Αυξήθηκε η κίνηση στην αγορά βιβλίων αυτά τα Χριστούγεννα στη Μαγνησία

Ανησυχία για χρέη που δεν θα μπορέσουν να αποπληρωθούν στο άμεσο μέλλον
Έβαλαν ξανά λουκέτο και τα βιβλιοπωλεία, ενώ οι πελάτες εμφανίζονται μπερδεμένοι

Το βιβλίο αποτελεί κύρια αγορά για πολλούς τόσο την περίοδο της καραντίνας, όσο και ως δώρο για τα Χριστούγεννα, με τον κ. Χρήστο Αγιώτη, πρόεδρο των βιβλιοπωλών Μαγνησίας, που μίλησε στο «Ράδιο ΕΝΑ 102,5» και στον Ηλία Κουτσερή, να επισημαίνει πως η κίνηση στο χώρο του βιβλίου τα Χριστούγεννα ήταν αρκετά καλή, αν και αυτή σταμάτησε αιφνιδίως με το κλείσιμο των βιβλιοπωλείων τουλάχιστον έως τις 11 Ιανουαρίου.
Όπως σημείωσε ο κ. Αγιώτης την περίοδο των εορτών υπήρξε αρκετό ενδιαφέρον από τον κόσμο και αγόρασε περισσότερα βιβλία απ΄ότι αγόραζε άλλες χρονιές. Σ΄αυτή την κίνηση και σκέψη για την ένταξη του βιβλίου στην καθημερινότητα ίσως συνετέλεσε, όπως σχολίασε ο πρόεδρος των βιβλιοπωλών το γεγονός ότι ο κόσμος θεωρούσε πως μόνο τα βιβλιοπωλεια ήταν ανοιχτά, άρα μόνο εκεί μπορούσαν να κάνουν αγορές, αλλά και ίσως γιατί βρέθηκε η ευκαιρία με την καραντίνα για να διαβάσει κάποιος ένα βιβλίο παραπάνω.

«Κέρδος αν μείνει ως αναγνωστικό κοινό
έστω των 10% όσων αγόρασαν βιβλίο»

« Υπήρχε μία καλή κίνηση στην αγορά των βιβλίων , που σταμάτησε απότομα τώρα. Παρόλα αυτά, εάν απ’ όλους αυτούς φέτος τα Χριστούγεννα που διάβασαν ένα βιβλίο μας μείνει ένα 5-10% ως αναγνωστικό κοινό θα είναι ένα πολύ μεγάλο κέρδος για το βιβλίο γενικότερα», σχολίασε ο ίδιος.
Μιλώντας για τα μέτρα που έχουν επιβληθεί και πόσο αυτά τα συζητά ο κόσμος ή τα γνωρίζει ο κ. Αγιώτης ανέφερε από την εμπειρία του και την συναναστροφή με τους πολίτες, πως ο κόσμος είναι μπερδεμένος.
« Δεν προλαβαίνει να αφομοιώσει την πληροφορία, η οποία έρχεται από το ραδιόφωνο, τον τύπο, την τηλεόραση, δεν ξέρει ποιος είναι ανοιχτός, ποιος δεν είναι. Ακόμη και τώρα που κάθομαι στο γραφείο μου και δουλεύω, χωρίς να είναι ανοιχτό το βιβλιοπωλείο, προσπαθούν να ανοίξουν την πόρτα, παρόλο που υπάρχει και ταμπέλα ότι είμαστε κλειστά. Όλοι προσπαθούν με κάποιο τρόπο κάτι να κάνουν, αλλά θα πρέπει να συνετιστούμε όλοι.
Πρέπει να επιδείξουμε υπομονή να δούμε τι θα γίνει και με τα παιδιά. Εάν αυτά προχωρήσουν στο σχολείο και υπάρξει μία πιο φυσιολογική κίνηση, τότε πιστεύω σιγά σιγά θα ξεκλειδώνουν και τα κομμάτια της αγοράς», ανέφερε.
Βέβαια, ο ίδιος υποστήριξε πως οι νέες οδηγίες τη δεύτερη ημέρα του νέου χρόνου για εκ νέου κλείσιμο των καταστημάτων, μπέρδεψε πάλι τους καταναλωτές, όμως σημείωσε πως θα πρέπει όλοι να υπομείνουν την κατάσταση και οι καταναλωτές και οι επιχειρηματίες και έμποροι, μιας και τα χέρια όλων είναι δεμένα.

Ανησυχία για χρέη που δεν θα
μπορέσουν να αποπληρωθούν

Τα βιβλιοπωλεία όμως, εκτός από χώροι πολιτισμού είναι και επιχειρήσεις, με έξοδα και υποχρεώσεις και σύμφωνα με τον κ. Αγιώτη, όλοι όσοι βρίσκονται στο χώρο του εμπορίου αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Ο ίδιος σημείωσε πως τα μέτρα της πολιτείας σε ότι αφορά την επιστρεπτέα προκαταβολή συνεχίζονται και τον Ιανουάριο, ενώ αυτό τον μήνα ένα πολύ καλό μέτρο, όπως το χαρακτήρισε είναι πως όσοι ενοικιάζουν το κατάστημά τους, δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν ενοίκιο, καθώς αυτό θα καλυφθεί από το κράτος προς τους ιδιοκτήτες.
«Όλα αυτά τα μέτρα, είναι κάποιες λύσεις. Αυτό δεν σημαίνει όμως, ότι οι επιχειρήσεις επιθυμούν να είναι κλειστές. Για κανέναν δεν είναι κέρδος αυτό, ούτε επιθυμία», σχολίασε. Συμπλήρωσε δε πως υπάρχει έκδηλη ανησυχία σε όλους τους επαγγελματίες και όχι μόνο στους βιβλιοπώλες, αλλά γενικότερα στο εμπόριο για τα χρέη που δημιουργούνται και πως αυτά θα εξοφληθούν.
«Η μεγαλύτερη ανησυχία όλων των επαγγελματιών, είναι , ακόμη κι εάν πάρει και την κανείς μία πέμπτη ή έκτη ή έβδομη επιστρεπτέα, μετά την τετραετία που θα πρέπει να πληρώνονται , πόσο θα αρχίσουν αυτά να γίνονται μία τεράστια χοντρή θηλιά γύρω από τον καθένα μας. Ας αναλογιστούμε ότι αυτοί οι επιχειρηματίες που δεν θα μπορούν τότε να ανταπεξέρχονται για όλα αυτά που πιστώθηκαν απλώς για να επιβιώσουν, θα πρέπει να επωμιστούν ανάλογες κυρώσεις.
Μπορεί τώρα το κράτος να σου δίνει για να μπορέσεις να πας λίγο παραπέρα, αλλά τέσσερα χρόνια αργότερα δεν θα το θυμάται κανένας και θα είναι κάποιος… «μπαταξής», γιατί δεν θα πληρώνει. Αυτά τα χρήματα που λαμβάνουμε τώρα πηγαίνουν στα έξοδα, δεν μένει κάτι ως κέρδος, δεν χαρίζονται αυτά τα χρήματα», κατέληξε ο ίδιος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.