Δημ. Χορταργιάς: Δεν μπορώ να είμαι μαζί με πολιτικούς καιροσκόπους στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ…

Στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, υπάρχουν πλέον άνθρωποι που σκέπτονται την επόμενη ημέρα

Ο δημοσιογράφος και μέχρι πρότινος Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, Δημήτρης Χορταργιάς, μιλά για πρώτη φορά δημόσια για το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, όπως έντονα φημολογείται το τελευταία διάστημα στον Βόλο. Ξεκαθαρίζει ότι μέχρι στιγμής δεν του έχει γίνει πρόταση, αλλά δεν αποκλείει την προοπτική, ενώ βάλλει ευθέως εναντίον υποψηφιοτήτων που σχεδόν θεωρούνται δεδομένες, κάνοντας λόγο για παλιά βαρίδια, γυρολόγους της πολιτικής και τοπικούς καιροσκόπους που επικροτούν φασιστικές απόψεις, πράξεις μισαλλοδοξίας, μαγκιάς και τσαμπουκά.

Κε Χορταργιά, αγαπητέ Δημήτρη μιας και γνωριζόμαστε πολλά χρόνια, θα ήθελα να σε ρωτήσω, αν μετά από μια πετυχημένη ομολογουμένως σχεδόν δεκαετή θητεία ως Προέδρος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας και Εύβοιας, ήρθε η ώρα να κατέβεις στο πολιτικό στίβο;

Κύριε Καρεκλίδη, αγαπητέ Γιώργο, όπως είπες και εσύ γνωριζόμαστε πολλά χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι τα συνδικαλιστικά ζητήματα των δημοσιογράφων, είναι αυτό που αγαπώ, δόθηκα σχεδόν ολοκληρωτικά και ελπίζω ότι θα συνεχίσω να δίνομαι, καθώς ακολουθούν σε λίγες ημέρες οι εκλογές στην Ομοσπονδία των Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Υπάρχει μια τιμητική πρόταση από συναδέλφους να εκπροσωπήσω την Ένωσή μας στο Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ και θα προσπαθήσω να ανταποκριθώ στις προσδοκίες τους.
Εκ των πραγμάτων όταν κάποιος ασχολείται με τα συνδικαλιστικά ενός κλάδου, χρειάζεται να λάβει πολιτικές αποφάσεις, πολλές φορές πιο σκληρές και επώδυνες από έναν βουλευτή. Αν κριθώ από τις αποφάσεις όλων αυτών των ετών, μάλλον θετικό είναι το πρόσημο.

Επειδή γνωριζόμαστε σε ρωτάω ευθέως, αν ενδιαφέρεσαι να είσαι υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στη Μαγνησία; Ήδη βλέπουμε ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα στο θέμα, μετά την ανοδική πορεία των ποσοστών που καταγράφονται από όλες τις δημοσκοπήσεις.

Καταρχάς να ξεκαθαρίσω ότι ουδέποτε απευθύνθηκα σε κανέναν, δεν έχω καταθέσει κάποια αίτηση υποψηφιότητας και ουδέποτε μου έχει γίνει κάποια πρόταση μέχρι στιγμής. Συζητήσεις έχουν γίνει με ορισμένα πρόσωπα, αλλά μέχρις εκεί.
Η οποιαδήποτε απόφαση θα εξαρτηθεί από πολλές παραμέτρους. Και για να προλάβω τους όποιους φαντασιογράφους, δεν υπάρχει κανένα προαπαιτούμενο από μέρους μου. Μακριά από έμενα όλα αυτά. Πως θα μπορούσα άλλωστε;

Αλλά, πείτε μου, σε ένα κόμμα που έρχεται με φόρα και μια νωπή εντολή μέσα από τους ψηφοφόρους του για να υπάρξει εκ βάθρων αλλαγή, πως είναι δυνατόν να υπάρξουν ανάμεσα στο νέο, παλαιά βαρίδια, με όποια σημασία μπορεί να δώσει ο καθένας. Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν εννοώ ηλικιακά παλιά βαρίδια. Το παλαιό είναι χρήσιμο να δώσει κατευθύνσεις, να βοηθήσει με οποιοδήποτε μηχανισμό, να σπρώξει το νέο μπροστά.
Πως είναι δυνατόν π.χ. να συμμετέχουν σε ένα ψηφοδέλτιο γυρολόγοι της πολιτικής; Πως είναι δυνατόν να συμμετέχουν σε ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, άνθρωποι που επικροτούσαν ή και επικροτούν με τη στάση τους φασιστικές απόψεις διαφόρων πολιτικών φορέων; Ή κάνουν πως δεν ακούν και δεν βλέπουν φωνές και πράξεις μισαλλοδοξίας, μαγκιάς και τσαμπουκά. Είναι ελάχιστοι, αλλά αρκούν για να στιγματίσουν ένα ολόκληρο χώρο. Για σκεφτείτε.

Προς τι τόσο ενδιαφέρον από τοπικούς καιροσκόπους να εισέλθουν δια της πλαγίας οδού στον χώρο; Δεν το είδαμε αυτό σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις; Είναι μικρός ο χώρος και γνωριζόμαστε όλοι. Και ευτυχώς κάποιοι αντιστάθηκαν και αντιστέκονται σθεναρά.

Και για να κλείσω, χαίρομαι που μέχρι στιγμής δυο – τρεις νέοι άνθρωποι έχουν επιδείξει ενδιαφέρον να ασχοληθούν και να συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο. Να σας θυμίσω, αν και το ξέρετε καλύτερα από εμένα, ότι πριν λίγα χρόνια δεν βρίσκονταν υποψήφιοι να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια. Ο Νίκος Ανδρουλάκης και όλοι όσοι πιστέψαν σε αυτόν, έχουν καταφέρει σε ελάχιστο χρόνο, να το αλλάξουν αυτό.

– Είστε υπέρ των συνεργασιών;
Είμαι κατά των αποκλεισμών. Συνεργασίες πάντα με δυνάμεις όλου του δημοκρατικού φάσματος. Θεωρώ ότι από όσους συνεργάζεσαι, μπορείς να λάβεις πράγματα. Άλλοτε λίγα, άλλοτε πολλά. Μιλάω πάντα για συνεργασίες στις τοπικές κοινωνίες. Επειδή αντιλαμβάνομαι ότι ζητάτε μια ξεκάθαρη πολιτική τοποθέτηση πάνω σε αυτό, θα έλεγα ότι στη ζωή και την πολιτική, τα δεδομένα μεταβάλλονται συνεχώς. Σκεφτείτε πως ήταν η ζωή μας, το 2002, το 2008, το 2012, το 2015, το 2019 με την πανδημία και εν τέλει το 2022 με την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Θεωρώ ότι στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, υπάρχουν πλέον άνθρωποι που σκέπτονται την επόμενη ημέρα και αυτό είναι ένα πολύ ενδιαφέρον δεδομένο, για να κάνει κάποιους να ασχοληθούν με την πολιτική. Προς το παρόν σττην κεντρική πολιτική σκηνή το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ προχωρά μόνο του και όπως φαίνεται οι άλλοι ακολουθούν. Τόσο σε επίπεδο ιδεών, όσο και σε επίπεδο προτάσεων.

– Θα μπορούσατε να μου δώσετε μερικά παραδείγματα;

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, μέχρι στιγμής, στους ελάχιστους μήνες που είναι αρχηγός του κόμματος, έχει κάνει προτάσεις που ακολούθησαν ή προσπαθούν να αντιγράψουν τόσο η Κυβέρνηση, όσο η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Και πόσο γελοίο στέκει το επιχείρημα ότι είναι αρχηγός κόμματος και δεν βρίσκεται εντός Βουλής. Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, για τις υπέρογκες αυξήσεις στο ρεύμα, για τα εργασιακά, για την καθημερινότητα των πολιτών και πολλά άλλα. Ξέρετε, όταν ένας πολιτικός έχει θητεύσει στην Ευρωβουλή, είναι σχεδόν σίγουρο ότι αλλάζει ο τρόπος σκέψης του, στην αντιμετώπιση των θεμάτων. Και αυτό είναι οφθαλμοφανές στο Νίκο Ανδρουλάκη, όσο κι αν κάποιοι δεν θέλουν να το δεχθούν και ασκούν άτοπη κριτική.

Μου κάνει εντύπωση ότι πάντα διατηρούσατε χαμηλούς τόνους, αναφορικά με την πολιτική σας ταυτότητα, εντούτοις στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές, στηρίξατε ανοιχτά το Νίκο Ανδρουλάκη και μάλιστα με «ομηρικές» αντιπαραθέσεις στα social media.
Να σας διορθώσω. Δεν στήριξα ανοιχτά σε αυτές τις εσωκομματικές διαδικασίες το Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά και στις προηγούμενες. Το γνωρίζει και ο ίδιος, αφού είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε, όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του απέναντι στην αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Κατά την εκτίμηση μου θεωρώ ότι μπορεί ο Νίκος Ανδρουλάκης να τραβήξει μπροστά, είναι άνθρωπος που πείθει τον συνομιλητή του, είναι ιδιαιτέρως καταρτισμένος και πάρα πολύ ευχάριστος συνομιλητής.
Είναι απλός, δεν διακατέχεται από ίχνος βεντετισμού και η σοβαρότητα στην αντιμετώπιση των θεμάτων είναι παραδειγματική. Έχει περιθώρια βελτίωσης και όπως έχω διαπιστώσει γνωρίζει να διαλέγει συνεργάτες και μάλιστα τους πιο ικανούς.
Τέλος, σας υπενθυμίζω την σθεναρή και δημόσια προτίμηση μου στα «έργα και τις ημέρες» του Κώστα Σημίτη, που τον θεωρώ τον κορυφαίο πρωθυπουργό στη χώρα μας, όσο κι αν διαφωνούν ορισμένοι άνθρωποι που δεν έχουν ενημερωθεί σωστά. Έχουν χρόνο να το πράξουν. Άλλωστε επιβεβαιώνεται καθημερινά ο ίδιος, από την νεότερη ιστορία. Δεν είναι άλλωστε τυχαία ο μακροβιότερος εν συνεχεία Πρωθυπουργός, μέχρι στιγμής. Δεν θα μιλήσω για τον Ανδρεα Παπανδρέου. Και μόνο η λέξη Αλλαγή τα λέει όλα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.