Κ. Μαραβέγιας: Μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ θα δείξει την κατεύθυνση για το λιμάνι

Αν θα παραμείνει κρατικός φορέας ή θα ιδιωτικοποιηθεί

Μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ, που υλοποιείται και αναμένεται να παραδοθεί το επόμενο διάστημα στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, θα δείξει την κατεύθυνση για αξιοποίηση του λιμανιού του Βόλου, η οποία θα καταδεικνύει αν είναι καλύτερη λύση η πλήρης ιδιωτικοποίηση ή να παραμείνει ένας φορέας υπό την εποπτεία του κράτους.
Τα παραπάνω τόνισε στο «Ράδιο Ένα 102,5» ο Κώστας Μαραβέγιας βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ, ο οποίος συναντήθηκε με τον υπουργό Ιωάννη Πλακιωτάκη.
Όπως είπε ο Κ. Μαραβέγιας, επειδή η βιωσιμότητα και η ανάπτυξη του λιμανιού αφορούν το σύνολο του νομού, καθώς είναι ένας οικονομικός πνεύμονας της περιοχής μας, θεώρησα υποχρέωσή μου από τα πρώτα πράγματα που θα έπρεπε να μάθω, ήταν τι σκοπούς έχει η κυβέρνηση σε ότι αφορά το μέλλον του λιμανιού.
«Στο πλαίσιο αυτό θεώρησα σκόπιμο να ζητήσω και είχα τελικά την Τετάρτη μια συνάντηση με τον κ. Πλακιωτάκη, που μου είπε πολλά πράγματα, που δεν ενδιαφέρουν μόνο τις 51 οικογένειες των εργαζομένων του ΟΛΒ, αλλά το σύνολο της πόλης, αλλά και τη Θεσσαλία ολόκληρη, καθώς το λιμάνι είναι ο σύνδεσμος του κάμπου με ένα κομμάτι της Ελλάδας και του υπόλοιπου κόσμου», δήλωσε ο βουλευτής.

Θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση

Σύμφωνα με τον Κ. Μαραβέγια, ο υπουργός μίλησε πολύ νηφάλια και ουσιαστικά δήλωσε ότι είναι σε αναμονή μιας πραγματικής και ουσιαστικής μελέτης από το ΤΑΙΠΕΔ, σε ότι αφορά την αξιοποίηση του λιμανιού, η οποία θα καταδεικνύει αν είναι καλύτερη λύση η πλήρης ιδιωτικοποίηση ή να παραμείνει ένας φορέας υπό την εποπτεία του κράτους.
«Αυτό που ξεκαθάρισε πρωτίστως είναι ότι η οποιαδήποτε λύση προταθεί και στον ίδιο, από την επόμενη στιγμή, θα τεθεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε δημόσια διαβούλευση και κανένας δεν πρόκειται να βρεθεί εξ απροόπτου», σημείωσε ο βουλευτής.
Ο κ. Μαραβέγιας είπε ότι έθεσε στον υπουργό το θέμα των εργαζομένων και τι θα γίνει μ’ αυτούς και η απάντηση ήταν το τι έγινε με τα άλλα δύο λιμάνια που ιδιωτικοποιήθηκαν (Πειραιάς, Θεσσαλονίκη) και δεν πείραξαν κανένα εργαζόμενο. Ο βουλευτής ανέφερε ότι ακόμη και στην περίπτωση που η κυβέρνηση προβεί σε ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, προφανώς θα είναι με όρους προστασίας των εργαζομένων.

Να υπάρξει συνολική λύση

«Ο υπουργός θέλησε να τονίσει ότι δεν έβλεπε τόσο θετικά την επιλογή της μερικής ιδιωτικοποίησης, γιατί προφανώς όταν μπαίνει κανείς στη διαδικασία μερικής ιδιωτικοποίησης, ένας ιδιώτης επενδυτής θα προτιμήσει να δώσει βάρος και θα προσπαθήσει να αποκτήσει το πιο προσοδοφόρο κομμάτι και ν’ αφήσει στην εποπτεία του κράτους κάτι λιγότερο κερδοφόρο», τόνισε ο κ. Μαραβέγιας, που εκτίμησε ότι πρέπει να υπάρξει συνολική λύση που να αφορά όλο το λιμάνι και τον Οργανισμό Λιμένος, είτε στο να παραμείνει κρατικός φορέας υπό την εποπτεία του ΤΑΙΠΕΔ, είτε να προχωρήσει η κυβέρνηση στην ιδιωτικοποίησή του.
Ο βουλευτής είπε ότι βασικό προαπαιτούμενο για να αναλάβει ένας επενδυτής, είναι να καταθέσει με σαφήνεια και λεπτομέρεια, τόσο το business plan, για το πώς θα αναπτυχθεί το λιμάνι και με ποιο τρόπο θα αποδοθούν και θα επενδυθούν τα χρήματα, αν τελικά προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση.

Για τις συνδυασμένες μεταφορές

Αναφορικά με τις συνδυασμένες μεταφορές, ο κ. Μαραβέγιας είπε ότι έγινε μια συζήτηση σε πολύ αρχικό στάδιο και δεν μπήκε στην ουσία των τρόπων ανάπτυξης του λιμανιού.
Σύμφωνα με τον βουλευτή, οι συνδυασμένες μεταφορές και η δημιουργία ενός μέσου σταθερής τροχιάς στο χώρο του λιμανιού αποτελεί μελλοντικό ζητούμενο και ο ίδιος έθεσε εαυτόν στη διάθεση του υπουργού, όταν μελλοντικά θελήσει να ακούσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης, να έχουν το χρόνο να κάνουν μια τέτοιου είδους προσέγγιση.

Για τη ρύπανση της πόλης

Για το θέμα της περιβαλλοντικής ρύπανσης, ο βουλευτής, είπε ότι δεν υπάρχουν σαφή δεδομένα για να βγει ασφαλές συμπέρασμα, αυτό που σε πρώτη φάση πρέπει να αναζητήσουμε είναι ασφαλή δεδομένα.
Όπως είπε ζητά το ίδιο και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και το πρώτο βήμα είναι να γίνει σωστή διάγνωση και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να εργαστούμε όλοι από την Αυτοδιοίκηση στον πρώτο και δεύτερο βαθμό, την κυβέρνηση, τους βουλευτές και τους φορείς, καθώς το θέμα μας αφοράς όλους και δεν σηκώνει μικροπολιτική.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.