Φοιτητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έγραψε βιβλίο μέσω τεχνητής νοημοσύνης

Ο Απ. Πατσής μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ για το έναυσμα και τον τρόπο συγγραφής, του πρώτου βιβλίου στην Ελλάδα!

Το πρώτο βιβλίο στην Ελλάδα εξ ολοκλήρου γραμμένο μέσω τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence), έγραψε ο Αποστόλης Πατσής, φοιτητής στο 3ο έτος στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Π.Θ., ο οποίος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, για το έναυσμα, εξήγησε πως γράφτηκε το βιβλίο και ποιο είναι το περιεχόμενό του…
Ένα παιδικό μυθιστόρημα με πρωταγωνιστή τον Charley, που τιτλοφορείται Charladle (ένα λάθος που οφείλεται στην τεχνητή νοημοσύνη, αλλά κρατήθηκε σκοπίμως, δίνοντας το μήνυμα ότι δεν πρέπει να την εμπιστευόμαστε ακόμη τυφλά…).

Συνομιλούσε με πρόγραμμα και έγραψε το βιβλίο!

Ο φοιτητής τόνισε ότι δεν μπορούσε να μην ασχοληθεί με κάτι τέτοιο, το έναυσμα ήταν ένα βίντεο που είδε στο You Tube, που περιέγραφε τις δυνατότητες του καινούργιου προγράμματος, μέσω του οποίου κατάφερε να γράψει, συνομιλώντας μαζί του, το περιεχόμενο του βιβλίου.
«Το δύσκολο κομμάτι ήταν η εικονογράφηση, η οποία μου πήρε και το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς, έψαξα πάρα πολύ να βρω το κατάλληλο πρόγραμμα, έπρεπε να διατηρήσω το ίδιο ύφος σε κάθε σελίδα και επειδή απευθύνεται σε μικρά παιδιά, προσπάθησα να έχει και ομοιοκαταληξία, για να είναι ευανάγνωστο απ’ όλους», τόνισε ο νεαρός συγγραφέας.

«Δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τυφλά την τεχνητή νοημοσύνη»

Το βιβλίο είναι ένα παιδικό μυθιστόρημα που, απευθύνεται σε ηλικίες 7 ως 13 ετών, το ηθικό δίδαγμα που περνάει ο πρωταγωνιστής, ο Charley, που γνωρίζει τον Professional Fool, έναν τρελό εφευρέτη, με τον οποίο ταξιδεύουν στο μέλλον και στο παρελθόν, για να μάθουν να εκτιμούν το παρόν, κάτι που είναι η φιλοσοφία του βιβλίου, επισήμανε ο φοιτητής. «Το πιο σημαντικό κομμάτι είναι ότι εσκεμμένα έχω αφήσει μερικά λαθάκια που έγιναν όπως ο τίτλος του βιβλίου που είναι Charladle, που ήταν ένα λάθος της τεχνητής νοημοσύνης και ήθελα να περάσω το μήνυμα, ότι δεν πρέπει να την εμπιστευόμαστε τυφλά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Απ. Πατσής.
Ο φοιτητής εξήγησε ότι συνομίλησε με το πρόγραμμα, περιέγραψε τι ζητάει, πως θέλει να δομηθεί το περιεχόμενο, ζήτησε να χωρίσει το κείμενο σε παραγράφους και ο ίδιος βελτίωσε μερικά πράγματα και ήταν περισσότερο συνδυαστικό, για να δείξει ότι δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε 100% την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά να εμπιστευόμαστε περισσότερο τις δικές μας δυνατότητες.

Στις επόμενες κινήσεις η μεταγλώττιση στα Ελληνικά

Όσον αφορά στην εικονογράφηση, ο Απ. Πατσής είπε ότι το πρόγραμμα έβγαλε κάποια φωτογραφία, με μόνα δεδομένα την περιγραφή που γινόταν και ήταν δύσκολο ο Charley να μοιάζει σε κάθε σελίδα (χαρακτηριστικά, μαλλιά, γυαλιά) να είναι τα ίδια, ήταν αρκετά δύσκολο, αλλά τόνισε ότι με λίγο υπομονή γίνονται όλα. Ο ίδιος είπε ότι πάντα του άρεσε η γραφή και το πρώτο βιβλίο που γράφηκε από την τεχνητή νοημοσύνη (A.I.) απλά προέκυψε, μαζί με τον ενθουσιασμό για την τεχνολογική εξέλιξη, που οδήγησαν σ’ αυτό το αποτέλεσμα. Το βιβλίο Charladle κυκλοφόρησε και πωλείται ήδη εδώ και λίγες μέρες στην διαδικτυακή πλατφόρμα gumroad, απ’ όπου ξεκίνησε πειραματικά περισσότερο, στην Amazon, σε μορφή mp4 το ανέβασε στο You Tube, επόμενος στόχος του είναι να μεταγλωττιστεί στα Ελληνικά (γιατί κυκλοφορεί στα αγγλικά), ενώ μέσω A.I. θέλει να το κάνει σε ακουστική μορφή για άτομα με προβλήματα όρασης, ώστε να νιώσουν το μαγικό ταξίδι.

Το βιβλίο Charladle κυκλοφόρησε και πωλείται ήδη, στην πλατφόρμα gumroad στην Amazon και σε μορφή mp4

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.