Γιατροί Μαγνησίας: Κίνδυνος «απασφάλισης» των ασφαλισμένων με το νέο σύστημα υγείας

Μη στελεχωμένες ΤΟΜΥ, πολύ μικρό ενδιαφέρον για συμβάσεις, καταργούνται οι 200 επισκέψεις

Κώδωνα κινδύνου για απασφάλιση πολλών ασφαλισμένων με το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που επιχειρεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση από την 1η Αυγούστου, κρούουν οι γιατροί, καθώς το νέο σύστημα ΠΦΥ προβλέπει τη λειτουργία μόλις δύο ΤΟΜΥ στη Ν. Ιωνία και στην Αγριά, που δεν αρκούν να καλύψουν τις ανάγκες, που επιπλέον είναι υποστελεχωμένες, ενώ μικρό είναι το ενδιαφέρον για τις συμβάσεις «gate keeping» με ιδιώτες γιατρούς, που θα εξυπηρετούν αποκλειστικά ασφαλισμένους, τη στιγμή που θα καταργηθούν οι 200 επισκέψεις ασφαλισμένων ανά γιατρό.
Όπως ανέφερε στο «Ράδιο Ένα» ο Ευθύμιος Τσάμης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, το πρόβλημα είναι ότι με την κατάργηση των 200 επισκέψεων ανά γιατρό και το νέο σύστημα (τις ΤΟΜΥ ή τους συμβεβλημένους γιατρούς), που θα ισχύσει από την 1η Αυγούστου, όταν δεν υπάρχουν γιατροί, που θα μπορέσουν να πάνε αυτοί οι ασφαλισμένοι; αναρωτήθηκε ο κ. Τσάμης.
Όπως είπε, οι δύο ΤΟΜΥ, ακόμη και αν στελεχωθούν πλήρως, δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τον πληθυσμό του Δήμου Βόλου, οι συμβεβλημένοι γιατροί δεν υπάρχουν, οπότε αν σταματήσουν οι 200 επισκέψεις ασφαλισμένων ανά γιατρό, θα υπάρξει πρόβλημα.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης Τσάμης

«Εκφοβισμός των γιατρών»

«Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να εκφοβίσει τους γιατρούς, ότι θα σταματήσει τις 200 επισκέψεις και για να μπουν στο νέο σύστημα άρον – άρον, αλλά αυτό είναι μια μπλόφα που μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά και να υπάρξει απασφάλιση του πληθυσμού», ήταν η δήλωση του προέδρου των γιατρών.
Ο κ. Τσάμης κάλεσε την κυβέρνηση να δει την πραγματικότητα και να δώσει παράταση στις 200 επισκέψεις μέχρι να βρει γιατρούς για τον Αύγουστο και συμπλήρωσε ότι όλα αυτά είναι λύσεις του ποδαριού, καθώς δεν γίνονται μ’ αυτό τον τρόπο τόσο μεγάλες τομές.

Οι ΤΟΜΥ δεν καλύπτουν τις ανάγκες

Όπως είπε, για τη νέα πρόταση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας υπάρχει ένα μεγάλο θέμα. Το πρόβλημα είναι ότι στη χώρα μας έχουμε πάρα πολλούς γιατρούς, αλλά αδυνατούμε ως σύστημα και ως κυβέρνηση να βρούμε γιατρούς για τα Νοσοκομεία και για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΤΟΜΥ) και ο λόγος είναι ότι οι προτάσεις που κάνει το υπουργείο Υγείας, για να στελεχωθούν αυτές οι μονάδες δεν είναι ικανοποιητικές για τους γιατρούς.
Οι δύο ΤΟΜΥ στο Βόλο καλύπτουν την αστική περιοχή, καθώς η περιφέρεια καλύπτεται από τα Κέντρα Υγείας και τα αγροτικά ιατρεία, όπου κι εκεί υπάρχουν ελλείψεις και προβλέπεται να στελεχωθούν με τέσσερις παθολόγους ή γενικούς γιατρούς, δύο παιδιάτρους σε δυο βάρδιες, ώστε να καλύπτουν περιστατικά που είναι είτε για περίθαλψη, είτε για συμβουλές, ενώ τα πιο επείγοντα θα προωθούνται στο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, δηλαδή το ΙΚΑ που είναι επίσης υποστελεχωμένο, αλλά θα αλλάξει μορφή.

Αντί για 12 ΤΟΜΥ, μόλις … δύο!

Ενώ στο Βόλο και στη Ν. Ιωνία θα έπρεπε να έχουμε περίπου 12 ΤΟΜΥ, τελικά δημιουργούνται δύο, ένα στη Ν. Ιωνία και ένα στην Αγριά, ενώ οι γιατροί που τα στελεχώνουν είναι αποσπασμένοι από το ΠΕΔΥ, τα Κέντρα Υγείας και Αγροτικά Ιατρεία.
«Δεν υπάρχει κανένας γιατρός από την πρόσκληση ενδιαφέροντος που είχε κάνει το υπουργείο στις αρχές του χρόνου», δήλωσε ο κ. Τσάμης, που πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είχε προτείνει στους γιατρούς μισθό 1600 €, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ενδιαφέρον, ενώ στη δεύτερη πρόσκληση το ανέβασε σε 2100 € και πιθανόν θα βρει περισσότερους γιατρούς. Επίσης τόνισε ότι η σχέση εργασίας είναι για δύο χρόνια συν δύο, διότι η δομή χρηματοδοτείται από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και υπάρχει ανασφάλεια στους γιατρούς, που έδειξαν δισταγμό στην προκήρυξη.

Ασύμφορη πρόταση

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας εκτίμησε ότι εκεί που δεν φαίνεται να υπάρχουν ικανοποιητικές λύσεις, είναι στην επικουρική πρόταση της κυβέρνησης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που είναι οι συμβεβλημένοι με το ΕΟΠΥΥ γιατροί, αλλά όχι με τις 200 επισκέψεις μηνιαίως, να εξετάζουν αποκλειστικά ασφαλισμένους, με μισθό, στα ιατρεία τους.
«Αυτή είναι μια πρόταση προσωρινή που προτείνει στους γιατρούς που έχουν ιατρεία να απασχολούνται αποκλειστικά με ασφαλισμένους του πρώην ΤΕΒΕ, με μισθό 1700 € μικτά και τα έξοδα λειτουργίας να επιβαρύνουν τον γιατρό και είναι ασύμφορη», δήλωσε ο Ευθύμιος Τσάμης.
Ο πρόεδρος του ΙΣΜ είπε ότι η πρόταση αυτή αφορά ένα χρόνο, ο κάθε γιατρός θα έχει περίπου 2250 ασθενείς και στην ουσία θα δεσμεύει το ιατρείο του, χωρίς να γνωρίζει ποιο είναι το ωράριο και τι αριθμό ασθενών θα έχει, ενώ με τέτοιο μισθό και τα έξοδα δικά του, δεν μπορεί να βγει ένα ιατρείο (μια γραμματέας για πέντε ώρες πρέπει να πάρει 700 €). Επιπλέον, σύμφωνα με τη σύμβαση, είπε ότι αν κάποιος ασφαλισμένος που έχει δηλώσει συγκεκριμένο γιατρό στο σπίτι, δεν δικαιούται ούτε να πληρωθεί, ούτε να αποζημιωθεί από τον ΕΟΠΥΥ. Αν κάποιος ασφαλισμένος πάει εκτός ωραρίου, ο γιατρός δεν δικαιούνται να πάρει παραπάνω χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ και από τον ίδιο.

«Έφυγαν 18.000 γιατροί!»

«Συνεπώς αν θέλεις τέτοιο gate keeping που υπάρχει και αλλού, θα πρέπει να πληρώσει τον γιατρό για να πει ότι διαθέτει τον εαυτό και το ιατρείο του για να στηρίξει αυτό το σύστημα. Στην Ιταλία που υπάρχει αυτό το σύστημα, οι μισθοί των γιατρών είναι 8.000 – 10.000 €, για να κάνει αυτή την κατά κάποιο τρόπο και άχαρη δουλειά, ενώ στη Σλοβενία που υπάρχει αυτό το σύστημα ο γιατρός πληρώνεται 5.000-6.000 €», ανέφερε ο πρόεδρος των γιατρών.
Για το Δήμο Βόλου ζητήθηκαν 52 παθολόγοι ή γενικοί γιατροί και 12 παιδίατροι. Από τους 52 γιατρούς, προσλήφθηκαν μετά από αίτηση που έκαναν 18, και από τους 12 παιδιάτρους εκδήλωσαν ενδιαφέρον τρεις, με αποτέλεσμα η κάλυψη για συμβεβλημένους γιατρούς να είναι 30% περίπου.
Ο γιατρός τέλος, είπε ότι η αντιπολίτευση καταγγέλλει την κυβέρνηση για την πρόταση στην Π.Φ.Υ., αλλά δεν έχει πει τη δική της πρόταση, γιατί αυτή «καίει» τον κόσμο και αυτή πρέπει να είναι η έννοια μας. Ο ίδιος είπε ότι τα τελευταία χρόνια έφυγαν 18.000 γιατροί στο εξωτερικό όπου οι επαγγελματικές και οικονομικές συνθήκες είναι πολύ καλύτερες και πρόσθεσε ότι με τέτοιες προτάσεις, η εικόνα αυτή δεν πρόκειται ν’ αλλάξει.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.