Γ. Σταμούλης: Μεταβάλλεται το brain drain- Επιστρέφουν από το εξωτερικό Έλληνες επιστήμονες

Στην Intel, τη Microsoft και άλλους παγκόσμιους κολοσσούς απόφοιτοι του Παν. Θεσσαλίας

Την πρώτη θέση για δεύτερη  συνεχόμενη φορά σε διεθνή διαγωνισμό υψηλού κύρους στον τομέα των ημιαγωγών, κατέκτησε ερευνητική ομάδα Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής  του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, επιβεβαιώνοντας για ακόμα μια φορά την υψηλής ποιότητας  έρευνα που πραγματοποιείται στο Τμήμα και ευρύτερα στο Πανεπιστήμιο  Θεσσαλίας. Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, Καθηγητής του ΤΗΜΜΥ και διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής κ. Γιώργος Σταμούλης τόνισε πως πολλοί είναι οι απόφοιτοι του Τμήματος που εργάζονται σε τεχνολογικούς κολοσσούς, ενώ σημείωσε πως αρχίζει να μεταβάλλεται το brain drain, καθώς επιστρέφουν στην χώρα επιστήμονες και ερευνητές επανδρώνοντας τα ελληνικά πανεπιστήμια αλλά και την εγχώρια βιομηχανία.

Μια εξαιρετικά μεγάλη διάκριση με πολλές εκφάνσεις έλαβε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ειδικότερα το Εργαστήριο Ηλεκτρονικής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, σε παγκοσμίου επιπέδου διαγωνισμό.

Ο κ. Γεώργιος Σταμούλης: Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, Καθηγητής του ΤΗΜΜΥ, και διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής

«Είναι ένας διαγωνισμός που έχει να κάνει με την ανάπτυξη εργαλείων για τη σχεδίαση ολοκληρωμένων κυκλωμάτων. Αυτό είναι κάτι με το οποίο ασχολούμαστε χρόνια, ένα αντικείμενο στο οποίο έχουμε και δημοσιεύσεις και πατέντες και μεγάλη βιομηχανική εμπειρία και πιστεύω ότι έχουμε και πάρα πολύ καλούς φοιτητές κι έτσι καταλήξαμε στο αποτέλεσμα αυτό. Ο διαγωνισμός είναι παγκόσμιος, συμμετέχουν πανεπιστήμια που όλοι γνωρίζουμε και από την Αμερική και από την Ασία, λιγότερο όμως από την Ευρώπη», ανέφερε σχετικά με τον διαγωνισμό ο κ. Σταμούλης.

Εξηγώντας για τους περισσότερους τι ουσιαστικά μελετά και κατασκευάζει το Εργαστήριο ο κ. Σταμούλης ανέφερε πως «ουσιαστικά φτιάχνουμε τα εργαλεία με τα οποία σχεδιάζονται τα ολοκληρωμένα κυκλώματα. Τα ολοκληρωμένα κυκλώματα είναι μικροεπεξεργαστές που βρίσκονται σε κάθε laptop, στα κινητά και ουσιαστικά σε κάθε συσκευή».

Στις μεγαλύτερες τεχνολογικές επιχειρήσεις του κόσμου οι απόφοιτοι του Τμήματος

Μιλώντας ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής για τον αντίκτυπο των γνώσεων και των βάσεων που προσφέρει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αλλά και συγκεκριμένα το Τμήμα Δικτύων, όπως είναι γνωστό σε πολλούς, επεσήμανε πως οι απόφοιτοί του είναι περιζήτητοι στους μεγαλύτερους παγκόσμιους τεχνολογικούς κολοσσούς. Πλέον δεν είναι είδηση πως ένας φοιτητής εργάζεται σε μια διεθνούς φήμης εταιρείας, μιας και δεκάδες είναι αυτοί που διαπρέπουν.

«Το γεγονός πως αυτά που κάνουμε χρειάζονται και παράλληλα κάνουμε καλή δουλειά φαίνεται από το γεγονός ότι όλοι οι φοιτητές που έχουν περάσει από το εργαστήριο έχουν βρει κάποια εξαιρετική δουλειά είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Από τους Ηλεκτρολόγους πολλά παιδιά έχουν φύγει στο εξωτερικό. Απόφοιτοί μας δουλεύουν στην Intel, τη Microsoft , την Oracle και σε πολλές άλλες γνωστές εταιρείες παγκοσμίως.

Επίσης έχουν κάνει δικές τους start up οι οποίες προχωρούν ή έχουν εξαγοραστεί από μεγαλύτερες . Πραγματικά υπάρχει αποτύπωμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Πολυτεχνικής Σχολής στο παγκόσμιο βιομηχανικό στερέωμα», τόνισε ο κ. Σταμούλης.

Μάλιστα ο έμπειρος ακαδημαϊκός μιλώντας γενικότερα για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων υπογράμμισε πως ειδικά στο προπτυχιακό επίπεδο δίνουν πολύ καλές υποδομές στους φοιτητές κι αυτό φαίνεται από το γεγονός πως μεγάλα και παγκοσμίου φήμης πανεπιστήμια, όπως αυτό του Στάνφορντ ή του Ιλινόις ζητούν τους φοιτητές και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και έρχονται στην Ελλάδα και κάνουν…σκάουτινγκ, προσπαθώντας να ανακαλύψουν ταλέντα.

«Δεν μιλάμε πλέον για έναν φοιτητή, αλλά μεγάλος αριθμός εργάζεται σε αμερικάνικες εταιρείες , όπως η εταιρεία που φτιάχνει τα τσιπ για το iphone. Οι απόφοιτοί τους έχουν ακόμη επαφή με το Πανεπιστήμιο και το Εργαστήριό μας και  γίνεται μία ώσμωση και γι΄ αυτούς που έρχονται μετά.  Είμαι σίγουρος ότι θα έρθουν και  επόμενες διακρίσεις διότι πιστεύω πολύ στα ελληνικά πανεπιστήμια , δίνουμε εξαιρετικές βάσεις στους φοιτητές μας και νομίζω ότι αυτή η δουλειά θα αρχίσει να φαίνεται πολύ σύντομα», σημείωσε ο κ. Σταμούλης.

Μεταβάλλεται το brain drain- Ξεκίνησε η επιστροφή επιστημόνων

Μεγάλη «πληγή» για την ελληνική κοινωνία και φυσικά για την οικονομία και την ανάπτυξη αποτελεί το brain drain, η φυγή δηλαδή νέων επιστημόνων, «φωτεινών» μυαλών στο εξωτερικό.

Ο κ. Σταμούλης επεσήμανε πως η αλλαγή του κλίματος αυτού που εντάθηκε τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και από τις επενδύσεις που θα γίνουν στην χώρα μας και από τις ευκαιρίες που θα βρουν τα παιδιά για να γυρίσουν. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο το κλίμα έχει μεταβληθεί. «Θεωρώ ότι για τον δικό μας τομέα,  οι ευκαιρίες αυτές έχουν αρχίσει και υπάρχουν και ουσιαστικά υπάρχει κάποια επιστροφή ανθρώπων πίσω και στα πανεπιστήμια και κυρίως στη βιομηχανία.

Εκεί που πραγματικά δεν υπήρχε τίποτα πριν από δέκα χρόνια, την εποχή της κρίσης και πιο πριν, τώρα βλέπουμε ότι έχουν δημιουργηθεί πυρήνες,  που όχι μόνο απορροφούν όλους τους αποφοίτους που έχουμε, ειδικά για τους ηλεκτρολόγους που έχω μια άμεση άποψη, αλλά υπάρχει ένα μικρό, αλλά υπαρκτό ρεύμα επιστροφής από το εξωτερικό ανθρώπων που έχουν πάει σε βιομηχανίες στο εξωτερικό, έχουν αποκτήσει διαφορετικές παραστάσεις κι έρχονται και εφαρμόζουν αυτές τις πρακτικές στις εγχώριες επιχειρήσεις», τόνισε ο ίδιος.

Σημείωσε δε, πως οι Έλληνες επιστήμονες πλέον λαμβάνουν και στη χώρα μας πολύ καλούς μισθούς με τους αποφοίτους του Τμήματος να αμείβονται με τετραψήφιο αριθμό για πρώτο μισθό, ενώ μισθοί των 3000 ή και 4000 ευρώ το μήνα δεν είναι κάτι που δεν υπάρχει και στην ελληνική πραγματικότητα.

«Αυτές οι θέσεις πληρώνονται καλά,  γιατί για να κρατήσεις έναν καλό μηχανικό πρέπει να τον πληρώσεις», σχολίασε ο κ. Σταμούλης.

Το θετικό, σύμφωνα με τον ίδιο είναι πως έχει μείνει ένας πυρήνας επιστημόνων και ερευνητών και στα ελληνικά Πανεπιστήμια και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, γι’ αυτό υπάρχουν κι αυτά τα αποτελέσματα, όπως οι διακρίσεις σε παγκόσμιους διαγωνισμούς και η κατάρτιση φοιτητών που γίνονται περιζήτητοι κι αυτό αποτελεί εφαλτήριο και εφόδιο ώστε να συνεχιστεί και η έρευνα σε εγχώριο επίπεδο και να υπάρχει και μία συνέχεια.

Λίγα λόγια για την διάκριση του Εργαστηρίου

Ο εν λόγω διαγωνισμός απευθύνεται σε ακαδημαϊκές ερευνητικές ομάδες από όλο τον κόσμο και αφορά στον τομέα του EDA (Electronic Design Automation), δηλαδή την αυτοματοποιημένη σχεδίαση ηλεκτρονικών κυκλωμάτων. Ο φετινός διαγωνισμός επικεντρώθηκε στο πρόβλημα υπολογισμού της καθυστέρησης ενός ψηφιακού κυκλώματος. Πρόκειται για την πιο κρίσιμη ανάλυση κατά τη σχεδίαση, καθώς καθορίζει την ταχύτητα του κυκλώματος, και μια ανακριβής εκτίμηση μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε πλήρη αποτυχία. Το συγκεκριμένο πρόβλημα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο διότι για να ικανοποιηθούν οι σχεδιαστικές ανάγκες των σύγχρονων κυκλωμάτων (κάτω των 10nm), απαιτούνται πολύπλοκα μοντέλα και εκτεταμένοι υπολογισμοί.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κατόρθωσε να αναπτύξει μια καινοτόμο μεθοδολογία η οποία οδηγεί στην εκτίμηση της καθυστέρησης με μεγάλη ακρίβεια και ταχύτητα. Πιο συγκεκριμένα, η ακρίβεια της μεθόδου που αναπτύχθηκε είναι σημαντικά καλύτερη από τις ανταγωνιστικές μεθόδους που προτείνονται στον ακαδημαϊκό χώρο, ενώ η ταχύτητά της επιτρέπει τη χρήση της σε πολύ μεγάλα κυκλώματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του απαιτούμενου χρόνου αλλά και κόστους σχεδίασης ενός ολοκληρωμένου κυκλώματος.

Η «χρυσή» ερευνητική ομάδα απαρτίζεται από τους:

  • Δημήτριο Γαρυφάλλου: Υποψήφιο Διδάκτορα του THMMY
  • ΑναστάσιοΒαγενά: Προπτυχιακό φοιτητή του ΤΗΜΜΥ
  • Χαράλαμπο Αντωνιάδη: Συμβασιούχο Καθηγητή του ΤΗΜΜΥ
  • Νέστορα Ευμορφόπουλο: Αναπληρωτή Καθηγητή του ΤΗΜΜΥ
  • Γεώργιο Σταμούλη: Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής, Καθηγητή του ΤΗΜΜΥ, και διευθυντή του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.