Αποκλειστικά στη «Μαγνησία» οι δυο μονομάχοι της ηγεσίας του ΚΙΝ.ΑΛ.

Ανοίγουν τα χαρτιά τους λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες του δεύτερου γύρου

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν εκ νέου οι κάλπες για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής, οι δύο μονομάχοι, Νίκος Ανδρουλάκης  και Γιώργος Παπανδρέου, μιλούν αποκλειστικά στην εφημερίδα «Μαγνησία».

 

Ν. Ανδρουλάκης: Ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ θα ζεστάνει ξανά τις καρδιές και την ψυχή του ελληνικού λαού

 Τη στόχευση να «γίνουμε ξανά ένα Κίνημα λαού που θα αγκαλιάσει τις αγωνίες των πολιτών» και παράλληλα, «ένα κόμμα που θα ενώσει όλες τις γενιές και θα ανοιχτεί στους νέους», βάζει με δήλωσή του στη «ΜΑΓΝΗΣΙΑ», ο υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ενόψει των αυριανών επαναληπτικών εκλογών.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων, κάνοντας ένα κάλεσμα συμμετοχής για «ισχυρή εντολή», πρέπει «να ανανεώσουμε πρόσωπα και ιδέες, να καταρτίσουμε ένα αξιόπιστο και τολμηρό πρόγραμμα διακυβέρνησης που θα ανοίγει δρόμους ανάπτυξης και ευημερίας για όλους».

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη, «από την Κυριακή ανοίγουμε το κόμμα μας σε όλους τους Έλληνες, τις προοδευτικές δυνάμεις, τους νέους, τους πιο ευάλωτους», ενώ τονίζει ότι «ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ θα ζεστάνει ξανά τις καρδιές και την ψυχή του ελληνικού λαού».

Στέλνοντας ταυτόχρονα μηνύματα σε κάθε κατεύθυνση, τόνισε ότι «οι προσωπολατρίες και οι αντιπαραθέσεις χωρίς κανένα πολιτικό περιεχόμενο, που πλήγωσαν την παράταξη και έδωσαν πλεονέκτημα στους πολιτικούς μας αντιπάλους, τελείωσαν».

Η δήλωση στη «ΜΑΓΝΗΣΙΑ»

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Ανδρουλάκη στη «ΜΑΓΝΗΣΙΑ», είναι η εξής: «Ένα παράθυρο ελπίδας και προοπτικής άνοιξε την περασμένη Κυριακή για τη Δημοκρατική Παράταξη. Η μαζική συμμετοχή 270.000 πολιτών έστειλε μήνυμα ανανέωσης, ενότητας και πολιτικής αυτονομίας. Ευχαριστώ θερμά τους δημοκρατικούς πολίτες της Μαγνησίας που με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους. Στις κάλπες της 12ης Δεκεμβρίου θα κάνουμε μαζί το δυναμικό άλμα προς τα εμπρός.

Η Δημοκρατική Παράταξη επιστρέφει ανανεωμένη, ισχυρή, με καθαρό πρόγραμμα και πρόσωπα υψηλής κοινωνικής αξιοπιστίας για να σηκώσει και πάλι ψηλά τον ήλιο της εθνικής αξιοπρέπειας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αυτό φιλοδοξώ να πετύχουμε μαζί με ενότητα, διαφάνεια, αξιοκρατία.

Να γίνουμε ξανά ένα Κίνημα λαού που θα αγκαλιάσει τις αγωνίες των πολιτών, από τα κάτω, όπως τότε που σάρωσε σαν ποτάμι τα κατεστημένα της Συντήρησης των δεκαετιών του ’70 και του ’80, ώστε να σαρώσουμε και τα σημερινά κατεστημένα, είτε αυτά χαϊδεύουν τον κ. Μητσοτάκη, είτε τον κ. Τσίπρα. Ένα κόμμα που θα ενώσει όλες τις γενιές και θα ανοιχτεί στους νέους, με προοδευτικές ιδέες και νέες συμπεριφορές μακριά από τις βαρονίες και τις πελατειακές λογικές του παρελθόντος.

Με ένα πρόγραμμα που θα συγκροτηθεί στη βάση της περιφερειακής ανάπτυξης, προτάσσοντας τις ανάγκες κάθε περιοχής σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια, τους τοπικούς φορείς, την κοινωνία των πολιτών.

Για να δημιουργήσουμε μια πράσινη, βιώσιμη και διεθνώς ανταγωνιστική οικονομία που θα προσφέρει νέες, μόνιμες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ώστε να χτυπήσουμε τις πολυεπίπεδες ανισότητες που συσσώρευσαν οι διαδοχικές κρίσεις. Να θωρακίσουμε την ελληνική κοινωνία απέναντι στην ενεργειακή φτώχεια, την κλιματική αλλαγή, την έξαρση του δημογραφικού.

Η Ελλάδα αξίζει να κοιτάξει ξανά το μέλλον με αισιοδοξία και να πάψει να είναι μια χώρα χαμηλών προσδοκιών, που βλέπει τους νέους της να φεύγουν στο εξωτερικό γιατί δεν μπορούν να χτίσουν μια ζωή όπως την έχουν ονειρευτεί. Μόνο μια παράταξη της πράσινης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας μπορεί να δώσει ξανά ελπίδα. Αρκεί να κοιτάξουμε μπροστά, να επανασυνδεθούμε με την κοινωνία, να ανανεώσουμε πρόσωπα και ιδέες, να καταρτίσουμε ένα αξιόπιστο και τολμηρό πρόγραμμα διακυβέρνησης που θα ανοίγει δρόμους ανάπτυξης και ευημερίας για όλους.

Απευθύνομαι και στους 270.000 προοδευτικούς πολίτες που έδωσαν το «παρών» την πρώτη Κυριακή, όχι μόνο σε αυτούς που με ψήφισαν. Ζητώ ισχυρή εντολή και τους καλώ ξανά όλους να έρθουν και αυτή την Κυριακή για να σφραγίσουμε μαζί την εποχή της νέας ελπίδας και της νέας νίκης.

Από την Κυριακή ανοίγουμε το κόμμα μας σε όλους τους Έλληνες, τις προοδευτικές δυνάμεις, τους νέους, τους πιο ευάλωτους. Όλες οι γενιές του ΠΑΣΟΚ θα είναι μπροστά με μόνα κριτήρια την κοινωνική τους αξιοπιστία και την ανάγκη να προσφέρουν στον ελληνικό λαό.

Μπορώ να εγγυηθώ την ενότητα για να χτίσουμε με αξιοκρατία ένα κόμμα από τη βάση, χωρίς ευνοούμενους ηγεσίας. Οι προσωπολατρίες και οι αντιπαραθέσεις χωρίς κανένα πολιτικό περιεχόμενο, που πλήγωσαν την παράταξη και έδωσαν πλεονέκτημα στους πολιτικούς μας αντιπάλους, τελείωσαν.

Είμαι αποφασισμένος αυτό το Κίνημα να το ξαναχτίσουμε μαζί με τους πολίτες για να σπάσουμε τα δεσμά που κρατάνε τη χώρα μας καθηλωμένη και την κοινωνία μας διαρκώς απογοητευμένη. Ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ θα ζεστάνει ξανά τις καρδιές και την ψυχή του ελληνικού λαού.

 

 

 

Γιώργος Παπανδρέου: «Είμαστε αυτόνομος πόλος του Σοσιαλισμού, όχι συμπλήρωμα και εφεδρεία»

 «Θέτω τον εαυτό μου σε αυτή την πολιτική διαδικασία, διότι έχω να εισφέρω την εμπειρία, τις καινοτόμες προτάσεις, το βάθεμα των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων της κυβερνητικής μας περιόδου» ξεκαθαρίζει σε σχέση με την επιθυμία του να διεκδικήσει την Κυριακή, την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, ο πρώην Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

Σε συνέντευξή του στη «ΜΑΓΝΗΣΙΑ», τονίζει ότι κατεβαίνει στις εκλογές, με ένα σύγχρονο πλαίσιο αρχών, αξιών και αντίληψης που συνδέει την ιστορία της παράταξης με το μέλλον της», σημειώνοντας ταυτόχρονα, ότι «είναι καιρός να αναγεννηθούμε και να μεγαλώσει η επιρροή μας ξανά στην κοινωνία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, την πολιτική αυτονομία και φυσιογνωμία  δεν θα την διαπραγματευθεί με κανέναν, ενώ παραδέχθηκε ότι «στο χώρο μας υπάρχει  αναγκαιότητα να απαντήσουμε σε πολλά διλήμματα»…

 

Στο απλό ίσως ερώτημα, πολλών… Γιατί Γ. Παπανδρέου και όχι Νίκο Ανδρουλάκη, τι απαντάτε; 

Ουδέποτε μπήκα στη λογική συγκρίσεων “καλού- κακού”  ακόμη και σε σκληρές πολιτικές αντιπαλότητες, πόσο μάλλον τώρα που βρισκόμαστε στο πλαίσιο μιας βαθιάς εσωκομματικής δημοκρατικής διαδικασίας που πρώτοι εμείς στο ΠΑΣΟΚ με την εκλογή μου το 2004 φέραμε στον τόπο. Αυτό που μπορώ με πλήρη επίγνωση όμως να πω, είναι ότι θέτω τον εαυτό μου σε αυτή την  πολιτική  διαδικασία,  διότι έχω να εισφέρω την εμπειρία μου, τις καινοτόμες προτάσεις μου, το βάθεμα των προοδευτικών  μεταρρυθμίσεων της κυβερνητικής μας περιόδου 2009-2011, μια σοβαρή και μεγάλη πολιτική ατζέντα για το μέλλον της χώρας που ήδη  έχω καταθέσει, κι όλα αυτά προς ισχυροποίηση της δημοκρατικής μας  παράταξης,  με ρόλο πρωταγωνιστικό.

 

Τι νέο θέλετε να φέρετε τόσο στο ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, όσο και στην πολιτική σκηνή της χώρας;

Το ΠΑΣΟΚ και η παράταξή μας –  λόγω και του προοδευτικού μας dna – πάντοτε μετά από κάθε κρίση,  επανερχόταν με νέα δύναμη για να προσφέρει. Τόσα χρόνια κρίσης άφησαν σημάδια και στο χώρο μας, ο οποίος υπέστη μια συρρίκνωση που δεν του αρμόζει. Είναι λοιπόν καιρός να αναγεννηθούμε και να μεγαλώσει η επιρροή μας ξανά στην κοινωνία. Αυτή η πολιτική ανανέωση προϋποθέτει σαφές προοδευτικό στίγμα και πρόταση,  με πολιτικό σχέδιο και προτάγματα. Αυτά τα προσφέρω μέσα από όσα καταθέτω με την υποψηφιότητά μου. Γνωρίζω και συμμετέχω σε ό,τι καινούργιο, καινοτόμο, ριζοσπαστικό κυοφορείται και συζητείται στον κόσμο. Ήδη μέσα στις ελάχιστες ημέρες του προεκλογικού μου αγώνα έχω θέσει στη δημόσια συζήτηση, τεκμηριωμένα και με σαφήνεια, ζητήματα όπως η κλιματική και ενεργειακή  δικαιοσύνη , η ψηφιακή οικονομία, η προωθημένη Παιδεία, το Ταμείο Νέας Γενιάς, οι νέοι τρόποι χρηματοδότησης στους νέους επιχειρηματίες που αδυνατούν να δανειοδοτηθούν, η διεύρυνση της διαφάνειας, σχέδιο για ένα νέο “έξυπνο” ΕΣΥ που δυστυχώς καταρρέει. Όλα αυτά και πολλά άλλα που θα έπρεπε να συζητηθούν αυτό το διάστημα ανάμεσα στους υποψήφιους Προέδρους του ΚΙΝ.ΑΛ. κάτι που δυστυχώς δεν έγινε για εύκολα αντιληπτούς λόγους. Νέες και φρέσκιες ιδέες,  από ανθρώπους που αποδεδειγμένα πιστεύουν σε μεγάλες αλλαγές και προοδευτικές μεταρρυθμίσεις.

 

Η επόμενη ημέρα στο ΚΙΝΑΛ ανεξάρτητα απ΄το ποιος θα επικρατήσει, ποια θα πρέπει να είναι και για τι δεσμεύεστε;  

Η επόμενη μέρα,  πρέπει πρωτίστως να ενσωματώσει τη δυναμική που μας πρόσθεσαν οι 280 περίπου χιλιάδες μελών και φίλων που ήρθαν να καταθέσουν την εμπιστοσύνη τους στο χώρο μας .Να τους  αντιμετωπίσουμε ως πολίτες που  εκφράζουν τη βούλησή τους για αλλαγή και όχι ως μηχανιστικό άθροισμα ψηφοφόρων. Να μην τους απαξιώσουμε, να μην αφήσουμε τη δυναμική αυτή να εξανεμιστεί. Να καταστήσουμε με απόλυτη σαφήνεια μέσα από πολιτικές – ιδεολογικές διεργασίες,  ότι είμαστε ο πολιτικά αυτόνομος πόλος του Σοσιαλισμού, της Σοσιαλδημοκρατίας, της Προόδου και όχι συμπλήρωμα και εφεδρεία οποιουδήποτε άλλου κόμματος. Σε αυτό οφείλουμε να τοποθετηθούμε ξεκάθαρα όλοι. Να αξιοποιήσουμε όλο το πολιτικό δυναμικό του Κινήματός μας, χωρίς αποκλεισμούς, ανεξάρτητα από προτιμήσεις της προεκλογικής περιόδου, ώστε να δημιουργηθούν οργανώσεις μέσα στην κοινωνία. Που θα παράγουν πολιτική και θα τοποθετούνται στα πραγματικά προβλήματα. Και όλοι μαζί να δίνουμε μάχες για την ισχυροποίηση της παράταξης.

 

Οι σχέσεις με τα δύο μεγαλύτερα κόμματα Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας αναλάβει τα ηνία του κόμματος, ποια θα είναι; 

Πιστεύω ότι από εμάς εξαρτάται να γίνουμε εμείς πλέον ένα από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα. Την πολιτική μας αυτονομία και φυσιογνωμία  δεν θα την διαπραγματευθώ με κανέναν. Οι σχέσεις μας με τα άλλα κόμματα θα είναι σαφείς και απόλυτα διακριτές.  Γι΄ αυτό κατεβαίνω στις εκλογές αυτές με ένα σύγχρονο πλαίσιο αρχών, αξιών και αντίληψης που συνδέει την ιστορία της παράταξής μας με το μέλλον της.

 

Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε σε αυτούς που την Κυριακή θα βρεθούν και πάλι ενώπιον της κάλπης, αλλά και σε όσους δεν θα ψηφίσουν για πρόεδρο, ωστόσο, μπορεί να αποτελέσουν μελλοντικούς ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ ; 

 Στο  χώρο μας υπάρχει  αναγκαιότητα να απαντήσουμε σε πολλά διλήμματα. Να επιλέξουμε την Κυριακή τη φυσιογνωμία μας. Να δηλώσουμε με τη ψήφο μας αν θέλουμε ένα κόμμα μεγάλο, ανοιχτό στην κοινωνία και τις προκλήσεις της. Αν επιθυμούμε να έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο ή να πορευόμαστε θολά, συμπληρωματικά  και αγκυλωμένα. Το πώς θα προχωρήσουμε εμείς,  θα αποτελέσει και το δίαυλό μας  με την κοινωνία . Θα μας εμπιστευτεί ξανά, όσο εμείς θα τη σεβόμαστε δίχως άλλες δεσμεύσεις και παθογένειες.

 

Επιμέλεια: Ηλίας Κουτσερής

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.