Αύξηση 50% των μαθητών Γυμνασίου -Λυκείου σε διαγωνισμούς αστρονομίας!

"Οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν στον υπολογιστή τον ουρανό της περιόδου της Γέννησης του Ιησού»
Στις 14 Ιανουαρίου ξεκινάει η Σχολή Αστρονομίας στον Βόλο

Στις 14 Ιανουαρίου 2023 θα ξεκινήσουν τα μαθήματα της Σχολής Αστρονομίας Βόλου για τη νέα χρονιά, ενώ ενθαρρυντικό ήταν το γεγονός, ότι στους φετινούς διαγωνισμούς Γυμνασίου και του Λυκείου, υπήρξε αύξηση της συμμετοχής μαθητών κατά 50%, όπως ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, ο Λουκάς Ζαχείλας αναπληρωτής καθηγητής Οικ. Φυσικής του Π.Θ. και πρόεδρος Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος που εδρεύει στον Βόλο.
Η Αστρονομία είναι μια επιστήμη που συγκινεί ιδιαίτερα όλες τις ηλικίες, πόσο μάλλον τα παιδιά, που βλέποντας κάθε βράδυ τον νυχτερινό ουρανό ή μέσω διαδικτύου κάποιες εικόνες του ουρανού, έχουν απορίες.

«Κατακλύζονται από ερωτήσεις»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, μέλη της Εταιρείας και Διαστήματος Βόλου, διαπιστώνουν τις απορίες των παιδιών κάθε φορά που πηγαίνουν σε σχολεία για να κάνουν μαθήματα, ενημερώσεις ή κάποια αστροβραδιά, κατακλύζονται από ερωτήσεις, οι οποίες στο 99% είναι τόσο πετυχημένες και τόσο καίριες, που είναι κρίμα το υπουργείο να μην φροντίζει να υπάρχει στο εκπαιδευτικό μας σύστημα κάποιο μάθημα Αστρονομίας.
«Εμείς στον Βόλο έχουμε την Εταιρεία Αστρονομίας εδώ και 32 χρόνια και τα τελευταία 11-12 χρόνια προσπαθούμε με τη Σχολή Αστρονομίας, με τον κ. Μαυρομμάτη, που ήταν ο εμπνευστής της, να κρατήσουμε ζωντανή την φλόγα των παιδιών στην Αστρονομία», τόνισε.
Σύμφωνα με τον κ. Ζαχείλα, η Σχολή Αστρονομίας θα ξεκινήσει το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023 το απόγευμα, στον χώρο της Οικονομικής Σχολής του Π.Θ. στο κτίριο Ματσάγγου δια ζώσης για τα παιδιά που θέλουν να μάθουν σωστά τι συμβαίνει στο ηλιακό μας σύστημα, στους αστέρες, τι είναι οι γαλαξίες και όλα αυτά που θα έπρεπε να ξέρει κάθε Ελληνόπουλο, με τουλάχιστον μια πρώτη επαφή στο Δημοτικό Σχολείο αι μετά όποια παιδιά ήθελαν στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο να είχαν περισσότερη δυνατότητα ενασχόλησης.
Την ίδια ημέρα, στο χώρο του Ματσάγγου, θα γίνει και η πρώτη ομιλία για τη νέα χρονιά, από τον κ. Ματσόπουλο, από την Αθήνα, ο οποίος έχει επισκεφθεί πάνω από 10 Αστεροσκοπεία σε όλο τον κόσμο και θα παρουσιάσει καταπληκτικές φωτογραφίες.

Μεγάλη η συμμετοχή των παιδιών

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου, φέτος υπήρξε αύξηση της τάξης του 50% στον διαγωνισμό του Γυμνασίου και του Λυκείου, κάτι που έδωσε αισιοδοξία, μετά από μια πτωτική πορεία τα τελευταία χρόνια, κάτι που ίσως οφείλεται και στην πανδημία του κορωνοϊού, καθώς γινόταν εκπαίδευση εξ αποστάσεως που δεν είναι ό,τι καλύτερο για τα παιδάκια του Δημοτικού Σχολείου.
«Φέτος που λειτούργησαν τα σχολεία, μπορέσαμε να έχουμε περισσότερο κόσμο και πιστεύουμε σιγά – σιγά θ’ αρχίσουμε να ερχόμαστε στις παλιές καλές εποχές που είχαμε πάρα πολλά παιδιά απ’ όλη την Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Ζαχείλας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, φέτος στα μαθήματα συμμετείχαν από τον Βόλο πολλά παιδιά και αν και ακόμη είναι νωρίς, περιμένουν συμμετοχές παιδιά Δημοτικών Σχολείων για τον διαγωνισμό που θα γίνει τον Μάιο του 2023.

Το Άστρο των Χριστουγέννων

Σχετικά με το Άστρο των Χριστουγέννων, που είναι επίκαιρο λόγω των ημερών ο πρόεδρος της Εταιρείας ανέφερε ότι υπάρχουν διάφορες θεωρίες που έχουν αναπτυχθεί, πέραν από το Θεολογικό κομμάτι, που καταγράφεται στο Ευαγγέλιο.
Ο κ. Ζαχείλας είπε ότι οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν στον υπολογιστή τον ουρανό εκείνης της περιόδου και πιθανολογούν ότι είχε γίνει μια σύνοδος πλανητών, που πάντα είναι ένα εντυπωσιακό φαινόμενο και σημαίνει ότι δύο ή τρεις πλανήτες είναι τόσο κοντά ο ένας με τον άλλον που ο κόσμος νομίζει ότι είναι κάτι εξωπραγματικό και ασυνήθιστο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.