Εργοστάσιο κηπευτικών και … ξενοδοχείο στη θέση της ΑΓΕΤ

Η πρόταση περιβαλλοντικής αναβάθμισης από φοιτήτριες του Τμήματος Αρχιτεκτονικής

Ευαισθητοποιημένες στα θέματα περιβάλλοντος οι φοιτήτριες του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βασιλική Κατσάρα από την Καρδίτσα και η Ελένη Πραβιώτη από τον Βόλο, παρουσίασαν τη δική τους εναλλακτική αρχιτεκτονική πρόταση για το χώρο του εργοστασίου της ΑΓΕΤ, στο πλαίσιο της διπλωματικής τους εργασίας. Οι δύο νέες προτείνουν την απομάκρυνση του εργοστασίου της ΑΓΕΤ και τη δημιουργία ενός εργοστασίου κάθετων καλλιεργειών και την ταυτόχρονη ανέγερση ενός ξενοδοχείου, που θα δώσει τουριστική πνοή στην περιοχή.
Σε αίθουσα του Τμήματος Αρχιτεκτονικής, γεμάτη από φοιτητές αλλά και μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών η Βασιλική Κατσάρα και η Ελένη Πραβιώτη παρουσίασαν τη διπλωματική τους εργασία με θέμα “Εξουδετερώνοντας τη Lafarge- Αποκατάσταση και ανασχεδιασμός του χώρου του εργοστασίου”.
Μιλώντας στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ η Βολιώτισσα Ελένη Πραβιώτη, για την έμπνευση του θέματος της εργασίας, ανέφερε πως ” Επιχειρήσαμε να δώσουμε μία απάντηση στο μείζον πρόβλημα της πόλης, που δεν είναι άλλο πέραν του εργοστασίου ΑΓΕΤ Lafarge. Λόγω των διαδηλώσεων που γίνονται, της καύσης σκουπιδιών και την αντίδραση των πολιτών, ως νέοι αρχιτέκτονες και επιστήμονες δίνουμε μία λύση με το δικό μας αρχιτεκτονικό τρόπο”.
Σύμφωνα με την Βασιλική Κατσάρα, οι δύο φοιτήτριες εξέτασαν το θέμα από την αρχιτεκτονική άποψη, προτείνοντας την αποκατάσταση του τοπίου στην περιοχή, με μία πρόταση για μία ή περισσότερες ήπιες βιομηχανίες.
“Στην εργασία μας απομακρύνουμε το “τέρας” της μόλυνσης της πόλης που είναι το εργοστάσιο και στη θέση του σχεδιάζουμε ένα νέο πράσινο εργοστάσιο κάθετων καλλιεργειών με κηπευτικά κατά κύριο λόγο ως βασικό πυρήνα, μαζί με μία ξενοδοχειακή εγκατάσταση”, επεσήμανε η Βασιλική με την Ελένη να συμπληρώνει πως η πρότασή τους είναι ουσιαστικά η απομάκρυνση της ΑΓΕΤ σε άλλο σημείο και η εγκατάσταση μιας ήπιας κάθετης σε καλλιέργεια βιομηχανίας που είναι κερδοφόρες και χρησιμοποιούνται κατά κόρον στο εξωτερικό. “Συνδυάζουμε την ανάπλαση των προβλητών και ταυτόχρονα με την ξενοδοχειακή μονάδα που προτείνουμε να γίνει, προτείνουμε τη σύνδεση της περιοχής με ποδηλατοδρόμους αλλά και την επαναχρησιμοποίηση κάποιας γραμμής τρένου”.
Μέσα από την αρχιτεκτονική αυτή αλλαγή στο χώρο των 73.000 τμ του οικοπέδου της ΑΓΕΤ θα επιτευχθεί η αναβάθμιση του περιβάλλοντος, ενώ ταυτόχρονα, όπως σημείωσαν οι δύο φοιτήτριες, θα υπάρξει ανάπτυξη με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τόσο στην κάθετη παραγωγή, όσο και στην ξενοδοχειακή μονάδα.
Μάλιστα, η ολική με περιβαλλοντικούς χαρακτήρες ανάπλαση της περιοχής, μπορεί να καταστήσει τον Βόλο τουριστικό προορισμό και λόγω επίσκεψης επισκεπτών, απομακρύνοντας τη ρύπανση και ένα μεγάλο εργοστάσιο όπως αυτό της ΑΓΕΤ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.