Χ. Καστανίδης: “Δεν μπορεί το όνομα που δόξασε τη χώρα και την πολιτική να είναι κρυμμένο στο παρασκήνιο”

Ευθείες βολές στην κυβέρνηση- Στηρίζεται από επιχειρηματικούς ομίλους ενημέρωσης

Στη μάχη των εσωτερικών εκλογών του Κινήματος Αλλαγή εισέρχεται ο έμπειρος πολιτικός, πρώην Υπουργός, δυναμικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και νυν Βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ Χάρης Καστανίδης με στόχο, όπως τόνισε, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, να μιλήσει για τα ουσιώδη, να αναδείξει θέματα πολιτικά και δημοκρατίας και μπορέσει η παράταξη να αφηγηθεί ξανά τα όνειρα και τις ελπίδες των Ελλήνων. Ο κ. Καστανίδης προχωρά στο μέλλον, δεν ξεχνά όμως και το παρελθόν πιστεύοντας ότι το όνομα “ΠΑΣΟΚ” που δόξασε τη χώρα και την πολιτική να είναι κρυμμένο στο παρασκήνιο, γι’ αυτό και πιστεύει στην επαναφορά των συμβόλων. Ο πρώην Υπουργός εκτός όμως από τα εσωκομματικά αναφέρθηκε και στην κυβέρνηση ασκώντας της δριμεία κριτική επισημαίνοντας πως καλύπτεται και προωθείται από επιχειρηματικούς ομίλους ενημέρωσης, αποκρύπτοντας από τον λαό αλήθειες.

 

Σκανδαλώδης εύνοια στην κυβέρνηση από ομίλους ενημέρωσης

Ο κ. Καστανίδης σχολίασε τη φθορά που παρουσιάζει η κυβέρνηση μέσω των δημοσκοπήσεων, χαρακτηρίζοντάς τη αναμενόμενη μεν, όμως όλο αυτό το σκηνικό στήνεται σε ένα καθεστώς παράλληλης στήριξης από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον Βουλευτή και υποψήφιο αρχηγό του ΚΙΝ. ΑΛ η κυβέρνηση βαρύνεται με σειρά λαθών και στο θέμα των πυρκαγιών και  με όσα συνέβησαν με την αναδιαμόρφωση του κυβερνητικού σχήματος, λέγοντας πως έλειπαν σοβαρότητας οι χειρισμοί.

“Όλα αυτά γίνονται μέσα σε ένα καθεστώς πολύ μεγάλης στήριξης της κυβέρνησης από τους μεγάλους ομίλους της ενημέρωσης. Δεν έχω συναντήσει, ούτε θυμάμαι στην πολιτική ζωή της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες να υπάρχει τόσο σκανδαλώδης εύνοια προς την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία παίρνει και τον χαρακτήρα της απόκρυψης των ουσιωδών θεμάτων”, υπογράμμισε ο ίδιος, υποστηρίζοντας πως η χώρα θα κινδυνεύσει στο τέλος του 2022,  όταν θα λήξει το καθεστώς της δημοσιονομικής χαλαρότητας να οδηγηθεί σε δεύτερη χρεοκοπία.

Μάλιστα ανέφερε πως ο πολίτης δεν έχει ενημερωθεί για τα δεδομένα, δεν γίνεται κανένας λόγος για το τι πρέπει να πράξει η Ελλάδα για να παρουσιαστεί στην Ε.Ε. και σημειώνει πως ακούγεται το θέμα της ανάπτυξης, χωρίς κανείς να αναφέρει πως στη πανδημία η ανάπτυξη ήταν στο -8,5%, οπότε από τη στιγμή που επανεκκίνησε η αγορά και η οικονομία, ένα ποσοστό ανάπτυξης είναι αναπόφευκτο.

 

 

“Η πιθανή χρεοκοπία της χώρας, εάν ξαναγυρίσουμε στο Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας,  θα οφείλεται στο ότι έχει εκτιναχθεί πάνω από 210% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος το δημόσιο χρέος εξαιτίας των πολλών δανεισμών που γίνονται προσφάτως , όπως επίσης έχουμε ελλειμματικά ταμεία περίπου 19,5 δις ευρώ στα 2 χρόνια του κ. Μητσοτάκη. Θυμίζω ότι ο κ. Καραμανλής αισίως τα παρέδωσε στα 36 δις μετά από πέντε χρόνια. Είμαστε στην ίδια κλιμάκωση ελλειμμάτων που συνηθίζει να κάνει η θεάρεστη και φιλόπατρις παράταξη της δεξιάς.

Ακούω τον Υπουργό Οικονομικών και πρωθυπουργό να μιλούν για την ανάπτυξη . Αν ξαφνικά βρίσκεσαι στο μηδέν , εξαιτίας της πανδημίας, ή είσαι κάτω από το μηδέν, θυμίζω ότι ο ρυθμός ανάπτυξης πέρυσι ήταν -8,5% . Αλίμονο εάν δεν ενεργοποιηθεί η οικονομία λέτε το -8,5% να μην έχει κάποια ανάπτυξη;  Μόνο μια κλινικά νεκρή οικονομία δεν θα μπορούσε να γυρίσει”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καστανίδης.

Σχολίασε δε πως από την ενημέρωση λείπει μια νυχτερινή πολική δημόσια συζήτηση, ι Έλληνες δεν ακούν τα ουσιώδη και “υπάρχει και ένα καθεστώς πνευματικού και αισθητικού ακρωτηριασμού διότι αρέσκεται ο κ. καναλάρχης να παίζει το bachelor ή το survivor. Η χώρα κινείται στον ρυθμό των διαφόρων τηλεοπτικών  σκουπιδιών και στον ρυθμό της σιωπής που επιβάλλουν τα μέσα ενημέρωσης γιατί πρέπει να στηριχθεί η αγία οικογένεια”.

 

Θα θέσουμε ξανά τα ζητήματα- Να κερδηθεί η ενότητα στο ΚΙΝ. ΑΛ

Ο στόχος του Κινήματος Αλλαγής για την αναστροφή του κλίματος της πολιτικής και της κοινωνίας είναι να θέσει ξανά τα θέματα, να βρεθεί η σχισμή του ανταγωνισμού στη δημοσιογραφία και να ενημερωθεί ο λαός για το τι έρχεται, τι συμβαίνει τώρα και πως θα οργανωθεί το μέλλον.

” Θα δώσω και προσωπικά τη μάχη για να ανοιχθούν όλα αυτά τα θέματα, αξιολογώντας τον κάθε κ. Καρεκλίδη, που είναι ανεξάρτητος και συνεπής δημοσιογράφος για να μάθει η κοινωνία τι ακριβώς πρέπει να περιμένει και να συνταχθεί με τις σωστές απόψεις”, σημείωσε ο πρώην Υπουργός, ενώ στο ερώτημα εάν το ΚΙΝ. ΑΛ θα βγει ενωμένο από την διαδικασία ανάδειξης νέας ηγεσίας ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα του ότι αυτό θα γίνει πραγματικότητα.

“Πιστεύω στη μάχη των ιδεών και όχι στη μάχη των μεθοδεύσεων και μηχανισμών και θα πρέπει με πολύ μεγάλη ψυχραιμία να γίνει μια συζήτηση μεταξύ συναγωνιστών και όχι ανταγωνιστών κι έτσι θα κερδηθεί η ενότητα, αφού προηγουμένως συζητήσουμε τα ουσιώδη, ξαναναφηγηθούμε να όνειρα και τις ελπίδες των Ελλήνων”, όπως υπογράμμισε.

Δεν αναφέρθηκε όμως στην εκκρεμότητα της ποινικής δίωξης κατά Λοβέρδου, πρόσωπο που διεκδικεί την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ.

“Εάν έκανα το οποιοδήποτε σχόλιο θα ήμουν εξαιρετικά μικρός. Από μένα θα ακούσετε θέσεις πολιτικές, προγραμματικές ιδέες, ιδεολογικά πλαίσια, σχόλια για συνάδελφο όχι”., υπογράμμισε.

 

Δεν ανέχομαι το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα εκλογικής απόδοσης και προσδοκιών

 

Ακόμη όμως ένας βασικός λόγος που αποφάσισε το έμπειρο στέλεχος να διεκδικήσει την αρχηγεία του Κινήματος Αλλαγής είναι όπως είπε εμφατικά ότι ” δεν ανέχομαι, δεν αντέχω, όπως και πάρα πολύς κόσμος, να βλέπει ένα κόμμα που κυριάρχησε στην διάρκεια της μεταπολίτευσης και άλλαξε τη ροή της ιστορίας στον τόπο μας, το ΠΑΣΟΚ, να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα εκλογικής απόδοσης και προσδοκιών. Αυτό θα το αλλάξουμε, χωρίς αμφιβολία”.

Παράλληλα δε, έκανε και την αυτοκριτική για τις χαμηλές εκλογικές πτήσεις και την αποδυνάμωση του κόμματος επισημαίνοντας πως “Έχει να κάνει κυρίως με τη δική μας ευθύνη ότι μέχρι στιγμής οι ηγεσίες δεν όρισαν έναν καινούργιο ιδεολογικό τόπο αναγνωρίσιμο από τους πολίτες. Τι είναι να είσαι εκπρόσωπος των ιδεών του δημοκρατικού σοσιαλισμού τον 21ο αιώνα; Τι σημαίνει να πιστεύεις συγκεκριμένες ιδέες που θα έχουν πολύ συγκεκριμένες συνέπειες στην καθημερινότητα”.

Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα την ανακοίνωση του κ. Μητσοτάκη για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, με τον κ. Καστανίδη να σχολιάζει πως η εν λόγω εξαγγελία έχει ανακοινωθεί έξι φορές.

” Το συμπεριέλαβε στο Μεσοπρόθεσμο και το ανακοίνωσε ως νέα ιδέα στη ΔΕΘ. Αυτή είναι μια συντηρητική ιδέα . Αυτό που λες δεν είναι μειώνω επειδή είχαμε και την πανδημική κρίση, τη φορολογία των επιχειρήσεων κατά 2 μονάδες. Αυτό που πρέπει να κάνεις να δεις τι είναι δυνατόν να παράξει περισσότερο πλούτο και μετά δίκαια να κατανεμηθεί αυτός ο πλούτος. Μια σωστή απόφαση είναι η φορολογία του πλούτου. Έσοδα μείον δαπάνες κι ότι μένει καθαρό αυτό φορολογείται. Πρέπει να κάνουμε μια επανάσταση στη φορολογική πολιτική”, σημείωσε.

Τόνισε πως το ενδιαφέρον πλέον τις χώρας είναι ο κ. Μπογδάνος, μυστηριώδεις αντιδράσεις άλλων στελεχών της κυβέρνηση ή του ΣΥΡΙΖΑ, ή  γιατί δεν μπήκε ο κ. Αποστολάκης στην κυβέρνηση.

“Τα πραγματικά θέματα των πολιτών, από το χωράφι μέχρι την εργασία στο γραφείο, νέοι, γέροντες, όλοι είναι εκτός ρυθμού των πραγματικών προβλημάτων”, επεσήμανε, ενώ για το θέμα του κ. Μπογδάνου που έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα, σημείωσε πως “ας αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της”.

Με αφορμή δε και το ζήτημα της τοποθέτησης προέδρων και αντιπροέδρων σε Άρειο Πάγο, ΣτΕ και Ελεγκτικό Συνέδριο, ο κ. Καστανίδης αναφέρθηκε στη δική του τότε παρέμβαση για την δημιουργία μιας φόρμουλας, ώστε πριν την εισήγηση του Υπουργικού Συμβουλίου να υπάρχει κι άλλο ένα όργανο υψηλής νομιμοποίησης .

“Εισηγήθηκα νόμο που ισχύει μέχρι σήμερα και προέβλεψα ότι δεν μπορώ να εισηγηθώ ως Υπ. Δικαιοσύνης έναν άνθρωπο, πρέπει να επιλέξω πολλαπλάσιο αριθμό, να τους στείλω στη Διάσκεψη Προέδρων Βουλής για ακρόαση, που με ευρεία πλειοψηφία 4 στους πέντε, τώρα το έκαναν 3 στους πέντε, θα έκρινε ποιοι είναι οι τρεις καλύτεροι για κάθε θέση και θα επέλεγε μετά το υπουργικό συμβούλιο.

Πείτε μου μια μεταρρύθμιση που να σέβεται την ανάγκη εμβάθυνσης της δημοκρατίας ή και η άλλη πλευρά , η οποία δεν είδα τι ακριβώς πέτυχε εκτός από τη διαστροφή του νοήματος της λαϊκής ψήφου στο δημοψήφισμα”, υπογράμμισε ο κ. Καστανίδης.

Επιστροφή στα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ

Τέλος ο κ. Καστανίδης δεν δίστασε να μιλήσει για την επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ των συμβόλων του, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “Επιστροφή στα σύμβολα, τα χρώματα και τις εικόνες. Θα πρέπει να επιστρέψουν στον τίτλο , θα γίνει με έναν τρόπο που θα συζητήσουμε,  αλλά δεν μπορεί το όνομα που δόξασε τη χώρα και την πολιτική να είναι κρυμμένο στο παρασκήνιο. Θα ξαναγυρίσει’.

 

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.