Ελένη Κολιοπούλου: Ο κορωνοϊός έφερε προβλήματα παγκοσμίως, μέχρι και …οι τιμές «τρελάθηκαν»

Η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας κα Ιωάννα Κολιοπούλου.
Η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών τόνισε ότι η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σκληρή και πιο δύσκολη

Στα προβλήματα που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού με πολλούς περιορισμούς, δασμολογήσεις, ζητήματα στο διεθνές εμπόριο, τεράστιο ανταγωνισμό και, παρά την υπερπαραγωγή οι τιμές να έχουν… «τρελαθεί» αναφέρθηκε Ελένη Κολιοπούλου πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος που μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Δ. Καρεκλίδη.
Η κρίση της πανδημίας έρχεται πάνω σε μια δεκαετή κρίση και έναν πολύ μεγάλο αγώνα που έκανε η χώρα μας να βγει από το τέλμα, με αργά βήματα, μερικές φορές μετέωρα, άλλες φορές ουσιαστικά, ανέφερε. Τώρα, τόνισε, βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια κατάσταση και εκτός από την Ελληνική, υποφέρει και η παγκόσμια οικονομία, με διάφορους και με παράλογους τρόπους, γιατί την ώρα που υποφέρει η διεθνής οικονομία και έχουν αλλάξει πολλά πράγματα, τα Χρηματιστήρια είναι στον …Θεό. Η κα Κολιοπούλου, τόνισε ότι η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σκληρή, η κατάσταση είναι πολύ πιο δύσκολη, με πολλούς περιορισμούς, δασμολογήσεις, προβλήματα στο διεθνές εμπόριο, τεράστιο ανταγωνισμό και οι χώρες σαν τη δική μας που έχουν χαμηλή ανταγωνιστικότητα, υποφέρουν πολύ περισσότερο.

«Οι επιχειρηματίες βλέπουν πάντα με αισιοδοξία και με όραμα»

Η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών εκτίμησε ότι το 2021 ότι δεν έχει πάψει η ελπίδα ανάκαμψης και οι επιχειρηματίες βλέπουν πάντα με αισιοδοξία και με όραμα της δημιουργίας και της παραγωγής. Όπως είπε, υπάρχει όρεξη και ανάγκη για επενδύσεις, γιατί όσοι δεν επενδύουν στη δουλειά τους, δεν μπορούν να επιβιώσουν.
«Πρέπει να κατέβει το κόστος, να ανεβεί η ποιότητα και η αξία των προϊόντων, να είναι πιο ανταγωνιστικά, για να μπορούμε να τα πουλήσουμε και να ευημερίσουμε. Είναι μια αλυσίδα που εάν σπάσει – και σπάει συχνά μέσα από την κρίση και τις περιστάσεις – τα πράγματα γίνονται πάρα πολύ δύσκολα, στη χρηματοδότηση και στις επενδύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά. Η ίδια επισήμανε ότι υπάρχει ζωή σ’ αυτό τον τόπο, υπάρχει παραγωγή και όρεξη.

«Πρέπει να τρέξουμε»

Η κα Κολιοπούλου από τις επαφές που έχει και τις τηλεδιασκέψεις που έχει μετάσχει, βλέπει ότι ο πολιτικός κόσμος στην πλειονότητά του έχει καταλάβει τι γίνεται και τι πρέπει να γίνει. Μπορεί τα πολιτικά κόμματα να έχουν μια διαφορετική οπτική και ιδεολογική ματιά στο πως θα γίνει, αλλά όλοι έχουν καταλάβει τι πρέπει να γίνει, κάτι για το οποίο δήλωσε πεπεισμένη.
«Πρέπει να τρέξουμε, με πολύ γρήγορο ρυθμό. Να τρέξει ο κρατικός μηχανισμός και οι επιχειρήσεις για να ανταπεξέλθουν, να μπορέσουμε να βγάλουμε τις αγκυλώσεις από την επιχειρηματικότητα, να μπορέσουμε να ελαφρύνουμε τις επιχειρήσεις, για να κινηθούν», τόνισε. Οι αγκυλώσεις, σύμφωνα με την ίδια, είναι πάρα πολλές, όπως το μη μισθολογικός κόστος, το κόστος της ενέργειας, οι υποδομές και οι χρήσεις γης, η απόδοση Δικαιοσύνης, η γραφειοκρατία, η φορολογία, πράγματα που είναι παλιά.

«Τρελάθηκαν οι τιμές»

Η κα Κολιοπούλου, τόνισε ότι τα καινούργια πράγματα που έφερε ο κορωνοϊός, είναι να δυσκολέψει την κατάσταση, που ήταν ήδη δύσκολη από την οποία παλεύαμε να βγούμε.
Όπως είπε, άλλαξε τον τρόπο που σκέφτεται και καταναλώνει ο κόσμος, έφερε φόβο, πανικό, μίκρυνε την πίτα της κατανάλωσης παγκοσμίως, έχουν «τρελαθεί» οι τιμές, άλλες ανεβαίνουν και άλλες κατεβαίνουν με παράλογο τρόπο, γιατί κανείς θα περίμενε με όλη αυτή την υπερπαραγωγή και όχι κατανάλωση θα έπεφταν οι τιμές και το σύστημα κάπου θα έβρισκε μια ισορροπία. Η πρόεδρος των βιομηχάνων, ανέφερε ότι ο ένας τρόπος που έχει μπερδέψει πολύ τα πράγματα είναι οι δασμοί που μπαίνουν από διάφορες χώρες και η ζημιά που έχει γίνει από τις ΗΠΑ στο παγκόσμιο εμπόριο. «Οι εμπορικοί πόλεμοι άνοιξαν μια πόρτα προστατευτισμού και εσωστρέφειας των οικονομικών πολλών χωρών, έγινε προσπάθεια πολλών χωρών να δασμολογήσουν για να προστατέψουν τις οικονομίες τους, αλλά τελικά δημιουργήθηκε μια μικρή κατάσταση στις παγκόσμιες αγορές και στις τιμές και αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόβλημα της διακίνησης των προϊόντων και των πρώτων υλών. Υπάρχουν πολλά προβλήματα με τα κοντέινερς που έχουν μείνει στην Ασία και δεν υπάρχουν κοντέινερς στην Ευρώπη, υπάρχει πρόβλημα με πρώτες ύλες που είναι μπλοκαρισμένες και γενικά έγινε μια πολύ μεγάλη ανακατωσούρα με πολλά θέματα, που σαν μεγεθυντικός φακός τα έκανε πιο έντονα ο κορωνοϊός», ανέφερε η κα Κολιοπούλου.
Η πρόεδρος των βιομηχάνων δήλωσε ότι βρισκόμαστε και πολύ δύσκολες και πολύπλοκες εποχές και πλέον στη φουρτούνα φαίνεται πως μια χώρα και μια επιχείρηση θα μπορέσει να επιβιώσει και να πλεύσει.

Οι καταναλωτές θα πληρώσουν την ενέργεια

Αναφερόμενη στα όσα ακούγονται για αύξηση του κόστους ενέργειας στις βιομηχανίες, η πρόεδρος του Συνδέσμου είπε ότι πάρα πολλές επιχειρήσεις θα πάρουν αναδρομικές χρεώσεις για το κόστος της πράσινης ενέργειας, που θα δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα ρευστότητας.
Είναι ένα θέμα που μας έχει απασχολήσει πάρα πολύ και τώρα που θ’ αρχίσουν να πηγαίνουν οι λογαριασμοί στις επιχειρήσεις, γιατί οι μόνοι που θα έχουν μειώσεις θα είναι οι πολύ ενεργοβόρες επιχειρήσεις και αυτές που έκαναν την αίτηση στο σύστημα για να μην επιβαρυνθούν με τις έξτρα χρεώσεις, τόνισε.
Σύμφωνα με την ίδια «υπάρχει μια τεράστια τρύπα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η οποία πρέπει κάπως να καλυφθεί. Το «μάρμαρο» λοιπόν, θα πληρωθεί από τους καταναλωτές, ως συνήθως»… Όπως εξήγησε, η Ελλάδα διαθέτει κλειστή αγορά ενέργειας και μόνο αν ανοίξουν οι γραμμές της προμήθειας και πώλησης ενέργειας στις γύρω χώρες του εξωτερικού, θα μπορέσει σταθεροποιήσει τις τιμές. Μόνο αν ανοίξει το σύστημα θα πετύχουμε χαμηλό κόστος ενέργειας, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα των βιομηχάνων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.