Κατερίνα Παπανάτσιου: Δεν υπάρχουν μειώσεις, αλλά …αυξήσεις στη ΔΕΗ

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πληρώσουν 15% παραπάνω και τα νοικοκυριά 13%

Αυξημένους και όχι μειωμένους θα δουν τους λογαριασμούς τους, οι καταναλωτές της ΔΕΗ από την 1η Σεπτεμβρίου, όπως ανέφερε η βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υφυπουργός Οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου μιλώντας στο «Ράδιο ΕΝΑ 102,5». Μπορεί η κυβέρνηση της ΝΔ να εξήγγειλε ορισμένες μειώσεις, όμως σύμφωνα με την ίδια, η πραγματικότητα είναι πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα επιβαρυνθούν με ένα 15% επιπλέον και τα μέσα νοικοκυριά με 13%. Το ρεύμα είναι μία δαπάνη σημαντική για την καθημερινότητα των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, γι’ αυτό και όπως υπογράμμισε η κ. Παπανάτσιου, όλο το διάστημα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπήρξε καμία αύξηση στο λογαριασμό της ΔΕΗ.
“Εμείς είχαμε μειώσεις και στα τιμολόγια και στους συνεπείς καταναλωτές κατά 10%, μείωση ΦΠΑ στο 6% το τελευταίο διάστημα. Τώρα μπορεί η ΝΔ να πει ότι κρατά σταθερό το 6%, όμως όταν αυξήσουν την τιμή της κιλοβατώρας, σημαίνει ουσιαστικά ότι θα αυξηθεί και ο ΦΠΑ”, είπε χαρακτηριστικά η πρώην Υφυπουργός. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή, συμπλήρωσε, ο λογαριασμός της ΔΕΗ είναι ήδη μειωμένος από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που κατάφερε και μείωσε τον ΦΠΑ από το 13% στο 6%.

Στα 30 ευρώ η αύξηση

Η κ. Παπανάτσιου μιλώντας για το θέμα των αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ έδωσε παραδείγματα, που σύμφωνα με αυτά, ένα μέσο νοικοκυριό θα επιβαρυνθεί με 30 ευρώ από την 1η Σεπτεμβρίου για το ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώνει.
“Η μείωση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στον συνεπή καταναλωτή ήταν 10%, με την κυβέρνηση ΝΔ πάει στο 5%. Το ΕΤΜΕΑΡ -Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων- ήταν με το ΣΥΡΙΖΑ 22,67% και 17% με την κυβέρνηση της ΝΔ. Εδώ, η Νέα Δημοκρατία δίνει μία μείωση, όμως αυτό δεν φαίνεται στο σύνολο, καθώς, μία μέση κατανάλωση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν 215 ευρώ και με την κυβέρνηση της ΝΔ το ποσό ανέρχεται στα 244 ευρώ. Αν υπολογίσουμε και το ΦΠΑ, πηγαίνει στα 229 ευρώ με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και 259 ευρώ με την κυβέρνηση της ΝΔ. Άρα έχουμε μία αύξηση 13% για ένα νοικοκυριό με μία μέση κατανάλωση”, εξήγησε η ίδια.

Οι “ζημίες” της ΔΕΗ

Η κ. Παπανάτσιου σημείωσε ότι από τα 900 εκ. ζημία της ΔΕΗ, τα 245εκ. είναι από επένδυση των λιγνιτικών μονάδων, τα 165εκ αφορούν στην πρόβλεψη εθελούσιας συνταξιοδότησης και τα 109εκ. αφορούν διεκδικήσεις τόκων και δικαστικές εκκρεμότητες. “Όλα αυτά τα 500 περίπου εκ. είναι λογιστικά και δεν αφορούν την ρευστότητα της ΔΕΗ. Τα 400 εκ. αφορούν τη ρευστότητα. Εμείς είχαμε χρηματοδοτήσει τη ΔΕΗ από το Κοινωνικό Μέρισμα, χωρίς να επιβαρύνουμε τον καταναλωτή και με αυτό τον τρόπο, πληρώσαμε το ποσό που αφορά τις υπηρεσίες κοινωνικής ωφέλειας, οι οποίες έχουν μειωμένα τιμολόγια.
Μ’ αυτή τη λογική, μπορεί να συνεισφέρει το κράτος, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές. Από το 2015 έως το 2018 η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε 12% μεσοσταθμικά και χωρίς να πουλήσουμε δίκτυα ή μονάδες και μάλιστα μειώσαμε το δανεισμό της επιχείρησης κι έχουν προχωρήσει και επενδύσεις. Μία επιχείρηση που κάνει επενδύσεις 700 εκ. ευρώ μέσα σε ένα έτος 700εκ. είναι δυνατόν να είναι χρεωκοπημένη και να χρειάζεται να γίνει αυτό που κάνει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση της ΝΔ;”, είπε χαρακτηριστικά η βουλευτής.

Έρχονται αυξήσεις και στους παρόχους

Οι κινήσεις αυτές της Νέας Δημοκρατίας για να “σωθεί” η ΔΕΗ θα ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου, σύμφωνα με την κ. Παπανάτσιου, καθώς θα δοθεί πλέον η δυνατότητα τους παρόχους ρεύματος να αυξήσουν κι εκείνοι με τη σειρά τους τα τιμολόγια και να βρουν καινούργιους πελάτες σε βάρος της ΔΕΗ». ” Σίγουρα η ΔΕΗ δεν είναι μία επιχείρηση προς τη χρεωκοπία, γιατί έχει αναβαθμιστεί τελευταία και δεν ξέρω γιατί δεν έχουμε κάποια παρέμβαση και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς”, κατέληξε η ίδια.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.