Γ. Καββαθάς στο Ράδιο ΕΝΑ: «Ο προϋπολογισμός του κράτους μπορεί να επωμιστεί τις επιστρεπτέες»

Συνάντηση με τον Υπ. Οικονομικών για ενδεχόμενη λύση έστω και εξατομικευμένα

Για μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα που άφηνε υποσχέσεις πως τελικά οι επιστρεπτέες προκαταβολές θα γίνουν επιχορηγήσεις, έκανε λόγο μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς, επισημαίνοντας πως ο κρατικός προϋπολογισμός μπορεί να «αντέξει» τις επιστρεπτέες, τη στιγμή που μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αδυνατούν να τις εξοφλήσουν. Την ίδια στιγμή ο κ. Καββαθάς σημείωσε πως η ΓΣΕΒΕΕ βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, στον οποίο έχει τεθεί το ζήτημα, με την Συνομοσπονδία να προτείνει ακόμη και εξατομίκευση για να στηριχθούν όσες επιχειρήσεις χρειάζονται βοήθεια.

 

«Υπήρχε μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα τουλάχιστον ότι οι επιστρεπτέες θα πάψουν να είναι επιστρεπτέες και θα γίνουν επιχορηγήσεις. Ενδεχομένως και η ενεργειακή κρίση άλλαξε τα δεδομένα αλλά σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με το άρθρο 23 Β του προσωρινού πλαισίου της ΕΕ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις επιχειρήσεις, υπάρχει η δυνατότητα στις κυβερνήσεις να μετατρέψουν τα δάνεια σε επιχορηγήσεις. Είναι κάτι που έχουμε ζητήσει σε επίπεδο οικονομικών επιτελείων», επεσήμανε ο κ. Καββαθάς αναφορικά με τις ελπίδες και τις βλέψεις που είχε ο επιχειρηματικός κόσμος για τη επιστροφή των επιστρεπτέων.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, το συνολικό ποσό που πρέπει να επιστραφεί είναι περίπου 3 δις ευρώ και μπορεί να επιστραφεί σε 96 δόσεις, με τον επιμερισμό του σε ετήσια βάση να είναι στα 400 εκ. ευρώ. «Είναι ένα ποσό  που ο κρατικός προϋπολογισμός κατά την άποψή μου μπορεί να το διαχειριστεί. Από την άλλη πάρα πολλές μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αδυνατούν αυτή τη στιγμή, λόγω των συσσωρευμένων προβλημάτων και της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης του κόστους των πρώτων υλών και συσσωρευμένων υποχρεώσεων από το παρελθόν να μην μπορεί να ανταποκριθεί στην επιστροφή, γι’ αυτό και θεωρώ ότι πρέπει να επανεξεταστεί από το κυβερνητικό επιτελείο η δυνατότητα μη επιστροφής, ακόμη και εξατομικευμένα, σύμφωνα με στοιχεία που μπορεί να προσκομιστούν», τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Καββαθά πήραν επιστρεπτέες επιχειρήσεις που δεν χρειάζονταν αυτά τα χρήματα, με αποτέλεσμα να στερηθούν πόροι από επιχειρήσεις με πραγματικές ανάγκες επιβίωσης. Αυτό διαφαίνεται, όπως επεσήμανε, πως την πρώτη εβδομάδα ανάρτησης των εκκαθαριστικών των επιστρεπτέων το ελληνικό δημόσιο εισέπραξε  πάνω από 50 εκ. ευρώ και ήταν εξόφληση.

Ο κ. Καββαθάς τόνισε πως βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Υπ. Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, προκειμένου την ερχόμενη εβδομάδα να υπάρξει μια συνάντηση, ώστε να ελεγχθούν τα στοιχεία της εισπραξιμότητας, τα ποιοτικά στοιχεία των επιχειρήσεων, το μέγεθος κάθε επιχείρησης και να εξεταστεί ενδεχομένως μία λύση.

Τείνει μειούμενη η κατανάλωση

Ο κ. Καββαθάς μίλησε για τον τουρισμό και τις ελπίδες που είχαν γεννηθεί για αναγέννηση των οικονομικών, επισημαίνοντας ότι δεν μπορούν να μπουν  σε μια ζυγαριά όλες τις επιχειρήσεις. «Υπάρχουν επιχειρήσεις σε τουριστικούς προορισμούς που πάνε εξαιρετικά καλά, υπάρχουν και περιοχές που οι επιχειρήσεις υποφέρουν, βλέπουν την κατανάλωση να τείνει μειούμενη και από την άλλη μεριά να αυξάνονται τα κόστη και το βασικότερο είναι κανείς του κλάδου δεν μπορεί να κάνει υπολογισμό κόστους, γιατί έχουμε ενέργεια και πρώτες ύλες που αλλάζουν τα δεδομένα και στο τέλος της περιόδου θα κάνουμε ταμείο και δεν ξέρει κανείς μας εάν θα είναι θετικό ή αρνητικό το ισοζύγιο ή θα είναι ισοσκελισμένος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καββαθάς.

Τόνισε πως οι επιχειρήσεις επιβιώνουν  μέσα από μία τρίδυμη οικονομική κρίση που έρχεται από το παρελθόν, με τα χρέη και τις υποχρεώσεις που γεννήθηκαν από τη δημοσιονομική κρίση, την κρίση της πανδημίας και αυτό αποτυπώνεται παρά την εισπραξιμότητα και την υπερ αύξηση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού από τους φόρους, στην ταυτόχρονη αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Καββαθάς αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα επαναφοράς των 120 δόσεων, τονίζοντας πως στο τέλος του 2021 τα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν στα 4 δις ευρώ, ενώ πριν από δύο χρόνια αυτά ήταν 32δις και τώρα έχουν ξεπεράσει τα 40.

« Είναι απαραίτητο να πάμε σε μια νέα ρύθμιση, ιδιαίτερα τώρα που βγήκαμε από αυξημένη εποπτεία και δεν ρωτάμε τοςυ θεσμούς. Η κυβέρνηση έχει ελεύθερα χέρια για να αποφασίσει μια ρύθμιση τουλάχιστον 120 δόσεων και πρέπει να ενταχθούν σε αυτή τη ρύθμιση όχι μόνο τα χρέη του κορωνοϊού, αλλά τα χρέη που έχουν γεννηθεί την τελευταία 12ετια, διαφορετικά νομίζω ότι θα παραμείνει το ιδιωτικό χρέος αυξημένο, και μην ξεχνάμε ότι ξεκινήσαμε μετά τη δημοσιονομική κρίση με 230 δις, και πλησιάζουμε 280 ιδιωτικού χρέους. Το δημόσιο χρέος μέχρι το 2030 είναι ρυθμισμένο, ενώ το ιδιωτικό δεν είναι, είναι ανοιχτό», σημείωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

 

Να ξαναδούμε τη λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας

Μεγάλο αγκάθι για τις επιχειρήσεις αποτελεί φυσικά η ενέργεια με τον κ. Καββαθά να αναφέρει ότι η  τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας προκύπτει με βάση την τιμή του ακριβότερου παρόχου, δίνοντας μάλιστα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. «Είναι σαν να πηγαίνουμε σε ένα εστιατόριο,  δεν μας δίνεται κατάλογος, δεν ξέρουμε τις τιμές και όταν έρθει ο λογαριασμός έχουν χρεωθεί όλα τα πιάτα σύμφωνα με το ακριβότερο πιάτο του εστιατορίου, πληρώνουμε δηλαδή το τζατζίκι…χαβιάρι», τόνισε και συμπλήρωσε πως χρειάζονται μέτρα στήριξης και θα πρέπει η πολιτεία να ξαναδεί  τη λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας, καθώς δεν μας υποχρέωσε η Ευρωπαϊκή οδηγία να εντάξουμε στο χρηματιστήριο το σύνολο της παρεχόμενης ενέργειας στην χώρα τη στιγμή που άλλες χώρες  όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία έχουν εντάξει το 20-29%.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.