Δημήτρης Κουρέτας στο Ράδιο ΕΝΑ: Τα εμβόλια για τον κορωνοϊό είναι ασφαλή

«Θεατές» τα περισσότερα Πανεπιστήμια- Έπρεπε να έχουν παίξει έναν πολύ δυναμικό ρόλο

Δεν προετοιμάστηκε η Ελλάδα στους μήνες που μεσολάβησαν από το πρώτο έως το δεύτερο και σφοδρότερο κύμα, σύμφωνα με τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Πρωτοβουλία» κ. Δημήτρη Κουρέτα. Ο ίδιος μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη για την πρόσφατη έρευνα που υλοποιήθηκε από 24 Έλληνες και ξένους επιστήμονες εννέα χωρών, όπου ερεύνησαν την πανδημία, τις συνέπειες της καραντίνας αλλά έδωσαν και προτάσεις, τόνισε πως είναι αναγκαίο ακόμη και τώρα, να στηριχθούν οι δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και να διενεργηθούν μαζικά τεστ στον πληθυσμό. Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως τα εμβόλια που έχουν παραχθεί για τον κορωνοϊό είναι ασφαλή και υπογράμμισε πως ο κόσμος θα πρέπει να τα εμπιστευτεί, ενώ επεσήμανε πως τα Πανεπιστήμια θα έπρεπε να έχουν παίξει ενεργό ρόλο κι όχι το ρόλο του θεατή, όπως συμβαίνει τώρα.

Από τον Ιούλιο, 24 επιστήμονες από εννέα χώρες της Ευρώπης ερεύνησαν να στοιχεία του πρώτου επιδημιολογικού κύματος βλέποντας ποιες χώρες πήγαν καλά, ποιες όχι, αλλά και τους λόγους που τους οδήγησαν στο επιτυχημένο ή το αποτυχημένο αποτέλεσμα. Μέσα στους 24 αυτούς επιστήμονες ήταν και ο κ. Δημήτρης Κουρέτας, που έχει διακριθεί για το ερευνητικό του έργο στην Ελλάδα και διεθνώς.
«Στην Ελλάδα δεν έγινε απολύτως τίποτα από το καλοκαίρι και μετά. Δηλαδή το γεγονός που περνάμε τώρα, οφείλεται σε έναν κακό σχεδιασμό, στο ότι δεν έχουμε μάθει σχεδόν τίποτα από αυτά που πέρασαν χώρες που τα πήγαν χάλια. Εμείς πήγαμε καλά στο πρώτο κύμα, γιατί δεν είχε έρθει ο ιός. Τώρα που ήρθε ο ιός μας βρήκε εντελώς απροετοίμαστους», υπογράμμισε ο ίδιος.

Οι προτάσεις για υγειονομική ανάκαμψη – «Θεατές» τα Πανεπιστήμια
Ο κ. Κουρέτας δεν έμεινε σε διαπιστώσεις και προχώρησε σε προτάσεις που κινούνται σε δύο άξονες. Αφενός την ενίσχυση των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας κι αφετέρου μαζικούς ελέγχους στην κοινότητα με τεστ.
«Τα Νοσοκομεία έχουν γεμίσει, διότι με την παραμικρή ενόχληση κάποιος πηγαίνει στο Νοσοκομείο, το οποίο έχει γίνει διαγνωστικό κέντρο, με αποτέλεσμα το 60-70% των ανθρώπων που είναι μέσα στα Νοσοκομεία να έπρεπε να είναι στο σπίτι. Αν υπήρχε μία δομή, όπως έχουν άλλες χώρες, θα πήγαινε εκεί ο άνθρωπος να κάνει το rapid test, να πάρει οδηγίες και να πάει σπίτι του. Ένα βασικό θέμα είναι να λειτουργήσουν σωστά οι πρωτοβάθμιες δομές. Αυτό θα έπρεπε να γίνει το καλοκαίρι, αλλά ας γίνει τώρα να μην μας βρει το τρίτο κύμα πάλι απροετοίμαστους.
Επίσης πρέπει να γίνουν οργανωμένα και μαζικά τεστ. Το φωνάζαμε από τον Μάρτιο και τώρα φαίνεται πως είναι μεγάλη ανάγκη . Να μην γίνουν όμως με τον τρόπο που γίνονται δηλαδή, να πηγαίνουμε σε μια σκεπαστή αγορά η σε μια πλατεία κι όποιος έρθει τον μετράμε. Αυτά τα αποτελέσματα είναι παραπλανητικά. Πρέπει να γίνει οργανωμένα όπως γίνεται στις δημοσκοπήσεις. Δηλαδή, τι συμβαίνει στον Βόλο είναι 100.000 άτομα; Πρέπει να γίνονται 5000 τεστ την ημέρα σε διάφορες περιοχές, όπως γίνονται οι δημοσκοπήσεις για να ξέρουμε τι γίνεται στην κοινότητα. Αυτός που είχε χρήματα να πάει για το τεστ, το έκανε. Αυτός που δεν έχει, δεν το έκανε κι έτσι γέμισαν περιοχές που οι άνθρωποι δεν είχαν χρήματα. Άρα πως θα σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος τώρα για να μην μας βρει ανέτοιμους τον Γενάρη, τον Φλεβάρη; Πρέπει να υιοθετήσουμε μαζικά τεστ, σε μεγάλη κλίμακα. Έχουμε τη δυνατότητα αυτή τη στιγμή, πρέπει να γίνει πολύ οργανωμένη προσπάθεια, πρέπει το Πανεπιστήμιο να παίξει σημαντικό ρόλο , δεν έχει παίξει ακόμη. Τα περισσότερα Πανεπιστήμια είναι θεατές, θα έπρεπε να έχουν παίξει έναν δυναμικό ρόλο», εξήγησε ο κ. Κουρέτας τα βασικά όπλα για την ανίχνευση αλλά και την αντιμετώπιση των κρουσμάτων.
Στο θέμα δε των Πανεπιστημίων, ο κ. Κουρέτας τόνισε πως τα περισσότερα Ανώτατα Ιδρύματα είναι θεατές, ενώ θα έπρεπε να έχουν παίξει έναν πολύ δυναμικό ρόλο. Το οχτάμηνο που πέρασε τα Πανεπιστήμια έπρεπε να είναι έτοιμο όχι για την τηλεκπαίδευση, όπως είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, αλλά έτοιμο για τη συνδρομή του, μέσω επιδημιολογικών ερευνών και άλλων δράσεων, ενώ σχολίασε πως όλες του τις προτάσεις τις εκφέρει δημόσια.
Μάλιστα τόνισε πως δεν μπορούν οι άνθρωποι να κλείνονται μέσα στα σπίτια τους , πως ελάχιστες χώρες έχουν αυτή τη στιγμή τόσο αυστηρό Lockdown και θα πρέπει η Ελλάδα να δει παραδείγματα της Σλοβακίας που έκανε 5εκ. τεστ σε όλο τον πληθυσμό σε δύο σαββατοκύριακα, όπου βρέθηκαν και απομονώθηκαν σπίτι τους 50.000 άτομα θετικά στον ιό.
«Εάν δείτε τα στοιχεία του ΕΟΔΥ λένε ότι αυτοί που πεθαίνουν είναι άνω των 65 ετών. Όταν κλείνεις μέσα όλους, κλείνεις και αυτούς που κινδυνεύουν και αυτούς που δεν κινδυνεύουν. Ο νεαρός θα πάει να δει τον παππού , ο οποίος κινδυνεύει και θα πάει να τον δει χωρίς τεστ. Πρέπει να γίνονται πάνω από 500.000 τεστ σε όλη την Ελλάδα κάθε εβδομάδα κυρίως σε άτομα μεγάλης ηλικίας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή» συμπλήρωσε ο κ. Κουρέτας και τόνισε πως ένα σοβαρό κράτος θα έπρεπε να παρέμβει και να επιβάλει μία κατάσταση και να μην γίνονται αυτά τα τεστ σε 100-150 ανθρώπους.

Παράλογη η στέρηση δυνάμεων στα Κέντρα Υγείας- Το κράτος μπορούσε να πάρει μέτρα και για τον συνωστισμό
Ο Καθηγητής χαρακτήρισε παράλογη τη μετακίνηση ιατρών από τα Κέντρα Υγείας προς τα Νοσοκομεία, καθώς η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στερήθηκε δυνάμεις, που θα ήταν χρήσιμες εάν λειτουργούσε σωστά, ενώ για τον συνωστισμό σε μέσα μαζικής μεταφοράς ο κ. Κουρέτας επεσήμανε πως το κράτος θα μπορούσε να είναι ενοικιάσει 3000 τουριστικά λεωφορεία, που εδώ και μήνες κάθονται, εξαιτίας της πανδημίας.
Ο ίδιος όμως μίλησε και για τους πολίτες που δεν συμμορφώθηκαν στα μέτρα λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Τόσους μήνες που έπρεπε να φτιαχτούν τα Κέντρα Υγείας με γιατρούς και τεστ γιατί δεν τα κάναμε και τα κάναμε τώρα; Γιατί στις 24 Ιουλίου, την ημέρα της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο ήταν όλοι χωρίς μάσκες και πανηγυρίζανε ότι ο κορωνοϊός τελείωσε. Όταν τα βλέπει αυτά ο πολίτης πως θα τον συμμαζέψουν από το να πάει να πιει τα τσίπουρά του και να πάει στους γάμους;».
Σημείωσε πως στο πρώτο κύμα η Ελλάδα ήταν τυχερή γιατί ο ιός δεν είχε «περπατήσει», αλλά μετά δεν φρόντισε να προετοιμαστεί με αποτέλεσμα να έχει ένα lockdown και κανείς δεν ξέρει πως θα βγούμε από αυτό και με ποιο σχεδιασμό, ενώ σχολίασε πως δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη και στα μέλη της Επιτροπής.

Ασφαλή τα εμβόλια του κορωνοϊού
Ο κ. Κουρέτας μίλησε όμως και για τα εμβόλια του κορωνοϊού και τις επιφυλάξεις που έχουν πολλοί, υποστηρίζοντας πως έγιναν σε μικρό χρονικό διάστημα και προβάλλουν αμφιβολίες για την ασφάλειά τους.
Ο Καθηγητής ξεκαθάρισε πως τα εμβόλια είναι ασφαλή, θα πρέπει όμως να υπάρχει ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και μαζικά τεστ, προκειμένου να υπάρξει θωράκιση της χώρας απέναντι στον ιό.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να δώσει την έγκρισή του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και το FDA σε κάτι που δεν έχει ασφάλεια. Η τεχνολογία αυτή που χρησιμοποιείται στα εμβόλια με το mRNΑ είναι η πλέον ασφαλής, άρα ο κόσμος να μην έχει τέτοιου είδους ιδεοληψίες για τσιπάκια. Τα εμβόλια που έχουν γίνει είναι ασφαλή κι όταν θα αρχίσουν να έρχονται είναι καλό να γίνουν, αλλά δεν αρκούν.
Χρειάζονται όλα τα προηγούμενα μέτρα για να συμπληρώσουν τη θωράκισή μας ως κοινωνία. Είναι απολύτως ασφαλή τα εμβόλια και ο κόσμος πρέπει να τα εμπιστεύεται όπως και τις αρχές και τις εταιρείες. Μπορεί να ήταν λίγος ο χρόνος που έγιναν τα εμβόλια, αλλά έγιναν φοβερές προσπάθειες
», εξήγησε ο ίδιος.
Τέλος, ο Καθηγητής σχολίασε και την περίπτωση της Λάρισας που αποτελεί μία από τις περιοχές στην Ελλάδα, που ο κορωνοϊός …ξέφυγε.
«Τι πήγε λάθος στη Λάρισα; Ό,τι πήγε λάθος και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Χαλαρότητα, μηδέν σχεδιασμός και τρέχαμε πίσω από τα κρούσματα. Όταν φωνάζαμε κάποιοι για μαζικά τεστ , για δομές υγείας, τίποτα. Γιατί ό, τι έγινε στη Λάρισα έγινε μετά στη Μαγνησία, μετά στα Τρίκαλα, στα Γιάννενα, στην Πιερία. Το κακό μοντέλο μεταφέρεται από τον έναν στον άλλο. Όταν δεν έχεις φροντίσει να γίνουν όλα αυτά, το κακό συνεχίζεται», είπε και συμπλήρωσε πως ο ίδιος υπολογίζει ότι στις 20 περίπου Δεκεμβρίου θα υπάρχει μία σταθεροποίηση της κατάστασης, δηλαδή ενάμιση μήνα μετά από την έναρξη του Lockdown.
« Αυτό σημαίνει ότι το lockdown δεν σταμάτησε τα πράγματα κι αυτό έτρεχε και δεν κάναμε τίποτα μέσα στο lockdown. Εάν λειτουργούσε καλά μέσα σε 20 ημέρες θα βλέπαμε βελτίωση, άρα και μέσα στο Lockdown δεν κάναμε ότι έπρεπε, δηλαδή αυτά που φωνάζουμε», κατέληξε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.