Αθώος ο πρώην τεχνικός διευθυντής της Χαλυβουργίας για ρύπανση περιβάλλοντος

Δεν προκύπτει υπέρβαση του ορίου ρύπων και της οσμής και κατ΄επέκταση υποβάθμιση

Αθώο έκρινε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, Ιταλό πρώην τεχνικό διευθυντή της Χαλυβουργίας, που κατηγορούνταν για ρύπανση και υποβάθμιση περιβάλλοντος, μετά από έκθεση αυτοψίας του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ) στις 25 Σεπτεμβρίου 2020. Για το θέμα είχε γίνει προκαταρκτική εξέταση με εντολή της Εισαγγελίας και η υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο που την εκδίκασε χθες. Στο κατηγορητήριο κατά του πρώην τεχνικού διευθυντή αναφερόταν ότι κατά τη διενέργεια της αυτοψίας είχε διαπιστωθεί ότι κατά τη διαδικασία φόρτωσης του κλιβάνου τήξης με τα μεταλλικά καλάθια χωρητικότητας 25 m έκαστο, κατά την τήξη του παλαιοσίδερου στον ηλεκτρικό κλίβανο, καθώς και κατά τη φάση απόχυσης, διαπιστώθηκε διαφυγή μεγάλων ποσοτήτων καπναερίων στο βόρειο τμήμα του κτιρίου του χαλυβουργείου (όπου βρίσκεται ο κλίβανος), οι οποίες δεν απορροφούνταν πλήρως από το σύστημα απαγωγής και επεξεργασίας των πρωτευουσών και δευτερευουσών αερίων εκπομπών, με αποτέλεσμα να διαφεύγουν στην ατμόσφαιρα, μέσω των ανοιγμάτων του κτιρίου, προκαλώντας ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
Επίσης το κλιμάκιο αναφέρει ότι διαπιστώθηκε έντονη δυσοσμία καπναερίων που διαφεύγουν του κλιβάνου τήξης και του φούρνου – κάδου, που προσομοιάζουν με την οσμή που υπάρχει πολλές φορές στο Πολεοδομικό Συγκρότημα του Βόλου, τις μεταμεσονύκτιες και τις πρωινές ώρες.
Στη δίκη κατάθεσαν ως μάρτυρες δύο από τους ελεγκτές του ΚΕΠΠΕ, δύο μάρτυρες που είχε προτείνει η Χαλυβουργία (μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος των εργαζομένων Θ. Γκλαβίνης) και ένας μάρτυρας υπεράσπισης.
Οι μάρτυρες εξήγησαν στο Δικαστήριο, ότι δεν διαφεύγουν καπναέρια εκτός εργοστασίου, καθώς όλα διοχετεύονται στην καμινάδα που έχει 15 μέτρα ύψος, γιατί αν υπήρχε διαφυγή θα σταματούσε η διαδικασία, ενώ για την καύση πλαστικών τόνισαν ότι γίνεται διαλογή τρεις φορές πριν το σκραπ καταλήξει στον κλίβανο, που αν έκαιγε πλαστικό θα υποβαθμιζόταν η ποιότητα του σιδήρου και θα έπρεπε να αφαιρεθεί ξανά η πρώτη ύλη.
Η εισαγγελέας έδρας είπε ότι δεν προκύπτει με σαφήνεια η ύπαρξη καπναερίων που διαφεύγουν στην ατμόσφαιρα, ούτε και χημική ανάλυση των καυσίμων που καίγονται στον κλίβανο, ώστε να υπάρχει η άλλη άποψη. Όπως είπε υπάρχουν αμφιβολίες αν υπήρξε ρύπανση περιβάλλοντος και θα είχε καλύτερη κρίση αν είχε την έκθεση του Εργαστηρίου Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, που διενεργεί μετρήσεις για τη ρύπανση στις βιομηχανίες της περιοχής.
Επίσης, η εισαγγελέας τόνισε ότι υπάρχει μυρωδιά καμένου πλαστικού στην πόλη, αλλά δεν μπορεί να προσδιοριστεί από πού προέρχεται.
Σύμφωνα με τον έναν εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του κατηγορούμενου Νίκο Παπαπέτρο, το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρχαν συγκεκριμένες μετρήσεις που να δείχνουν υπέρβαση είτε ρύπων, είτε επιβάρυνση της ποιότητας ζωής.
Όπως είπε, υπάρχουν μετρήσεις ότι δεν υπάρχει υπέρβαση του ορίου ρύπων και δεν υπάρχει υπέρβαση της οσμής, γιατί μετρήθηκε και αυτή μέσω της ολφακτομετρίας, που έγινε από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας. Γενικά, όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι η συμβολή της βιομηχανίας στη ρύπανση δεν είναι ιδιαίτερη και η πιο καθοριστική συμβολή είναι κυκλοφορία των αυτοκινήτων ή οι λέβητες θέρμανσης τον χειμώνα, επισήμανε ο συνήγορος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.