Απ. Πιστόλας στο Ράδιο Ένα: «Ρεκόρ αποχής ίσως στις Ευρωεκλογές»

Η αντιπολίτευση με την πολιτική της, ενισχύει …την Κυβέρνηση

Μπορεί οι Ευρωεκλογές να έρχονται στις αρχές του Ιούνη ωστόσο οι Έλληνες φαίνεται ότι μέχρι στιγμής είναι τελείως αδιάφοροι πάνω στο θέμα αυτό. Σύμφωνα με τον κ. Απόστολο Πιστόλα, αναλυτή εκλογικής συμπεριφοράς, σύμβουλο στρατηγικής και ιδρυτή της εταιρείας «Mastermind Analytics», που μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, ενδεχομένως να υπάρξει και ρεκόρ αποχής, καθώς αυτές οι Ευρωεκλογές δεν συμπίπτουν με κάποια άλλη εκλογική αναμέτρηση.
«Ο κόσμος είναι αδιάφορος σε μεγάλο βαθμό. Οι ευρωεκλογές κατά την άποψή μου είναι πιο σημαντικές καθώς αποφασίζουμε το μέλλον της Ευρώπης, την κατεύθυνση της Ευρώπης και πως θα είναι η Ελλάδα μέσα σε αυτή. Ο κόσμος είναι κουρασμένος από τις διπλές εκλογικές αναμετρήσεις και τις περιφερειακές εκλογές που είχαμε πέρυσι, δεν δίνει την απαραίτητη σημασία σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση και ενδεχομένως να έχουμε και ρεκόρ αποχής, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και γενικά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πιστόλας τονίζοντας ότι στη χώρα μας οι προηγούμενες Ευρωεκλογές συνέπεσαν με τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, οπότε και υπήρχε ένα ποσοστό συμμετοχής ικανοποιητικό.
«Τώρα δεν ξέρω πόσο θα είναι αυτό, φοβάμαι ότι θα έχουμε χαμηλά ποσοστά συμμετοχής, γιατί είναι μόνες τους, δεν συνδέονται με κάτι άλλο», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η πιο … «άμπαλη» αντιπολίτευση μετά την μεταπολίτευση

Ωστόσο, ο κ. Πιστόλας σχολίασε και τα πολιτικά τεκταινόμενα με την πρόταση μομφής, που καταθέτει το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις δηλώσεις Κασσελάκη για διεθνείς παρατηρητές.
«Εκλογικά η αντιπολίτευση είναι ενδεχομένως στο σύνολό της η πιο άμπαλη αντιπολίτευση που έχουμε δει από την μεταπολίτευση κι έπειτα. Κι αυτό γιατί τις τελευταίες δύο εβδομάδες είχαμε το θέμα με την κ. Ασημακοπούλου, είχαμε μία άνοδο του θέματος των Τεμπών με τους πολίτες να θεωρούν σε σημαντικό βαθμό ότι δεν έχουν γίνει αυτά που έπρεπε να γίνουν και άρα είχαμε μία και πτώση δημοσκοπική της κυβέρνησης και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Εφόσον η αντιπολίτευση είδε ότι υπήρχαν αρνητικά συναισθήματα του κόσμου, αποφάσισε να «πατήσει» σε αυτά. Το ΠΑΣΟΚ μίλησε για πρόταση μομφής, η οποία θα κατατεθεί . Αυτό το έκανε για να πάρει την πρωτοβουλία στην αντιπολίτευση από τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί βλέπει ότι είναι πίσω στις δημοσκοπήσεις και θέλει να δείξει ο κ. Ανδρουλάκης ότι ηγείται της αντιπολίτευσης. Ο κ. Κασσελάκης είναι στον στρατό και για να υπερθεματίσει βγήκε κι έκανε την πιο «αστεία δήλωση» που έχω δει τα τελευταία πολλά χρόνια και μίλησε για παραίτηση του πρωθυπουργού και για εκλογές με διεθνείς παρατηρητές. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα για ευρωπαϊκή χώρα. Δεν μπορείς να το λες αυτό», σχολίασε ο εκλογικός αναλυτής.
Συνέχισε δε, σημειώνοντας ότι οι κινήσεις αυτές της αντιπολίτευσης το μόνο που κάνουν είναι να συσπειρώνουν τον κόσμο γύρω από τη ΝΔ.

«Θα φανεί συσπείρωση στη Ν.Δ.»

«Η αντιπολίτευση θύμισε στους πολίτες το 2014 όταν προσπαθούσαν να ρίξουν την κυβέρνηση Σαμαρά και αυτό που κάνει είναι να συσπειρώνει πάλι πίσω τον κόσμο στη ΝΔ κι αυτό θα φανεί στις επόμενες δημοσκοπήσεις», τόνισε.
Επεσήμανε ότι η πρόταση μομφής έγινε με βάση ένα δημοσίευμα και τη σχολίασε ως μία μη σοβαρή κίνηση.
« Καταλαβαίνω ότι το έκανε γιατί βρίσκεται σε δεινή θέση ο κ. Ανδρουλάκης με βάση τα δημοσκοπικά στοιχεία, αλλά δεν μπορείς να το θεωρήσεις σοβαρή αντιπολίτευση αυτό. Όλη αυτή τη δυσαρέσκεια που υπήρχε, τα αρνητικά συναισθήματα για τα Τέμπη , σε αυτά βάζει ένα στοπ, γιατί φέρνει στη βουλή την πρόταση μομφής. Ενδεχομένως ο Πρωθυπουργός να το γυρίσει σε ψήφο εμπιστοσύνης, περνάει η ψήφος εμπιστοσύνης κι εκεί υπάρχει ένα στοπ, συζητήθηκαν αυτά, από δω και πέρα τι; Οι κινήσεις αυτές δείχνουν κάποιους που είναι σε απόγνωση ή δεν κατανοούν την εκλογική αγορά ειδικά η δήλωση του κ. Κασσελάκη, την οποία θεωρώ εκτός τόπου και χρόνου», είπε ο κ. Πιστόλας, σχολιάζοντας ότι είναι αστεία η πρόταση Κασσελάκη και αφορά τελείως διαφορετικά πολιτεύματα.
«Προσπαθούν να αποδείξουν ότι μπορεί να αποτελέσουν κυβερνητική εναλλακτική, αλλά δεν είναι σοβαρή αντιπολίτευση αυτό που έχουμε», υπογράμμισε.

«Φωτιά που πετάει σπίθες η ακρίβεια»

Ο κ. Πιστόλας τόνισε ακόμη ότι το βασικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παντού είναι η ακρίβεια και την παρομοίασε με μία φωτιά που πετάει σπίθες.
« Η σπίθα μπορεί να είναι πχ το θέμα με την κ. Ασημακοπουλου. Βγαίνει δυσαρέσκεια σε άλλα θέματα που η πηγή της είναι η ακρίβεια. Τα Τέμπη λειτουργούσαν από μόνα τους γιατί υπάρχει πολύ μεγάλη ψυχική ταύτιση του κόσμου με τα θύματα και τις οικογένειές τους γιατί αυτό το τρένο το έχουμε πάρει όλοι μας ειδικά όσοι μένουμε μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
Κατάφερε λοιπόν η αντιπολίτευση, ακόμη και σε αυτό το θέμα, το οποίο είναι άσχημο να βλέπεις να χρησιμοποιείται πολιτικά, ακόμη όμως και σε αυτό το θέμα, κατάφερε με την πρόταση μομφής να «κάψει» τα χαρτιά της», σημείωσε.
Τέλος σε ότι αφορά το ευρωπαϊκό κλίμα, σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει μία ελαφριά δημοσκοπική στροφή προς τα δεξιά, όπως δείχνει η δημοσκόπηση του euronews, υπάρχουν όμως δημοσκοπήσεις κατά τόπους στις χώρες που δείχνουν μια μεγαλύτερη στροφή.
Με τους Ευρωπαίους να έχουν βασικά προβλήματα την ακρίβεια και το μεταναστευτικό , σύμφωνα με τον κ. Πιστόλα στις ευρωεκλογές θα υπάρξει μία πτώση των φιλελευθέρων και πρασίνων και άνοδος των ECR και AB που είναι οικογένειες στα δεξιά του λαϊκού κόμματος.
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.