Χρ. Μπουκώρος: «Αναγκαίο ένα restart της οικονομίας με την επιστροφή των 120 δόσεων»

Σταθερός στην άποψή του παραμένει ο Βουλευτής για Εμπορευματικό Κέντρο στο Βελεστίνο

Το restart της οικονομίας μέσω και της επιστροφής των 120 δόσεων για τακτοποίηση οφειλών σε τράπεζες και δημόσιο από τις επιχειρήσεις υπό το βάρος των κατασχέσεων των τραπεζικών τους λογαριασμών,  υποστηρίζει ο Βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ κ. Χρήστος Μπουκώρος, ο οποίος μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, σημείωσε πως ναι μεν η οικονομία της χώρας έχει νοικοκυρευτεί και έχει μια αξιοπιστία, όμως οι συνεχείς κρίσεις, παρά τα μέτρα της πολιτείας, την συνεχίζουν να την ταλαιπωρούν.

 

Ο κ. Μπουκώρος σχολίασε πως αυτή τη στιγμή η ανάπτυξη στη χώρα είναι στο 7%, ενώ εάν δεν υπήρχαν οι κρίσεις θα ήταν στο 15%. Αυτό το δεδομένο, όπως τόνισε, δείχνει έναν δυναμισμό της οικονομίας, η οποία όμως  ταλαιπωρείται από τις κρίσεις που δημιουργούνται. «Η οικονομία έχει νοικοκυρευτεί, έχει μια αξιοπιστία, οι αγορές ακόμη και τώρα που κλυδωνίζεται η παγκόσμια οικονομία,  δείχνουν να εμπιστεύονται την ελληνική οικονομία. Το ζήτημα της άρσης της αυξημένης επιτήρησης αποφασίστηκε, με δική μας πρωτοβουλία είπαμε να πάει στα τέλη Αυγούστου. Γενικώς η αξιοπιστία της οικονομίας τώρα δεν έχει καμία σχέση με αυτή προηγούμενων ετών», σχολίασε ο Βουλευτής.

Ο ίδιος δήλωσε υπέρμαχος της επιστροφής των 120 δόσεων, για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις, που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε τράπεζες και δημόσιο και απειλούνται με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών.

«Είναι ώρα και το είπα στην αρμόδια οικονομική επιτροπή της Βουλής,  για ένα restart γιατί η οικονομία μπορεί να έχει αξιοπιστία , όμως επαναλαμβανόμενες κρίσεις την ταλαιπωρούν και προσπαθούν να την ταπεινώσουν. Πρέπει να κάνουμε μία επανεκκίνηση κι αυτό μπορεί να γίνει με την αναβίωση των 120 δόσεων για οφειλές προς το δημόσιο για να ξανά ξεκινήσουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Νομίζω είναι κάτι που συζητείται από την ηγεσία του Υπ. Οικονομικών και μπορεί εντός του μήνα να έχουμε νέα», τόνισε.

Μάλιστα επεσήμανε πως οι ρυθμίσεις αποτελούν μια πολύ καλή «θεραπεία», ενώ σημείωσε ότι οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις δημιουργούν και απώλειες στο παραγόμενο προϊόν, στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων και γι’ αυτό χρειάζεται αυτή η «αναπνοή».

Να μην απαξιώνουμε τα 40 ευρώ του fuel pass

Ο κ. Μπουκώρος αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο ενός νέου fuel pass, τη στιγμή που η τιμή των καυσίμων έχει εκτοξευτεί. Αν και σημείωσε πως το θέμα το χειρίζεται ο Υπ. Οικονομικών και θα εξεταστεί ενδεχόμενη συνέχισή του περί τα τέλη Ιουνίου, τόνισε πως το ποσό των 40 ευρώ που δόθηκε δεν ήταν μικρό και αποτέλεσε για πολλούς μία σημαντική ενίσχυση.

«Τα 40 ευρώ ήταν ένα πολύ μικρό ποσό, αλλά ο δικαιούχος των 40 ευρώ είναι και σε άλλα μέτρα ενταγμένος και σε άλλες επιδοτήσεις και ενισχύσεις. Το fuel pass δεν  ήταν ένα μέτρο ξεκομμένο. Ήρθε μετά την επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα και όλα τα υπόλοιπα μέτρα. Πρέπει όλα αυτά να τα βλέπεις συνολικά και να μην απαξιώνεις και τα 40 ευρώ που δίνονται ως ενίσχυσης γιατί και τα 40 ευρώ έχουν βγει από έναν Έλληνα σκληρά εργαζόμενο και  δεν μπορούμε να τα απαξιώνουμε. Εγώ δεν έχω βρει στον δρόμο περπατώντας τόσα χρόνια κανένα 40αρι», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουκώρος, επισημαίνοντας πως η αύξηση της τιμής των καυσίμων δεν μειώνουν μόνο το οικογενειακό εισόδημα, αλλά αποτελούν και μια αντιαναπτυξιακή παράμετρο.

 

Υπέρ της δημιουργίας Εμπορευματικού Κέντρου στο Βελεστίνο

Στο μεταξύ, ο κ. Μπουκώρος αναφέρθηκε και στην πρόσφατη ενημερωτική συνάντηση στο Δημαρχείο Ρήγα Φεραίου για το θέμα της πιθανής δημιουργίας Εμπορευματικού Κέντρου στο Βελεστίνο.

Όπως μετέφερε, η μελέτη της ΕΤΒΑ υποδεικνύει την οργάνωση ενός Βιο-οικονομικού χώρου. Μιλά, σύμφωνα με τον Βουλευτή  για έναν Βιο-οικονομικό χώρο με επικέντρωση στον πρωτογενή τομέα. Η μελέτη λέει να γίνουν κάποιες κτηνοτροφικές μεγάλες μονάδες στον χώρο, απ’ όπου εκτός από τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα θα παράγεται και βιοαέριο ρεύμα, θα γίνεται η τυποποίηση, θα υπάρχει ένα Logistic από το οποίο θα φεύγουν.

«Για να κάνεις μία τέτοιας ευρείας κλίμακας παρέμβαση θα πρέπει να έχεις κάνει μια μελέτη κοινωνικο-οικονομικών επιπτώσεων αρχικά. Εάν μπουν σε αυτό τον χώρο νέες, μεγάλες επιχειρήσεις, μεγάλες μονάδες με πολλά ζώα, ποια θα είναι η επίπτωση στους κτηνοτρόφους και στους αγρότες και κυρίως στις μονάδες μεταποίησης που ήδη λειτουργούν στην περιοχή μας, ΕΒΟΛ, Σλίμαν, Ρούσσας, Τσαγκάρης και άλλες μικρότερες μονάδες, όταν θα προσελκύσεις μεγάλες μονάδες;  Το δικό μου ερώτημα είναι για την πρώτη ύλη γιατί οι υπάρχουσες μεταποιητικές μονάδες δεν έχουν την πρώτη ύλη, γι’ αυτό αναγκαζόμαστε σε εισαγωγές. Τα ελληνικά προϊόντα έχουν ένα πλεονέκτημα γιατί παράγονται όπως παράγονται, εάν παραχθούν όπως παράγονται στην Ολλανδία σε οργανωμένους βιο-οικονομικούς ή απλά παραγωγικούς χώρους δεν ξέρω εάν θα έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά.

Είναι ένα πλήθος ζητημάτων, τα οποία δεν ανακύπτουν από τη δημιουργία Εμπορευματικού Κέντρου, όπου εξυπηρετείς τις δεκάδες μεγάλες επιχειρήσεις του Βόλου, παίρνεις φορτία από το λιμάνι και μέσω του σιδηροδρόμου και του εθνικού άξονα τα πας στην Κεντρική Ευρώπη πολύ εύκολα», εξήγησε ο κ. Μπουκώρος σχετικά με την πρόταση της ΕΤΒΑ αλλά και τις δικές του ενστάσεις.

Ο Βουλευτής ωστόσο φάνηκε ξεκάθαρος στη δημιουργία Εμπορευματικού Κέντρου στο Βελεστίνο, υπογραμμίζοντας πως « η διεκδίκηση του τόπου είναι το Εμπορευματικό Κέντρο πάνω στους οδικούς και σιδηροδρομικούς δρόμους του διπόλου Βόλου- Λάρισας, μια περιοχή που γειτνιάζει με το λιμάνι, το οποίο αναμένουμε την παραχώρηση, την αξιοποίηση και την αύξηση του κύκλου εργασιών του. Δύο βιομηχανικές περιοχές και μία τρίτη που χαράσσεται στον Αλμυρό, πολιτικό αεροδρόμιο, οι προοπτικές είναι σημαντικές.

Εγώ δεν είμαι απολύτως αρνητικός στη δημιουργία Βιο-Οικονομικού χώρου, αλλά εκεί υπάρχουν και 3000 στρέμματα, που μπορεί να γίνει και το ένα και το άλλο. Είμαστε στην Κεντρική Ελλάδα, στη χώρα το πολύ- πολύ να οργανωθούν τρία Εμπορευματικά Κέντρα, εάν τα δύο είναι Αθήνα -Θεσσαλονίκη, το άλλο σίγουρα μπορεί να είναι κοντά στο λιμάνι του Βόλου και με σίγουρη επιτυχία από οπουδήποτε αλλού».

Χαρακτήρισε τη μελέτη της ΕΤΒΑ σεβαστή, όμως δεν σημαίνει πως κάθε ιδιωτική εταιρεία που κάνει μια μελέτη σημαίνει ότι αυτή θα εφαρμοστεί σε έναν δημόσιο χώρο, στην προκειμένη περίπτωση στην περιουσία του Δήμου Ρήγα Φεραίου.

Ο κ. Μπουκώρος επεσήμανε πως η συζήτηση για ένα Εμπορευματικό Κέντρο στην περιοχή τα προηγούμενα χρόνια δεν θα μπορούσε να γίνει, καθώς δεν υπήρχαν οι υποδομές και οι προοπτικές. Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά. «Τώρα δεν μπορούμε να αποκλείουμε έτσι εύκολα, επειδή έκανε μια μελέτη η ΕΤΒΑ τις διεκδικήσεις της τοπικής κοινωνίας επί δεκαετίες. Χώρος υπάρχει, μπορεί να σχεδιαστεί και το ένα και το άλλο», είπε ο Βουλευτής.

Σημείωσε πως το επενδυτικό ενδιαφέρον θα έρθει εφόσον χωροθετηθεί το Εμπορευματικό Κέντρο, το οποίο θα γίνει με ιδιωτικά κεφάλαια και όχι με δημόσιους πόρους και θα λειτουργήσει όπως αυτό στο Θριάσιο.

Σχολιάζοντας τέλος την αξιοποίηση του λιμανιού του Βόλου , ο κ. Μπουκώρος παραδέχτηκε πως δεν κινούνται τα πράγματα όπως θα έπρεπε και υπάρχουν καθυστερήσεις. « Υπήρχε η δικαιολογία του ΤΑΙΠΕΔ ότι είναι τρεις διαγωνισμοί λιμένων στον «αέρα» , αυτοί για την Ηγουμενίτσα, την Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα. Τελεσφόρησε η Καβάλα με πολύ λιγότερες υποδομές από μας, άρα μπορεί να πάρει σειρά και το λιμάνι του Βόλου και πρέπει να πιέσουμε όλοι σε αυτό», κατέληξε.

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.