Καμία απάντηση για άδεια των 30 γεωτρήσεων από τη ΔΕΥΑΜΒ και την Αποκεντρωμένη

Δήλωσε το μέλος της επιτροπής πολιτών Στέλιος Λημνιός

Το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία απάντηση, τόσο από τη ΔΕΥΑΜΒ, όσο και από την Αποκεντρωμένη, στο ερώτημα που έθεσε για άδεια χρήσης νερού των 30 γεωτρήσεων περιμετρικά της λίμνης Κάρλας, ενώ προφορικά η Αποκεντρωμένη τον πληροφόρησε ότι η ΔΕΥΑΜΒ δεν υπέβαλε καμία αίτηση, τόνισε το μέλος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας και της επιτροπής αγώνα κατά της καύσης σκουπιδιών Στέλιος Λημνιός.
Ο κ. Λημνιός μίλησε στο «Ράδιο Ένα» και είπε ότι υπήρξε ένα νομοθετικό πλαίσιο από το 2014 που υποχρέωνε να γίνουν αιτήσεις για όλες τις γεωτρήσεις του πόσιμου νερού, για να βγάλουν ξανά άδεια χρήσης νερού.
Ο ίδιος με έγγραφό του απευθύνθηκε στη ΔΕΥΑΜΒ ρωτώντας αν έγινε αυτή η διαδικασία και η ΔΕΥΑΜΒ αρνείται να του απαντήσει και στην έγγραφη απάντηση τονίζεται ότι «δεν σας απαντούμε γιατί υπήρξατε διοικητικό μέλος της Επιχείρησης και έπρεπε αυτά να τα γνωρίζετε». Ο Στέλιος Λημνιός είπε ότι επειδή ήταν μέλος της Διοίκησης πριν 10 χρόνια στη ΔΕΥΑΜΒ, έπρεπε να γνωρίζει τι συμβαίνει σήμερα και έκανε λόγο για γελοία και κατάπτυστη απάντηση, που δείχνει το ήθος των ανθρώπων που διοικούν σήμερα την πόλη. Το μέλος της επιτροπής, τόνισε ότι η αίτηση έπρεπε να έχει γίνει μέχρι τον Απρίλιο του 2015 και πρόσθεσε ότι αυτές είναι ενέργειες που κάνουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες, αφού ενημερώσουν τον πολιτικό προϊστάμενο και δεν μπορεί να το ξέρει ο κάθε διοικητικός σύμβουλος, αν δεν το ψάξει ειδικότερα.

Αίτηση στη Διεύθυνση Υδάτων
«Το να διαχειρίζονται το νερό και τη δημόσια υγεία, νομίζουν ότι είναι υπόθεση δική τους», τόνισε ο κ. Λημνιός, που πρόσθεσε ότι πέρα από τη ΔΕΥΑΜΒ πήγε στη Διεύθυνση Υδάτων στη Λάρισα, έκανε μια αίτηση και η καταρχήν προφορική απάντηση που πήρε, ήταν ότι δεν έγιναν τέτοιες αιτήσεις από τη ΔΕΥΑΜΒ.

Ο ίδιος είπε ότι όταν ζήτησε εγγράφως την απάντηση, αυτό έγινε μετά από 15 μέρες και η υπηρεσία απάντησε ότι δεν έχει ισχυρό νομικό έρεισμα, ώστε να ζητάει τέτοια απόρρητα στοιχεία και ουσιαστικά δεν απάντησαν, ενώ προφορικά είχε απαντήσει τότε ο διευθυντής. Η Νομική Υπηρεσία της Διεύθυνσης Υδάτων, που ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση αρνήθηκε να του απαντήσει.
Το μέλος της επιτροπής αγώνα, είπε ότι επανήλθε την Πέμπτη, αφού συμβουλεύτηκε δικηγόρο, το ερώτημα διατυπώθηκε με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, που όμως ουσιαστικά παραμένει το ίδιο, δηλαδή αν οι 30 γεωτρήσεις της ΔΕΥΑΜΒ, έχουν καταγραφεί με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, στο Μητρώο των Γεωτρήσεων, που πρέπει να γίνει μια Πανελλήνια τέτοια καταγραφή και εάν έχουν πάρει άδεια χρήσης νερού.
«Χθες (σ.σ. προχθές) έστειλα τη νέα αίτησή μου και μάλιστα επικαλούμαι το δημόσιο συμφέρον, όταν ένας πολίτης ζητά στοιχεία της ποιότητας περιβάλλοντος. Εδώ δεν υπάρχουν μυστικά, γιατί ποιότητα περιβάλλοντος είναι η ποιότητα του νερού. Και οι υπηρεσίες αυτή τη στιγμή αρνούνται να δώσουν πληροφορίες, προφανώς είτε για να καλύψουν πλημμελήματα και ενέργειες που δεν έγιναν και που φέρουν ευθύνες, είτε γιατί θέλουν μ’ αυτό τον τρόπο να εκδικηθούν, όσους πολίτες είναι ενεργοί», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος πληροφορήθηκε από τον δικηγόρο του ότι δεν έχουν δικαίωμα να μην απαντήσουν, δεν ισχύει ότι ένα φυσικό πρόσωπο (ένας πολίτης) δεν έχει το δικαίωμα να πάει στοιχεία που αφορούν τη δημόσια υγεία.
Ο κ. Λημνιός είπε ότι θα μπορούσε να στείλει το αίτημα μέσω ενός δημοτικού συμβούλου ή από μια άλλη διαδικασία, αλλά είναι προσβολή για τον ίδιο, να απευθύνεται στις υπηρεσίες τις οποίες πληρώνει με τη φορολογία του και να αρνούνται να απαντήσουν, ιδιαίτερα για ζητήματα που αφορούν την υγεία μας και την υγεία των παιδιών μας.
Καταλήγοντας το μέλος της επιτροπής αγώνα πολιτών, ανέφερε ότι η Διοίκηση ΔΕΥΑΜΒ θα μπορούσε να απαντήσει ξεκάθαρα και όχι να λέει ότι το νερό είναι καλό, κάτι για το οποίο δεν αμφιβάλλει, αλλά αν έχουν άδεια χρήσης νερού με το νέο νομοθετικό πλαίσιο οι 30 γεωτρήσεις της ΔΕΥΑΜΒ.
Ο ίδιος είπε ότι η Δημοτική Αρχή θέλει να δείξει ότι λειτουργεί σε ένα ανώτερο επίπεδο, τα έχει προβλέψει όλα και περιφρονεί ανθρώπους που θέτουν τέτοια ζητήματα, επειδή δεν τους είναι αρεστοί.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.