλο χρονικό διάστημα, δημιουργήθηκε πρόβλημα στην εκπαιδευτική διαδικασία»

Περίπου 3000 μαθητές πρωτοβάθμιας σε σύνολο 13.000 και 350 εκπαιδευτικοί σε σύνολο περίπου 1500 έχουν νοσήσει από κορωνοϊό σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Απόστολο Μούσιο, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για την επαναλειτουργία των σχολείων μετά τις διακοπές του Πάσχα. Ο κ. Μούσιος επεσήμανε ότι τουλάχιστον την πρώτη εβδομάδα μαθημάτων μετά από 20 ημέρες διακοπών, θα έπρεπε να γίνονται τα self test και όχι να καταργηθούν, για να δείξουν εάν τυχόν υπάρχουν κρούσματα στη σχολική κοινότητα.
Η μόνη διαφοροποίηση σε σχέση με το υγειονομικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ που εφαρμοζόταν πριν κλείσουν τα σχολεία για τις διακοπές του Πάσχα είναι , όπως εξήγησε ο κ. Μούσιος, ότι δεν θα κάνουν οι μαθητές τα δύο self test την εβδομάδα, όπως και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί. Θα κάνουν ένα rapid test μόνο οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί κάθε Τρίτη κι αυτή την εβδομάδα κατ΄ εξαίρεση θα γίνει Τετάρτη.
«Εμείς ήμασταν αντίθετοι να επιστρέψουν οι μαθητές χωρίς self test όπως και οι εκπαιδευτικοί. Απλά είχαμε παρατηρήσει ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα που γίνονταν τα αυτοδιαγνωστικά τεστ υπήρχε περιορισμός της λοίμωξης covid 19 στις σχολικές μονάδες. Γι΄αυτό είχαμε τονίσει ότι μετά από 20 ημέρες διακοπών, μιας και μεσολάβησε και η Πρωτομαγιά, θα έπρεπε όλοι όσοι εισέρχονται στις σχολικές μονάδες εκπαιδευτικοί, μαθητές και βοηθητικό προσωπικό να κάνουν όλοι ένα self test για να δούμε εάν υπάρχουν κρούσματα», είπε ο κ. Μούσιος, πρόταση όμως που δεν έγινε αποδεκτή.
Προσέθεσε όμως πως από το νέο πρωτόκολλο συνεχίζουν και ισχύουν τα υπόλοιπα μέτρα όπως οι μάσκες σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ο καλός αερισμός αιθουσών, η τήρηση των κανόνων υγιεινής στις τάξεις, διαφορετικά διαλείμματα, διαφορετικοί είσοδοι και έξοδοι των μαθητών για να μην υπάρχει συνωστισμός.
«Θα μπορούσε έστω την πρώτη εβδομάδα που επανέρχονται οι μαθητές να γίνονται τεστ, γιατί οι κανόνες των υγειονομικών πρωτοκόλλων τηρούνται αυστηρά στις σχολικές μονάδες, γι’ αυτό έχουμε περιορίσει στην ΠΕ Μαγνησίας όλο αυτό το διάστημα τα κρούσματα και είμαστε πολύ κάτω από τον μέσο όρο άλλων περιοχών», συμπλήρωσε ο κ. Μούσιος.
Σημειώνεται πως με το νέο υγειονομικό πρωτόκολλο εάν υπάρχει ένα καταγεγραμμένο κρούσμα, τότε θα πρέπει να κάνουν δύο self τεστ την πρώτη και τέταρτη ημέρα οι μαθητές της τάξης.
3000 μαθητές και 350 εκπαιδευτικοί νόσησαν
Η χθεσινή ημέρα παρά την αλλαγή του πρωτοκόλλου αναφορικά με τα τεστ κύλησε ομαλά για τα σχολεία της Μαγνησίας και με ελάχιστες απουσίες μαθητές, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει κανείς τους ακριβείς λόγους, εάν είναι λόγω κορωνοϊού ή άλλων αιτιών.
Μιλώντας ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησία για το προηγούμενο διάστημα, πριν από τις διακοπές του Πάσχα, σημείωσε πως υπήρξαν ελάχιστες περιπτώσεις αναστολής τμημάτων κι αυτό εξαιτίας του περιορισμού του 50+1, ενός μέτρου που έβρισκε αντίθετους τους εκπαιδευτικούς.
«Είχαμε απουσίες μαθητών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στην ΠΕ Μαγνησίας περίπου το 27% των μαθητών έχει νοσήσει το ίδιο και το 25% των εκπαιδευτικών , άρα σε ένα σύνολο περίπου 13.000 μαθητών στην πρωτοβάθμια έχουν νοσήσει 3000 μαθητές και 350 εκπαιδευτικοί σε σύνολο 1500», υποστήριξε ο κ. Μούσιος προσθέτοντας ότι αυτές οι απουσίες και η μη αναπλήρωση πολλές φορές των εκπαιδευτικών, δημιούργησε πρόβλημα στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Ο ίδιος σημείωσε πως όταν έγιναν πέρυσι οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών με τρίμηνη σύμβαση για τις ανάγκες αναπλήρωσης λόγω covid, ο Σύλλογος είχε ζητήσει και καταφέρει, κατ’ εξαίρεση στη Μαγνησία, να παραμείνουν στην υπηρεσία οι 17 συμβασιούχοι, μέχρι τη λήξη της χρονιάς. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ζητά το ίδιο και για τους 33 φετινούς συμβασιούχους, ώστε να παραμείνουν μέχρι να ολοκληρωθεί η φετινή σχολική χρονιά.
Τέλος, ο κ. Μούσιος σχολίασε πως ο κορωνοϊός έφερε αναστάτωση στα σχολεία, στα προγράμματά τους και στην καθημερινότητα και επεσήμανε πως επηρεάστηκαν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του δημόσιου σχολείου, εξαιτίας των απουσιών και των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.