Δωρεές 32.000 ευρώ στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου

Στόχος ο εξοπλισμός και του Κ. Υγείας Σκιάθου, απ΄ το Σωματείο ''Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος''

Τη σπουδαιότητα του σωστού χειρισμού του παιδικού τραύματος, τόσο στο θέμα γνώσεων όσο και τον μηχανολογικό εξοπλισμό των Νοσοκομείων της χώρας προωθεί με τις δράσεις του, το Σωματείο “Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος” στο πλαίσιο του προγράμματος «Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων». Το εν λόγω Σωματείο τα τελευταία χρόνια ενισχύει τα Νοσοκομεία της χώρας κι ένα από αυτά είναι και το Αχιλλοπούλειο, στο οποίο έγιναν δωρεές ύψους 32.000 ευρώ, ενώ άμεσος στόχος είναι ο εξοπλισμός του Παιδιατρικού Ιατρείου στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου.
Το παιδικό τραύμα, αποτελεί αντικείμενο έρευνας αλλά φυσικά και ιατρικής εγρήγορσης. Κάθε παιδί μπορεί να τραυματιστεί, όμως η σοβαρότητα του τραύματός του, μπορεί να επιφέρει πολλά ζητήματα για την υγεία του.
Το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» είναι μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός ο οποίος ασχολείται με την άμεση και σωστή αντιμετώπιση των παιδικών ατυχημάτων και το έργο του από τον Μάιο του 2010 μέχρι σήμερα ανέρχεται στο ποσό των € 2.335.267,34 με τα Μηχανήματα και τον Εξοπλισμό που έχει προσφέρει σε Νοσοκομεία, με την μερική χρηματοδότηση Εκπαιδευτικών Ιατρικών Σεμιναρίων καθώς επίσης και με την Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων στα σχολεία.

Ωφελούμενο κατά 32.000 ευρώ το Νοσοκομείο Βόλου

Το Νοσοκομείο Βόλου και ειδικότερα η Παιδιατρική Κλινική έχουν δεχτεί τις δωρεές του Σωματείου στο πλαίσιο του προγράμματος «Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων». Ειδικότερα, όπως επισημαίνει στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ η κ. Έλενα Πισιμίση, Υπεύθυνη του Προγράμματος «Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων» “το 2016 εξοπλίσαμε το Παιδιατρικό Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, στο «Αχιλλοπούλειο» Γενικό Νοσοκομείο Βόλου με την οικονομική υποστήριξη της εταιρείας «Νοrton Rose Fulbright Greece». Η δωρεά μας περιλάμβανε μηχανήματα απαραίτητα για την αντιμετώπιση των επειγόντων παιδιατρικών περιστατικών, όπως απινιδωτής, μόνιτορ, καρδιογράφος, οξύμετρα κ.ά. Επίσης, το 2018 καλύψαμε κάποιες επιπλέον ανάγκες για την Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου, και συγκεκριμένα ένα φορητό monitor (με παλμικό οξύμετρο και καπνογράφο) και 2 φορητά οξύμετρα, χάρη στη δωρεά του κ. Δημήτρη Σοφιανόπουλου. Η συνολική αξία των δωρεών μας στο Νοσοκομείο ξεπερνάει το ποσό των 32.000 ευρώ”. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που λαμβάνει το Σωματείο από το Νοσοκομείο Βόλου , κάθε χρόνο εξετάζονται στο Παιδιατρικό ΤΕΠ και ωφελούνται από τις δωρεές περισσότερα από 9.000 παιδιά, από το Νομό Μαγνησίας, τις Σποράδες καθώς και αρκετά παιδιά επισκεπτών.
Στους άμεσους στόχους του Σωματείου, τονίζει ακόμη η κ. Πισιμίση, είναι ο εξοπλισμός του Παιδιατρικού Ιατρείου στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου. Συγκεκριμένα, οι ανάγκες που θα καλυφθούν είναι ένα χολερυθρινόμετρο κόστους 1.899 ευρώ (για την αναίμακτη εξέταση του ίκτερου στα νεογνά) και ένα οξύμετρο κόστους 355,50 ευρώ.

Στοιχεία της έρευνας για το παιδικό τραύμα

Στο πλαίσιο έρευνας που διεξήχθη από το Σωματείο Αντιμετώπισης Παιδικού Τραύματος σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα καταγράφηκαν συνολικά 809 περιστατικά τραυματισμένων παιδιών, τα οποία αντιστοιχούν σε περίπου 7-10% των συνολικών χειρουργικών εισαγωγών. Χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός ότι ο αριθμός των εισαγωγών αυτών παραμένει σχεδόν σταθερός κατά τη διάρκεια του χρόνου υποδηλώνοντας την ανάγκη για συνεχή εγρήγορση του προσωπικού του ΤΕΠ για την αντιμετώπισή τους.
Οι περισσότεροι τραυματισμοί που οδηγούν σε εισαγωγή συμβαίνουν άνοιξη ή καλοκαίρι (68%) και κυρίως στις απογευματινές ώρες. Τα αγόρια αποτελούν το 66% των εισαγωγών για τραύμα, ενώ στη συντριπτική τους πλειοψηφία (97%) οι τραυματισμοί χαρακτηρίζονται ως ατύχημα. Τα κυριότερα αίτια των τραυματισμών που απαιτούν εισαγωγή είναι οι πτώσεις (50,8%) και τα τροχαία ατυχήματα (20,6%). Μάλιστα στο 66% των περιπτώσεων τροχαίων ατυχημάτων δεν έχει εφαρμοστεί κανένα μέτρο ασφάλειας για το παιδί επιβάτη (π.χ. ζώνη ασφαλείας ή παιδικό κάθισμα). Τα ποσοστά αυτά καταδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη για συνεχιζόμενη αγωγή υγείας σε πολλαπλά επίπεδα για τα θέματα της οδικής ασφάλειας.
Εξάλλου σημαντική είναι και η διαπίστωση ότι >50% των σοβαρών τραυματισμών που μελετήσαμε συνέβησαν στους λεγόμενους ασφαλείς χώρους (σπίτι 42,5% και σχολείο 10,4%), γεγονός που υποδηλώνει τη συνεχιζόμενη ανάγκη ενημέρωσης γονέων και δασκάλων για τα θέματα των τραυματισμών.

Οι δράσεις του Σωματείου

Μεταξύ των δράσεων του Σωματείου εντάσσονται η δημιουργία Επειγόντων Περιστατικών στα νοσοκομεία Παίδων Αττικής και στην περιφέρεια, η προσφορά ιατρικού εξοπλισμού και μηχανημάτων στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία. Ακόμη, τα μέλη του Σωματείου πραγματοποιούν παρουσιάσεις με θέμα την Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων σε παιδιά του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού σχολείου, στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς τους, εκπαιδεύουν το ιατρικό προσωπικό στις ιδιαιτερότητες του παιδικού τραύματος, αλλά και εκπαιδεύουν και διασώστες του Ε.Κ.Α.Β. για τη σωστή αντιμετώπιση του τραυματισμένου παιδιού.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.