Κ. Αποστολίνα: «Να δοθεί έμφαση στην ψυχική υγεία για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας»

Τόνισε η ψυχολόγος της Μονάδας Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάιμερ Βόλου

Εδώ και ενάμιση χρόνο ήρθαμε αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες υγειονομικές συνθήκες, οι οποίες επηρέασαν την καθημερινότητά μας, αλλά και κάθε πτυχή της ζωής μας. Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη η ψυχολόγος, με εξειδίκευση στη νευροψυχολογία στην Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάιμερ Βόλου, κ. Κωνσταντίνα Αποστολίνα, με αφορμή και την Παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας σήμερα Κυριακή 10 Οκτωβρίου, αναφέρθηκε στις συνέπειες της πανδημίας, τονίζοντας όμως πως το θετικό, παρά τις όποιες δυσκολίες και προβλήματα που φανερώθηκαν, είναι πως στράφηκαν τα βλέμματα πάνω σε θέματα ψυχικής υγείας. Κι αυτή μπορεί να είναι η αρχή για την ουσιαστική αντιμετώπιση ζητημάτων, που αφορούν όλους, νεότερους και μεγαλύτερους.

Το θέμα των συνεπειών της πανδημίας έχει συζητηθεί αρκετά και σύμφωνα με την κ. Αποστολίνα το θετικό είναι ότι δόθηκε βάρος στην ψυχική υγεία, γιατί αναδείχθηκε ως θέμα. Σύμφωνα με την ψυχολόγο η πανδημία, ο εγκλεισμός και οι πρωτόγνωρες αλλαγές έφεραν επιπτώσεις στην ψυχική υγεία.
“Αυξήθηκαν οι αγχώδεις διαταραχές, αυξήθηκε το άγχος υγείας, το κοινωνικό άγχος γιατί απομονωθήκαμε, σταματήσαμε να έχουμε την ίδια επαφή με τους άλλους ανθρώπους, οπότε αυτό μας επηρέασε. Αναδείχθηκε το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας , καθώς είχαμε τεράστια αύξηση στην περίοδο της καραντίνας και βλέπουμε τις επιπτώσεις σήμερα. Είχαμε τη μία γυναικοκτονία μετά την άλλη, ενώ υπάρχει και η ψυχολογική βία και δεν αφορά μόνο σε γυναίκες, αλλά και σε παιδιά. Ακόμη την περίοδο της καραντίνας, πολλά άτομα με ήδη υπάρχουσες ψυχικές νόσους, δεν είχαν την υποστήριξη που χρειαζόταν και είχαν να αντιμετωπίσουν κι αυτή τη δυσκολία”, είπε η κ. Αποστολίνα σκιαγραφώντας την νέα πραγματικότητα.
Προσέθεσε δε, ότι υπήρχαν και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία, καθώς πολύς κόσμος έμεινε άνεργος, άλλοι δυσκολεύονταν να ανταπεξέλθουν οικονομικά, κι όλες αυτές οι δυσκολίες επιβάρυναν και την ψυχική υγεία.

“Μπορούμε να το ξεπεράσουμε- Πρέπει να φύγει ο φόβος”

Η κ. Αποστολίνα φάνηκε αισιόδοξη πως μπορούμε να ξεπεράσουμε όλες τις συνέπειες της πανδημίας και αυτό το έχει αποδείξει η ανθρωπότητα στην ιστορία της. Απλά, όπως τόνισε, πρέπει να δοθεί βάρος στην καλλιέργεια της ψυχικής ανθεκτικότητας των ανθρώπων. “Αυτό το ανέδειξε η πανδημία. Πρέπει να καλλιεργήσουμε δηλαδή αυτές τις δεξιότητες που θα μας κάνουν να ξεπερνάμε πιο εύκολα, δύσκολα γεγονότα”, σημείωσε.
Τόνισε πως θα υπάρχει σίγουρα μια περίοδος προσαρμογής, καθώς πρέπει να φύγει από τη ζωή μας ο φόβος που δημιουργήθηκε, καθώς ακόμη και το αυτονόητο, το να αγγίξεις κάποιον, έγινε επικίνδυνο.

Άγχος και στους νέους

Η πανδημία όμως επηρέασε και τους νέους οι οποίοι εκδήλωσαν άγχος για το μέλλον τους. “Οι νεότεροι αγχώνονται για το μέλλον. Είναι όμως πιο δύσκολο όταν το άτομο έχει να αντιμετωπίσει και δυσκολίες ψυχικής φύσεως. Οι ψυχοπιεστικοί παράγοντες είναι δύσκολο να διαχειριστούν από κάποιον γι’ αυτό και χρειάζεται βοήθεια και παρέμβαση όταν βλέπουμε ότι αυτό μας ξεφεύγει. Ναι μεν έχουμε τους μελλοντικούς μας στόχους, αλλά πρέπει να φροντίζουμε και εαυτό μας για να τους πετύχουμε, γιατί όταν αυξάνεται το στρες αυξάνεται και ο κίνδυνος να αποκτήσουμε και προβλήματα ψυχικής φύσεως”, τόνισε η κ. Αποστολίνα.
Αναφορικά δε με τις υπάρχουσες δομές ψυχικής υγείας, η κ. Αποστολίνα επεσήμανε πως στην περιοχή μας αυτές είναι περιορισμένες και η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έχει αναδείξει την ανάγκη αύξησης του προσωπικού στις Μονάδες Ψυχικής υγείας για να εξυπηρετηθούν όλα τα αιτήματα. Το κράτος επίσης σύμφωνα με την ίδια θα μπορούσε να παρέχει οικονομική βοήθεια σε ένα άτομο, όταν χρειαστεί να επισκεφθεί κάποιον ειδικό.

Η Μονάδα Αλτσχάιμερ και οι δράσεις της

Πρόσφατα εγκαινιάστηκε στη Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάιμερ μία νέα δομή διασύνδεσης με τους ΟΤΑ.
Μιλώντας για την δράση της νέας αυτής δομής η κ. Αποστολίνα εξήγησε ότι “Στην ουσία προσφέρουμε τις υπηρεσίες του Κέντρου Ημέρας στην κοινότητα. Πηγαίνουμε σε απομακρυσμένες περιοχές και κάνουμε τεστ μνήμης , προσφέρουμε υποστήριξη στους φροντιστές των ατόμων με άνοια, παρέχεται νευρολογική παρακολούθηση από την γιατρό μας, δίνουμε λύσεις σε κοινωνικοπρονοιακά θέματα, που τα έχει αναλάβει η κοινωνική λειτουργός. Προσπαθούμε να λύσουμε θέματα ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση στον Βόλο ούτε έχουν τη δυνατότητα να κάνουν έστω ένα τεστ μνήμης προληπτικά. Οι υπηρεσίες είναι εντελώς δωρεάν και προσπαθούμε, παρά τις δυσκολίες του κορωνοϊού, να ανταπεξέλθουμε”.

Σημαντική η πρόληψη και η παρατήρηση αλλαγής συμπεριφορών

Σύμφωνα με την κ. Αποστολίνα ένας άνθρωπος άνω των 60 ετών θα ήταν καλό να κάνει ένα προληπτικό έλεγχο. Βέβαια, επεσήμανε πως υπάρχουν και περιπτώσεις που μπορεί να ξεκινήσουν σημάδια άνοιας και λίγο νωρίτερα. “Αν παρατηρούμε σημάδια όπως έκπτωση της μνήμης, αλλαγές στην προσωπικότητα, ακόμη και δυσκολίες στην ομιλία , πράγματα που μας παραξενεύουν, εάν βλέπουμε το άτομο ότι δεν είναι αυτό που ξέρουμε, μπορούμε να κάνουμε έναν προληπτικό έλεγχο, γιατί δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η δυσκολία αφορά στην άνοια και όχι σε κάποιο άλλο ιατρικό θέμα. Όμως γίνεται ένας πλήρης έλεγχος και ιατρικός και νευροψυχολογικός και βγάζουμε το συμπέρασμα”, ανέφερε και συμπλήρωσε πως ο έλεγχος αυτός γίνεται δωρεάν.
Τέλος, τόνισε πως η νόσος Αλτσχάιμερ μπορεί να επιβραδυνθεί εάν πρώτα και κύρια φροντίζουμε όλοι τη σωματική μας υγεία. ” Η αυξημένη αρτηριακή πίεση ή το αυξημένο σάκχαρο μπορούν να αυξήσουν την επικινδυνότητα για άνοια. Πρέπει να κάνουμε γυμναστική και στο μυαλό, με νοητικές δραστηριότητες .

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.