Αυξημένες οι εισαγωγές στο Νοσοκομείο Βόλου τις ημέρες με τα μικροσωματίδια στο “κόκκινο”

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γ. Σαχαρίδη. Στις 15 Οκτωβρίου θα παρουσιαστούν νέα στοιχεία για την αερορύπανση

Κομβική θα είναι η 15η Οκτωβρίου, όπου και ξεκινά το ετήσιο πανελλήνιο συνέδριο “Ημέρες Πνευμονολογίας” στον Βόλο, από την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς η ερευνητική ομάδα Green Your Air του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα παρουσιάσει νέα στοιχεία από την έρευνα που διεξήχθη για ένα χρόνο, μετρώντας τα μικροσωματίδια στον αέρα της πόλης και συνδέοντας τις υπερβάσεις, με τις εισαγωγές ασθενών στο Νοσοκομείο Βόλου.
Μιλώντας για το θέμα στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, ο κ. Γιώργος Σαχαρίδης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κι επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας μαζί με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας κ. Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη, ανέφερε ότι τα νέα δεδομένα που θα παρουσιαστούν, θα επικεντρώνονται σε τρεις άξονες.
Ο πρώτος είναι η κατάσταση στην πόλη του Βόλου ως προς το θέμα των μικροσωματιδίων, ο δεύτερος και άκρως σημαντικός είναι η συσχέτιση της ποιότητας του αέρα, η οποία σύμφωνα με τον κ. Σαχαρίδη είναι προβληματική, με τα περιστατικά που εισέρχονται στο Νοσοκομείο Βόλου.
“Έχουμε συλλέξει για έναν χρόνο τα περιστατικά του Νοσοκομείου Βόλου που σχετίζονται με την αέρια ρύπανση, είτε προέρχονται από την Παιδιατρική Κλινική, είτε από Παθολογικές, είτε αφορούν σε πνευμονολογικά περιστατικά. Θα δείξουμε στοιχεία πως αυξάνονται σημαντικά οι εισαγωγές στο Νοσοκομείο σε σχέση με τις ημέρες, περίπου τις μισές ημέρες του χρόνου, που έχουμε υψηλά μικροσωματίδια”, εξήγησε ο κ. Σαχαρίδης, σημειώνοντας πως τα στοιχεία θα είναι κατηγοριοποιημένα ανά περίπτωση, ανά ηλικία και ασθένεια.
Ο τρίτος άξονας που θα κινηθούν τα στοιχεία, θα έχει σχέση με τον επιμερισμό των πηγών της ρύπανσης.
“Θα δώσουμε μια πρώτη προσέγγιση πως καταλήγουμε σ’ αυτά τα επίπεδα μικροσωματιδίων στην πόλη, δηλαδή η ρύπανση από ποιες πλευρές γεωγραφικά έρχεται στην πόλη του Βόλου ή παράγεται μέσα στην πόλη”, σημείωσε ο Καθηγητής και τόνισε πως για πρώτη φορά γίνεται μία τόσο εκτεταμένη έρευνα για ένα έτος, για την αέρια ρύπανση, περιλαμβάνοντας όλες τις εποχές, τη θερμοκρασία κ.ο.κ..

Κάποιοι φορείς δεν θέλησαν να συμμετέχουν
σε δράσεις για το περιβάλλον

Προκειμένου να αλλάξει η εικόνα της ατμόσφαιρας στην πόλη, χρειάζονται δράσεις. Από την πλευρά της η επιστημονική ομάδα έχει προτείνει πλήθος δράσεως σε μια πλειάδα φορέων, τόσο της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και εργοστασίων και βιομηχανιών της πόλης, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει υλοποιηθεί καμία.
“Για να αλλάξει κάτι, πρέπει να γίνουν δράσεις. Το πρόβλημα το παρακολουθούμε από πολύ κοντά, δεν έχει γίνει καμία δράση από κανέναν φορέα το τελευταίο διάστημα κι αυτό αποτυπώνεται στις μετρήσεις που συνεχίζουμε να κάνουμε μέσα από το δίκτυο μετρητών που έχουμε φτιάξει. Το θέμα δεν είναι να μετρήσουμε, αλλά να το λύσουμε. Δεν είναι πολύ καλά τα αποτελέσματα των φορέων στις δράσεις. Κάποιοι δεν θέλησαν να συμμετέχουν σ’ αυτή την προσπάθεια”, υπογράμμισε ο κ. Σαχαρίδης, ο οποίος ανέφερε πως στις 15 Οκτωβρίου θα γίνει γνωστό και ποιοι ήταν θετικοί και ποιοι αρνητικοί στη λήψη μέτρων και δράσεων.
Τέλος, να σημειωθεί πως ο κ. Σαχαρίδης μίλησε στο κρατικό κανάλι της Γερμανίας για την έρευνα στην πόλη του Βόλου αλλά και για το πρόβλημα που υπάρχει, καθώς οι Γερμανοί δημοσιογράφοι πραγματοποιούσαν ρεπορτάζ για την αέρια ρύπανση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.