Αρ. Μπασδάνης: «Η περιοχή μας έχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα- 2-3 χρόνια για να επανέλθει η οικονομία»

Για «πάγωμα» στην αγορά έκανε λόγο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας

Δύσκολα και καθόλου ευοίωνα οικονομικά φαίνεται πως είναι τα πράγματα στη Μαγνησία και εν γένει στη Θεσσαλία μετά και τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλη Μπασδάνη, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη να σημειώνει ότι θα χρειαστούν 2-3 χρόνια για να επανέλθει η οικονομία στην περιοχή, ενώ προσέθεσε ότι στην αγορά επικρατεί ένα «πάγωμα».

 

Ο κ. Μπασδάνης αρχικά σχολίασε την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως αυτή ανακοινώθηκε σήμερα, υπογραμμίζοντας πως το μεγάλο θέμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η έλλειψη εργατικών χεριών, ιδίως στον τουρισμό και τον αγροτικό τομέα, με τους εργαζόμενους εκεί να είναι δυσεύρετοι.

«Στον τουρισμό ζητούνται πολλά χέρια, υπάρχει έλλειμμα και όχι μόνο σε μας. Είναι ένα φαινόμενο που απασχολεί όλη την ΕΕ, ειδικά σε ότι αφορά στα εξειδικευμένα χέρια εκεί υπάρχει τεράστιο ζήτημα.

Θα πρέπει να μεριμνήσει η πολιτεία, βεβαίως και να δοθεί βεβαίως μεγαλύτερος κατώτατος μισθός αλλά και ορθά αμειβόμενες θέσεις, ώστε να παραμείνουν τα εξειδικευμένα χέρια στη χώρα μας και να μην μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες της ΕΕ όπου οι μισθοί είναι σαφέστατα καλύτεροι», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή η χώρα μας κατατάσσεται σε ότι αφορά στο Εθνικό Ακαθάριστο Προϊόν στην προτελευταία θέση στην αγοραστική δύναμη στην ΕΕ με τελευταία τη Βουλγαρία.

«Έχουμε να διανύσουμε πολύ δρόμο ακόμη, πρέπει να τρέξουμε σε πολλά επίπεδα και ταυτόχρονα, ώστε να καλύψουμε όλες τις ανάγκες που υπάρχουν στην αγορά και βεβαίως σε ότι αφορά στην περιοχή μας και τη Θεσσαλία εν γένει αυτό το έργο θα αργήσει να αλλάξει, διότι έχουμε τον Θεσσαλικό κάμπο σε πλήρες τέλμα. Για να επανέλθει η οικονομία στην περιοχή θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 2-3 χρόνια, διότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Εάν δεν ξεκινήσει ο πρωτογενής τομέας στην περιοχή μας δύσκολα θα ανακάμψει η τοπική οικονομία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπασδάνης μεταφέροντας την εικόνα που επικρατεί και στη Μαγνησία.

«Πάγωμα» στην αγορά

Αυτή η δυστοκία στην αγοραστική δύναμη, όπως σχολίασε, φαίνεται σαφώς και στην περιοχή μας, όπου υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην αγορά. «Οι έμποροι το γνωρίζουν πολύ καλά. Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα «πάγωμα» στην αγορά. Αυτό για να αλλάξει πρέπει να πέσει χρήμα στην αγορά, πρέπει να έρθουν επενδύσεις και να ξεκινήσει εκ νέου ο αγροτικός τομέας να δίνε καρπούς. Εάν δεν ξεκινήσει θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη συνέχεια. Πρέπει να δούμε όμως και πως θα αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, πως θα θωρακίσουμε καλύτερα την οικονομία και όλους τους τομείς που είναι εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες, στην κλιματική αλλαγή και στα ακραία φαινόμενα, γιατί δεν είναι μόνο αυτά που γνωρίσαμε τον περασμένο Σεπτέμβρη, είναι και αυτά που θα ακολουθήσουν και θα πρέπει να τα περιμένουμε», τόνισε.

Έφερε δε ως παράδειγμα αυτό του ελαιολάδου, όπου πέρυσι εξαιτίας των καιρικών συνθηκών σε όλη τη Μεσόγειο δεν υπήρχε καθόλου παραγωγή. «Φέτος τα σημάδια είναι καλά, εάν όμως υπάρχουν ακραία φαινόμενα, με υψηλές θερμοκρασίας, φοβάμαι ότι και φέτος δεν θα έχουμε καρποδεσία, δεν θα έχουμε παραγωγή και αυτό θα είναι ένα τεράστιο πρόβλημα ειδικά για μας για το Πήλιο», επεσήμανε και συνέχισε λέγοντας ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση και στον τριτογενή τομέα που είναι ο τουρισμός, όπου κι εκεί χρειάζονται υποδομές, ιδίως στο Ν. Πήλιο, όπου χρειάζεται να αποκατασταθούν οι υποδομές , να αποκατασταθεί το φυσικό περιβάλλον για να είναι επισκέψιμη η περιοχή.

Στο …κάδρο της προσοχής ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας έβαλε και την κρουαζιέρα η οποία ξεκινά επισήμως την 1η Απριλίου, καθώς ο Βόλο αντιμετωπίζει προβλήματα μετά τις πλημμύρες με τον βυθό του λιμανιού του.

«Πρέπει να δούμε,  θα έχουμε προβλήματα; Αυτό εξαρτάται από το μέγεθος των πλοίων γιατί κι εδώ έχουμε προβλήματα με τη βυθοκόρηση, πρέπει να αποκατασταθεί ο πυθμένας, να απομακρυνθούν οι φερτές ύλες και χρειάζεται τουλάχιστον ένας χρόνος για αποκατάσταση. Τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια δεν θα προσεγγίσουν. Εάν ήμουν εταιρεία δεν θα επαφιόμουν στις δεξιότητες του πλοιάρχου και να δω το πλοίο μου να κολλάει στον πυθμένα του Παγασητικού», είπε.

Είμαστε έτοιμοι για την εγγραφή των αγροτών- Θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο

Ο κ. Μπασδάνης αναφέρθηκε όμως στη νέα δραστηριότητα που θα αναπτυχθεί στο Επιμελητήριο Μαγνησίας που είναι τα Αγροτικά Τμήματα με στόχο τη δημιουργία μητρώου αγροτών. Όπως εξήγησε ο ίδιος ουσιαστικά το Επιμελητήριο θα κάνει τη «βρώμικη» δουλειά συλλέγοντας τα στοιχεία των αγροτών και δημιουργώντας ένα μητρώο, το οποίο θα είναι ένα εργαλείο στη διάθεση του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Επειδή υπάρχουν δύο και τρία μητρώα αγροτών θα πρέπει να υπάρχει ένα νέο μητρώο, όπου θα υπάρχει διαγραφεί όσων δεν ασχολούνται και θα αφορά αποκλειστικά τους επαγγελματίες αγρότες. Η δημιουργία ενός νέου μητρώου βοηθά να εξαλειφθούν αυτές οι αγκυλώσεις του παρελθόντος, οι ασάφειες. Είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό. Ακόμη είμαστε στη διαδικασία να δούμε ποιες είναι οι απαιτήσεις, να καταγράψουμε όλα τα στοιχεία που θα καταχωρούνται στο νέο μητρώο και μετά θα είμαστε έτοιμοι για τις εγγραφές», επεσήμανε.

Σημείωσε πως είναι σημαντικό να γίνει αυτό το μητρώο για να έχει και κάποια στοιχεία και το Επιμελητήριο Μαγνησίας για να μπορεί να δράσει και να στηρίξει όσους χρειάζεται. Τόνισε πως ήδη άτυπα το Επιμελητήριο έχει στοιχεία για αγρότες που μεταπηδούν και γίνονται επαγγελματίες με τη διαδικασία της τυποποίησης των προϊόντων τους, τους οποίους και στήριξε  προωθώντας τις επιχειρήσεις τους  σε εκθέσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό και πλέον αυτές οι επιχειρήσεις έχουν κάνει πολλά άλματα.

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας δίπλα στους επαγγελματίες για τις αποζημιώσεις

Τέλος, ο κ. Μπασδάνης αναφέρθηκε στο κομμάτι των αποζημιώσεων, λέγοντας ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο. Ωστόσο σημείωσε πως υπάρχει μία δυσκολία σε ότι αφορά τους φακέλους που κατατίθενται και υπογράμμισε πως το Επιμελητήριο Μαγνησίας λειτουργεί και ως help desk βοηθώντας όσους έχουν πρόβλημα και δεν μπορούν να βρουν άκρη με το που βρίσκεται ο φάκελός του.

«Μπορούν οι επαγγελματίες να απευθύνονται  στο Επιμελητήριο στο τηλέφωνο 2421094700, στην κ. Λαΐτσα, που είναι  υπεύθυνη της άτυπης αυτής επιτροπή για την κρατική αρωγή κι εμείς φροντίζουμε να ενημερώσομε το μέλος που είναι ο φάκελός του», είπε ο κ. Μπασδάνης και συμπλήρωσε πως υπάρχουν φάκελοι με πρόβλημα γι’ αυτό καλό είναι να κατατίθενται ερωτήσεις οργανωμένα από έναν φορέα για να υπάρχουν άμεσα και πιο γρήγορα οι σχετικές απαντήσεις από τους υπευθύνους.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.