Γρ. Ιγγλέσης: «Στο μέγιστο βαθμό ετοιμότητας στη Μαγνησία για τη πρόληψη πυρκαγιών»

Σε εγρήγορση όλοι οι φορείς και τα διαθέσιμα μέσα, τέσσερα αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα στην 111 ΠΜ

Οι μεγάλες πυρκαγιές των τελευταίων 24ώρων στην Ελλάδα έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα και όλοι εύχονται να μην καταγραφούν και άλλα δραματικά περιστατικά. Έτσι, ο βαθμός ετοιμότητας παραμένει υψηλότατος, όπως τόνισε στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Ηλία Κουτσερή, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Γρηγόρης Ιγγλέσης.
«Είμαστε συνέχεια σε ετοιμότητα. Οι καιρικές συνθήκες είναι τέτοιες που ευνοούν τις φωτιές και κατ’ επέκταση τις πλημμύρες του χειμώνα. Εμείς έχουμε κάνει με την Περιφέρεια Θεσσαλίας όλες τις απαραίτητες ενέργειες, έχουμε προετοιμαστεί και έχουμε κάνει πραγματική πρόληψη. Έχουμε καθαρίσει όλες τις περιοχές, έχουν φροντίσει όλοι οι δήμοι να ορίσουν χώρους που θα συγκεντρωθεί ο κόσμος σε περίπτωση φωτιάς και ό,τι προβλέπει το σχέδιο για φωτιά το εφαρμόζουμε κατά γράμμα» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ιγγλέσης.
Συγχρόνως, δεν δίστασε να κάνει λόγο για μία πολύ καλή προετοιμασία, όσον αφορά τη φετινή από την κεντρική Πολιτική Προστασία και το αρμόδιο Υπουργείο, αναφέροντας ότι τα εναέρια μέσα είναι πολύ περισσότερα από κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τον κο Ιγγλέση φέτος υπάρχουν 49 διαθέσιμα αεροπλάνα και ελικόπτερα, τη στιγμή που πέρυσι ήταν διαθέσιμα 13 και άλλα δύο ακινητοποιημένα με βλάβες.

Τέσσερα αεροπλάνα και δύο
ελικόπτερα έτοιμα να δράσουν στην 111 ΠΜ

Σε τοπικό επίπεδο, υπάρχουν διαθέσιμα τέσσερα αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα έτοιμα να δράσουν στην 111 ΠΜ, ενώ τώρα βρίσκονται στην Εύβοια και είναι από τα νέα μέσα που έχουν νοικιαστεί, με πολύ λίγα προβλήματα.
Εξάλλου, ο κ. Ιγγλέσης ανέφερε ότι όλα τα μέσα έχουν διατεθεί και από τον Στρατό και από την Αεροπορία καθώς και ότι δήμοι και Περιφέρεια είναι έτοιμοι να δράσουν ανά πάσα στιγμή, ενώ γίνονται περιπολίες παντού. «Είναι πιο εύκολο να δράσουμε τις πρώτες στιγμές της φωτιάς παρά όταν έχει επεκταθεί» σημείωσε χαρακτηριστικά, τη στιγμή που σε λειτουργία βρίσκεται και σύστημα sms που στέλνονται άμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους σε περίπτωση πυρκαγιάς και αμέσως ενεργοποιείται το κέντρο επιχειρήσεων για άμεση επέμβαση των εναέριων μέσων.
«Για περιοχές στη Μαγνησία που χρειάζεται αυξημένη επιτήρηση, βάσει σχεδίου προκύπτει κάθε μέρα χάρτης με απαγόρευση κυκλοφορίας και φύλαξη από αστυνομική δύναμη» τόνισε ο κ. Ιγγλέσης, για να συμπληρώσει ότι σε φωτιές όπως αυτή της Εύβοιας τα αεροπλάνα δεν επεμβαίνουν εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, με την ορατότητα να παραμένει χαμηλή και υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια πτήσεων.

Για το Χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου

Τέλος, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, αναφέρθηκε και στο χιονοδρομικό, τονίζοντας ότι η μελέτη για τα νέα lift έχει ολοκληρωθεί και πριν από λίγες ημέρες ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι βρίσκονται τα χρήματα και θα ξεκινήσει η υλοποίηση της νέας μελέτης. «Πριν να λήξει η θητεία της ΠΕ θα έχουμε ξεκινήσει ν’ αλλάζουμε τη μορφή του χιονοδρομικού κέντρου. Αυτήν τη στιγμή γίνεται η συντήρηση των παλαιών lift και κάναμε ανανέωση της περιβαλλοντικής μελέτης, όντας ένα από τα λίγα χιονοδρομικά με άδεια και λειτουργούμε κανονικά. Επίσης έχει ξεκινήσει και η παράκαμψη του δρόμου προς Κισσό και σε λίγο καιρό θα έχει υλοποιηθεί και δεν θα υπάρχει κανένα άλλο πρόβλημα για τη λειτουργία του κέντρου» κατέληξε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.