Η εξομολόγηση μιας υπέρφαγης Βολιώτισσας …

Τι οδήγησε συμπολίτες, να δημιουργήσουν την ομάδα "Ανώνυμοι Υπερφάγοι Βόλου"

Την έννοια των Ανώνυμων Αλκοολικών τη γνωρίζουν πολλοί και ιδίως μέσα από τις ταινίες, καθώς στο εξωτερικό είναι πιο διαδεδομένο αυτό το πρόγραμμα υποστήριξης, όσων αντιμετωπίζουν πρόβλημα αλκοολισμού. Ωστόσο, τώρα γνωρίζουμε και την ομάδα των Ανώνυμων Υπερφάγων, που ουσιαστικά αποτελείται από ανθρώπους που αντιμετωπίζουν διατροφικές διαταραχές.
Ομάδα Ανώνυμων Υπερφάγων λειτουργεί εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα και στον Βόλο με την Μαρία, γραμματέα της ομάδας να μιλά στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για το πως ξεκίνησε η ομάδα, πως λειτουργεί και σε ποιους απευθύνεται.
«Η ομάδα στον Βόλο ξεκίνησε από τρία μέλη. Μπαίναμε στις διαδικτυακές ομάδες της Θεσσαλονίκης έχοντας εντοπίσει ότι έχουμε ένα πρόβλημα στη διαχείριση και του φαγητού και του βάρους μας. Σκεφτήκαμε ότι θα ήταν καλύτερα να κάνουμε μία φυσική ομάδα στον Βόλο, γιατί οι φυσικές ομάδες έχουν μία άλλη αμεσότητα, βλέπουμε τα μέλη στα μάτια, ακούμε, ανοίγουμε καλύτερα την καρδιά μας, δημιουργείται μεγαλύτερη σχέση εμπιστοσύνης.
Στην αρχή μας φάνηκε λίγο δύσκολο γιατί δεν είχαμε την εμπειρία. Μας βοήθησε το Εθνικό Συμβούλιο Υπηρεσίας που είναι κατά κάποιο τρόπο υπεύθυνο για όλες τις ομάδες στην Ελλάδα. Δυσκολευτήκαμε λίγο στο θέμα της αίθουσας, απευθυνθήκαμε σε διάφορους φορείς στον Βόλο, στο Πανεπιστήμιο, στον Δήμο Βόλου και σε διάφορες επιχειρήσεις του Δήμου, αλλά δεν μπορέσαμε να βρούμε ανταπόκριση. Βρήκαμε μια μικρή αίθουσα στην οδό Ανθ. Γαζή 216 με Βλαχάβα και στεγαζόμαστε προσωρινά εκεί», αναφέρει η Μαρία για τον τρόπο που δημιουργήθηκε η ομάδα.

«Προσωπικά είχα μεγάλο πρόβλημα
με το βάρος και την εικόνα του σώματός μου»

Η ίδια μοιράζεται όμως και τη δική της προσωπική ιστορία για το πρόβλημά της. «Προσωπικά είχα τα τελευταία 35 χρόνια ένα μεγάλο πρόβλημα με το βάρος και την εικόνα του σώματός μου. Ανέβαινα 10 κιλά, κατέβαινα 10 κιλά και έφτασα στο τέλος του 2022 να έχω 35 κιλά πάνω από το υγιές βάρος μου. Προσπαθούσα να τα χάσω μέσα από επιστημονικές προσεγγίσεις αλλά δεν είχα μία σταθερότητα να διατηρήσω τη δίαιτα που μου έδινε ο διαιτολόγος μου. Έκανα την δίαιτά μου έναν μήνα, δύο μήνες σταματούσα και μετά ξαναέπαιρνα τα κιλά.
Έτυχε και τα έχασα κάποια φορά τα κιλά και μετά από ένα- δυο μήνες, άρχισα να τα ξαναπαίρνω, γιατί δεν είχα εντοπίσει και τις αιτίες που με έκαναν να στρέφομαι στο φαγητό», είπε χαρακτηριστικά η Μαρία.

«Μοίρασμα, κατανόηση , συμπαράσταση»

Η ουσιαστική βοήθεια που προσφέρει η ομάδα, είναι το μοίρασμα, η στήριξη μεταξύ ανθρώπων που αντιμετωπίζουν ίδια προβλήματα και η κατανόηση και συμπαράσταση που βρίσκουν ο ένας στον άλλο, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στη δίαιτα ή την ιατρική αγωγή που θα πρέπει να ακολουθήσουν.
Μάλιστα, η Μαρία αναφέρει πως υπερφάγος είναι αυτός που τρώει υπερβολικά αλλά και αυτός που κάνει εμετό, χρησιμοποιεί διουρητικά, καθαρτικά και αυτός ακόμη που είναι λιποβαρής και ανορεξικός, καθώς συμπεριλαμβάνονται όλες οι διατροφικές διαταραχές.
«Δεν έχουμε επιστημονική προσέγγιση στις ομάδες μας, δεν υπάρχει διαιτολόγος, ψυχολόγος, γιατρός. Στην ομάδα έχουμε την αίσθηση του ανήκω σε ένα σύνολο, διότι όταν πηγαίνω σε έναν ψυχολόγο, γιατρό, διαιτολόγο με αντιμετωπίζει ως μια μονάδα. Μου δίνει ένα προσωποποιημένο πρόγραμμα διατροφής ή υγείας αλλά αισθάνομαι ότι είμαι μόνος σε αυτό τον κόσμο και μόνο εγώ τρώω έτσι», είπε η ίδια.

«Έτρωγα μέσα στο αυτοκίνητο,
και έπαιρνα κούτες γλυκά…»

Συνέχισε εξηγώντας τη «δουλειά» που γίνεται μέσα στην ομάδα, μεταφέροντας μια δική της προσωπική εμπειρία «όταν έτρωγα μέσα στο αυτοκίνητο, που έπαιρνα κούτες γλυκά και κυκλοφορούσα μέσα στην πόλη και μασουλούσα συνέχεια, αισθανόμουν ότι είμαι ο μόνος άνθρωπος στον κόσμο που το έκανε αυτό και αισθανόμουν άσχημα. Μπαίνοντας στις ομάδες και μοιράζοντας την εμπειρία αυτή, όπως το κάνουν και οι άλλοι, κατάλαβα ότι δεν είμαι η μόνη στον κόσμο, δεν είμαι παράλογη, διαταραγμένη ψυχικά, το κάνουν κι άλλοι άνθρωποι. Αισθάνομαι ότι δεν είμαι μόνη καθώς μοιράζομαι την εμπειρία μου, αντλώ δύναμη από τα μοιράσματα των άλλων ανθρώπων και με κάνει να αισθάνομαι καλύτερα».
Η Μαρία υπογράμμισε ότι η ομάδα δεν λειτουργεί ενισχυτικά και δεν αντικαθιστά κανέναν επαγγελματία υγείας, αλλά το ένα μέλος, προσφέρει μία αγκαλιά, την εμπειρία του αλλά και μία στήριξη όταν ο διπλανός του, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας νιώσει αδύναμος και χρειάζεται έναν άνθρωπο να μοιραστεί το τι περνά εκείνη τη στιγμή.
Σημειώνεται τέλος πως τα μέλη διατηρούν την ανωνυμία τους και μπορούν να προσέλθουν στην ομάδα και νέα μέλη για να μοιραστούν την εμπειρία τους και μαζί με όλους να βρουν τη δύναμη να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που βιώνουν.
Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στην παγκόσμια ιστοσελίδα www.oa.org και στην ελληνική ιστοσελίδα www.anonymoi-yperfagoi.org.gr
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.