Ευθύνες της κυβέρνησης και τα διαχρονικά προβλήματα αιτίες καταστροφών απ΄τις πλημμύρες

Ο κ. Λαμπριανίδης, εξέφρασε φόβους ότι η γη αυτή θα αγοραστεί πολύ φθηνά από μεγάλες επιχειρήσεις ή funds…
Στο Ράδιο Ένα , ο οικονομικός γεωγράφος, καθηγητής του ΠΑΜΑΚ και πρώην Γ.Γ. Ιδ. Επενδύσεων, Λόης Λαμπριανίδης

Μεγάλες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης για τις υποδομές, που έπρεπε να είχε φτιάξει και δεν έφτιαξε, παρόλο που την πίεσε και η ΕΕ και για το γεγονός, ότι ενώ ήξερε πριν από μια εβδομάδα ότι θα συμβεί αυτό, δεν μετέφερε σε ασφαλή σημεία τους ανθρώπους που βρισκόταν σε οικισμούς που κινδύνευαν περισσότερο και άργησε να αντιδράσει, αλλά και τα διαχρονικά προβλήματα που υπάρχουν στην χώρα μας, όπως ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, ο κ. Λόης Λαμπριανίδης οικονομικός γεωγράφος, Καθηγητής ΠΑΜΑΚ, π. Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και μέλος Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου ΕΝΑ.

«Τα αντιπλημμυρικά έργα υποτιμώνται
έναντι των έργων βιτρίνας»

Ο καθηγητής τόνισε ότι αν θέλουμε να γίνει μια παραγωγική συζήτηση, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι πάρα πολλά ζητήματα είναι διαχρονικά προβλήματα του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η ελληνική κοινωνία, οικονομία, τα πολιτικά κόμματα κλπ.
Σύμφωνα με τον κ. Λαμπριανίδη, τα αντιπλημμυρικά έργα ή τα έργα αντιπυρικής προστασίας, δεν είναι δημοφιλή, με την έννοια ότι δεν φέρνουν ψήφους, δεν τα καταλαβαίνει ο κόσμος και δεν δημιουργούν εντυπώσεις, άρα υποτιμώνται και αν κάποιος μπορεί να τα αποφύγει για να κάνει έργα βιτρίνας, καταλήγει εκεί.
Επίσης είπε ότι ένα δεύτερο ζήτημα, έχει να κάνει με την αυθαίρετη δόμηση, τόσο από την πλευρά της Τ.Α., όπως στένωμα κοιτών, μπάζωμα ρεμάτων για δημιουργία δρόμων, χώρων στάθμευσης κλπ., αλλά και από ιδιώτες που χτίζουν πάνω στο ρέμα, στο κύμα, μέσα στα δάση κλπ.
Ο καθηγητής εκτίμησε ότι είναι υποτιμημένος γενικά ο σχεδιασμός και ο χωρικός σχεδιασμός, τα πολεοδομικά και χωροταξικά σχέδια, τα οποία κανονίζουν τον τρόπο που ως οργανωμένη κοινωνία πρέπει να λειτουργήσουμε.

Ποια είναι τα άμεσα προβλήματα

Ο κ. Λαμπριανίδης είπε ότι όλα τα παραπάνω είναι σημαντικά ζητήματα, αλλά στη φάση που βρισκόμαστε, είναι τα δούμε τα πράγματα σε δύο ζητήματα. Υπάρχουν τα άμεσα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και τα μεσομακροπρόθεσμα και δυστυχώς και τα δύο είναι επιτακτικά να τα αντιμετωπίσουμε απολύτως άμεσα.
Στα άμεσα προβλήματα ο καθηγητής τόνισε ότι το βασικό είναι η υγειονομική θωράκιση των οικισμών και των κατοίκων που ζουν στις περιοχές που επλήγησαν. Υπάρχει τα θέμα της στέγασης, της σίτισης και της ύδρευσης των ανθρώπων, υπάρχει το θέμα της αποκατάστασης των υποδομών, της χρηματικής ενίσχυσης των πληγέντων για να μπορέσουν να ζήσουν, καθώς είναι τρομακτική η κατάστασή τους, δεν έχουν που να μείνουν και όχι το καταφέρουν οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες, ενώ υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία τους.
«Αυτό, που ίσως να μην είναι απολύτως σαφές , είναι ότι είναι εξίσου, επικακτικό, είναι ένας μεσομακροπρόθεσμος σχεδιασμός, δηλαδή τι θα γίνει μετά με αυτές τις περιοχές που επλήγησαν και είναι πάρα πολλές, κυρίως για να μην ξανασυμβούν αυτά τα φαινόμενα και οι άνθρωποι να μην εγκαταλείψουν της περιοχές τους», ανέφερε ο καθηγητής.

Κίνδυνος η γη να περάσει σε funds

Ο ίδιος είπε ότι τον ανησυχεί οι άνθρωποι αυτοί, που είδαν την περιουσία τους να χάνεται, κάτω από την πίεση της καταστροφής των αγροτικών καλλιεργειών τους και κάτω από την πίεση των χρεών, αρχίζουν να πουλούν τη γη τους και εξέφρασε φόβους ότι η γη αυτή θα αγοραστεί πολύ φθηνά από μεγάλες επιχειρήσεις ή funds…
Ο καθηγητής τόνισε ότι κάτι ανάλογο (υφαρπαγή γης) συμβαίνει σε πολλές, κυρίως λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, όπου προσπαθούν να αγοράσουν τεράστιες εκτάσεις και να τις καλλιεργήσουν, γιατί τα τρόφιμα, με τις κρίσεις που περνάμε, είναι μια πολύ σοβαρή πηγή πλούτου που μπορεί να είναι πολύ κερδοφόρα, ενώ υπάρχουν και χώρες που έχουν προβλήματα όπως της Μέσης Ανατολής (ΗΑΕ, Ισραήλ, Κατάρ κλπ.) που αγοράζουν γη μέσω funds για να διασφαλίσουν ότι θα έχουν επάρκεια τροφίμων.

Να δούμε λύσεις με βάση την φύση

Ο κ. Λαμπριανίδης, τόνισε ότι ένα σημείο που πρέπει να δούμε σοβαρά είναι η καταστροφή των αντιπλημμυρικών έργων, που αποδείχτηκε ότι είναι ανεπαρκή.
Υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθούμε σε αυτό που λένε τα Ηνωμένα Έθνη φαραωνικά έργα, τόνισε και ζήτησε να εξετάσουμε τη δημιουργία λύσεων με βάση την φύση. Όπως είπε, αυτά τα τεράστια έργα, μπορεί να φαίνεται ότι προστατεύουν, αλλά δημιουργούν δευτερογενώς άλλα ζητήματα, αν και είναι ευκαιρία για μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες ή για κυβερνήσεις να αναθέτουν τέτοια έργα, με διάφορα οφέλη, ορισμένες φορές και ιδιοτελή.
«Αυτό που χρειάζεται είναι προφανώς να γίνουν μεγάλα έργα τα οποία χρειάζονται, όχι όμως φαραωνικά και κυρίως να γίνουν έργα τα οποία σέβονται τη φύση, όπως οι κοίτες των ποταμών να επανέλθουν στην φυσική τους κατάσταση και να υπάρχουν ελεύθεροι χώροι εκατέρωθεν και να μη γίνονται διευθετήσεις με τσιμέντα, η ανάσχεση των υδάτων στα ορεινά με απλούς τρόπους, ακόμη και με κορμούς που περιορίζουν την ένταση του νερού», ανέφερε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.