Δημήτρης Σούρας: Αυξήθηκαν οι αγχώδεις διαταραχές και η αντιδραστική κατάθλιψη

Ο Βολιώτης ψυχίατρος μίλησε στο «Ράδιο-Ένα», για την περίοδο της καραντίνας και πως επηρεάζει τα συναισθήματα

Εκτός από τα οικονομικά προβλήματα που έχει επιφέρει η δεύτερη αυτή καραντίνα σε πολλούς συνανθρώπους, φαίνεται πως ο εγκλεισμός έχει επηρεάσει και το συναίσθημα με τον γνωστό και διακεκριμένο Βολιώτη ψυχίατρο , Διευθυντή της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου “Metropolitan” και Υπεύθυνο Ψυχίατρο του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου κ. Δημήτρη Σούρα να κάνει λόγο για αύξηση των αγχωδών διαταραχών και της αντιδραστικής κατάθλιψης. Ο Βολιώτης επιστήμονας μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για τις δύο αυτές ψυχικές παθήσεις, όμως δεν άφησε ασχολίαστη και την καθημερινότητα, με τον ίδιο να στηλιτεύει συμπεριφορές που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία.

Η πανδημία είναι μια πραγματικότητα- Στη ζυγαριά η ζωή κερδίζει

Ιδιαίτερα καυστικός και επικριτικός ήταν ο γνωστός ψυχίατρος κ. Σούρας μιλώντας για συμπεριφορές που θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία, ενώ δεν άφησε ασχολίαστη την ανησυχία πολλών, για το πως θα εορταστούν φέτος τα Χριστούγεννα, εξαιτίας των μέτρων.
«Αυτή τη στιγμή είμαστε σε περίοδο πανδημίας. Αν δεν το καταλάβουμε ότι είμαστε σε περίοδο πανδημίας δεν πρόκειται να συνετιστούμε και να συνεργαστούμε. Δεν έχει καμία σχέση με την πίστη, τα πιστεύω του κάθε ανθρώπου και όλες τις συνομωσιολογίες που υπάρχουν. Είναι μία πραγματικότητα. Είμαστε μπροστά σε έναν ιό που ακόμη τον καταπολεμούμε, είναι ένας ιός που μεταλλάσσεται. Είναι ένα πράγμα που πρέπει να το βάλουμε μέσα μας και να ξεχάσουμε τα προσωπικα μας πιστεύω και τις …μαγκιές. Δεν χωράνε μαγκιές στον ιό.

«Δυστυχώς δεν λαμβάνουμε τα μέτρα αυτοπροστασίας»

Δυστυχώς δεν λαμβάνουμε τα μέτρα αυτοπροστασίας. Δεν υπάρχει ελληνική οικογένεια που να μην έχει δικά της άτομα που νοσούν, είτε νεαρά είτε μιας ηλικίας είτε γηραία. Ο ιός μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Πρέπει να φοράμε μάσκα, να μην βγαίνουμε στους δρόμους. Δεν έγινε και τίποτα εάν φέτος τα χριστούγεννα δεν είναι τόσο εορταστικά και είναι διαφορετικά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σούρας.
Συνέχισε δε, λέγοντας πως πλέον έχουμε τη δυνατότητα να μιλάμε πια με τους πάντες και για τα πάντα μέσω της τεχνολογίας, ενώ σχολίασε πως θα πρέπει να λειτουργήσει και η οικογένεια, η φιλία και συνέστησε σε όλους να μιλήσουν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, αντί να σκέφτονται πως θα βγουν έξω για να γιορτάσουν.
« Η ζωή μας παίζεται κορώνα γράμματα; Στη ζυγαριά έχουμε από τη μιά την έξοδο και από την άλλη τη ζωή; Δεν μετράει η ζωή; Είναι δυνατόν να μην το καταλαβαίνουμε και να αυτοκαταστρεφόμαστε;», υπογράμμισε χαρακτηριστικά και τόνισε πως εκτός από το κράτος που οφείλει να βοηθήσει, θα πρέπει να λειτουργήσει και η αλληλοβοήθεια, ενώ κατέληξε εμφατικά λέγοντας « Με λυπούν εικόνες με ανθρώπους χωρίς μάσκες, να συγχρωτίζονται. Υπομονή βρε παιδιά, δεν έγινε και τίποτα. Πρέπει να παραδώσουμε στον ιό τις ζωές μας; Υπομονή, καρτερικότητα και ελπίδα».

Αύξηση των αγχωδών διαταραχών
και της αντιδραστικής κατάθλιψης

Μιλώντας ο κ. Σούρας για τα προβλήματα της ψυχής που εντείνονται στην καραντίνα, επεσήμανε πως έχουν αυξηθεί πολύ οι αγχώδεις διαταραχές, αλλά και η αντιδραστική κατάθλιψη, η οποία συνδέεται κυρίως με τον οικονομικό παράγοντα και την οικονομική αβεβαιότητα.
«Έχουν αυξηθεί πολύ οι αγχώδεις διαταραχές. Το άγχος, το καλό άγχος, το δημιουργικό, δεν αφορά κανέναν σαν ψυχικό νόσημα, γιατί είναι η απόλυτη δημιουργία. Οι αγχώδεις διαταραχές είναι διάφορες, δεν είναι ένα συγκεκριμένο πράγμα. Αυτές έχουν αυξηθεί πολύ. Επίσης, παρατηρήσαμε στην πρώτη καραντίνα και τώρα περισσότερο ότι ξεκινήσανε αντιδραστικές καταθλίψεις. Η αντιδραστική κατάθλιψη δεν είναι μία κληρονομικής προδιάθεσης κατάθλιψη, που λέγεται ενδογενής, αλλά κάτι συμβαίνει που με «ρίχνει» και μου δημιουργεί καταθλιψη. Κατάθλιψη είναι κακή διάθεση, άγχος, ανηδονία, δηλαδή δεν ευχαριστιέμαι με πράγματα που στο παρελθόν ευχαριστιόμουν και οτιδήποτε σε κλείνει στον εαυτό σου και να κάνεις οτιδήποτε έκανες.
Η αντιδραστική κατάθλιψη σε πολλούς ανθρώπους συνδέεται κυρίως με το οικονομικό πρόβλημα που δημιουργείται λόγω της απραξίας της οικογένειας», εξήγησε ο Σούρας.
Παράλληλα, ο ίδιος σχολίασε πως παρόλο που λέγεται ότι αυξήθηκε η ενδοοικογενειακή βία, τα στοιχεία των κλινικών του δεν δείχνουν κάτι τέτοιο, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως ο βίαιος άνθρωπος δεν περιμένει την καραντίνα για να γίνει βίαιος.
Στους ανθρώπους δε που πάσχουν από ψυχιατρικά προβλήματα συνέστησε αυτή την περίοδο της καραντίνας ότι μόνο να μην διακόψουν τα φαρμακά τους αλλά να είναι σε συχνή επαφή με ψυχιάτρους τους.

Στη σωστή κατεύθυνση η ένταξη ψυχιάτρου στην Επιτροπή

Τέλος, για το ενδεχόμενο ένταξης ψυχιάτρου στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ο κ. Σούρας τόνισε πως είναι σίγουρα προς τη σωστή κατεύθυνση μιας και ο ψυχίατρος είναι ένας καλός κλασσικός ιατρός, γιατί έχει τελειώσει ιατρική, όμως εκτός από αυτό είναι γιατρός που ασχολείται και με την ψυχή.
«Η ψυχή είναι μία οντότητα που κατοικεί στον εγκέφαλο και πυροδοτείται από μερικές ουσίες, τους νευροδιαβιβαστές. Δεν είναι κάτι αόρατο η ψυχή. Η ψυχη έχει λειτουργίες όπως και το σώμα και αυτές είναι η σκέψη, το συναίσθημα, η αντίληψη, η κρίση, η μνήμη, η προσοχή, το iQ, η συγκέντρωση, ο προσανατολισμός. Η ψυχή είναι μία συγκεκριμένη ιατρική οντότητα κι έχει πολλές λειτουργίες. Διαταραχή της ψυχής είναι διαταραχή του σώματος», κατέληξε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.