Αθ. Λιούπης: Η κατάσταση για τον Covid θα είναι ελεγχόμενη στα σχολεία

Επιβεβλημένη η αγορά μοριακού αναλυτή για το Νοσοκομείο Βόλου

Η κατάσταση για τον Covid 19 θα είναι ελεγχόμενη αν ανοίξουν τα σχολεία, όπως συστήνουν οι ειδικοί και θα πράξει η κυβέρνηση, από το να ανασταλεί η έναρξη της σχολικής χρονιάς, γιατί τα παιδιά δεν μπορούν να μείνουν στο σπίτι, αλλά θα βγουν και θα παίξουν με τους φίλους τους και κανείς δεν ξέρει αν θα τηρήσουν τα μέτρα.
Τα παραπάνω τόνισε στο «Ράδιο ΕΝΑ 102,5» και τον Δ. Καρεκλίδη, ο Θανάσης Λιούπης βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ, που αναφέρθηκε και στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας τοπικά, λέγοντας ότι είναι επιβεβλημένη η αγορά μοριακού αναλυτή για το Νοσοκομείο Βόλου και ήδη έγινε αίτημα στο υπουργείο για αύξηση του προϋπολογισμού.
Η σχολική χρονιά, απ’ ότι είπε η υπουργός Παιδείας σε συνέντευξη, θα ξεκινήσει κατ’ αρχήν στις 7 Σεπτεμβρίου, αλλά θα εξεταστούν τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα μέχρι το τέλος Αυγούστου και υπάρχει πιθανότητα τα σχολεία να ξεκινήσουν τελικά, μια εβδομάδα αργότερα, τόνισε ο κ. Λιούπης.

«Μέσος όρος 17 μαθητών»

Ο βουλευτής ανέφερε ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, γιατί τα παιδιά δεν μπορούν να μείνουν στο σπίτι, αφού θα βγουν και θα παίξουν με τους φίλους τους και κανείς δεν ξέρει αν θα τηρήσουν τα μέτρα, ενώ στο σχολείο θα είναι ελεγχόμενη η κατάσταση. Οι εκπαιδευτικοί έχουν μια μικρή εμπειρία από τον Ιούνιο, που είχαν ανοίξει ξανά τα σχολεία και με τα νέα μέτρα, μπορούν να εκπαιδεύσουν τα παιδιά και να έχουμε καλύτερο όφελος για την εκπαίδευση και για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αναφορικά με τη χωρητικότητα των μαθητών στις σχολικές αίθουσες, ο βουλευτής είπε ότι προβλέπεται μέσος όρος 17 μαθητών ανά αίθουσα Πανελλαδικά, με τα δεδομένα που γνώριζαν οι ειδικοί και ο ΕΟΔΥ.

«Πρέπει να γίνουν ενέργειες για τη σχολική στέγη»

Επίσης επισήμανε ότι η υπουργός ανέφερε ότι θα προσλάβει επιπλέον προσωπικό, ώστε αν χρειαστεί να εκμεταλλευτούν τις ανενεργές αίθουσες των σχολείων και για τηλεκπαίδευση για τα παιδιά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή για τα παιδιά που θα αρνηθούν να φορέσουν μάσκα στο σχολείο.
Ο κ. Λιούπης ανέφερε ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει με κινήματα που αναπτύχθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά της μάσκας, ενώ πρόσθεσε ότι αν θέλουμε να δουλέψουμε οργανωμένα σαν κοινωνία, απέναντι σε μια πανδημία, πρέπει να ακούμε τους ειδικούς. Σύμφωνα με τον βουλευτή, πρέπει να γίνει συζήτηση, αλλά και ενέργειες για τη σχολική στέγη, καθώς υπάρχουν μαθητές που κάνουν μάθημα σε κοντέινερ και πρέπει να εξασφαλιστούν οι συνθήκες για καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης, ωστόσο πρόκειται για θέμα που παίρνει χρόνο.

Μοριακός αναλυτής στο Νοσοκομείο

Ο βουλευτής που είναι και γιατρός στο Νοσοκομείο Βόλου, τόνισε ότι πρέπει να αποκτηθεί μοριακός αναλυτής για το «Αχιλλοπούλειο», γιατί τα κρούσματα αυξάνονται και τα τεστ σήμερα γίνονται στη Λάρισα.
Ο κ. Λιούπης είπε ότι το Νοσοκομείο Βόλου έχει μια πλήρη λειτουργία, καθώς πριν μπει κάποιος στο χειρουργείο πρέπει να κάνουν τεστ, ενώ τα επείγοντα περιστατικά δεν μπορούν να περιμένουν μια μέρα για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για κορωνοϊό.
Σύμφωνα με τον βουλευτή, έγινε μια σοβαρή δουλειά από τη Διοίκηση και τους γιατρούς το προηγούμενο διάστημα, βρήκαν αναλυτή το αντιδραστήριο του οποίου κοστίζει 45 € συν ΦΠΑ και είναι η χαμηλότερη τιμή στην αγορά, για την κάθε εξέταση, ελήφθη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και εστάλη στην ΥΠΕ και από την ΥΠΕ στο υπουργείο και αναμένεται η έγκριση αύξησης του προϋπολογισμού.

Αναμένεται το ΦΕΚ για τον διορισμό 14 γιατρών

«Ζητήσαμε από τον υπουργό Υγείας να εγκριθεί η επέκταση του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου κατά 160.000 € για έξι μήνες, για να μπορεί να λειτουργήσει ο μοριακός αναλυτής στο «Αχιλλοπούλειο». Είναι απαραίτητος. Μια περιοχή με 220.000 πληθυσμό, που δέχεται πολύ τουρισμό, είναι απαραίτητο να έχει μοριακό αναλυτή», ανέφερε ο κ. Λιούπης. Αναφορικά με το αίτημα του Νοσοκομείου για πρόσληψη 14 μονίμων γιατρών, ο βουλευτής είπε ότι το αίτημα εστάλη από την ΥΠΕ στο υπουργείο από το τέλος Ιουλίου και αναμένεται το ΦΕΚ για τον διορισμό τους, αν και με τους 14 δεν λύνεται το πρόβλημα, καθώς το Νοσοκομείο είναι υποστελεχωμένο και από νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ η δημιουργία κλινικής Covid απαιτεί επιπλέον ιατρικό προσωπικό, ενώ στο ΤΕΠ υπηρετούν τέσσερις από τους 10 γιατρούς καθώς οι άλλες θέσεις ήταν άγονοι και να επαναπροκηρυχθούν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.