Κίνδυνος για δεύτερο ποδηλατοδρόμιο-κουφάρι στην Περιφέρεια Θεσσαλίας! (βίντεο)

Το ποδηλατοδρόμιο Τρικάλων
Μετά το ποδηλατοδρόμιο «φάντασμα» στα Τρίκαλα που θα χρηματοδοτούσε ο Αγοραστός με 400.000 ευρώ το 2013!

Ο κίνδυνος να τριτώσει το… κακό και να δημιουργηθεί ακόμη ένα κουφάρι στην Ελλάδα, ελλοχεύει από την κοινή προεκλογική εξαγγελία του Δήμου Βόλου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας να κατασκευαστεί ποδηλατοδρόμιο ολυμπιακών προδιαγραφών στον Βόλο. Όπως προκύπτει από έρευνα της «Μ» υπάρχουν ήδη δύο ποδηλατοδρόμια στην Ελλάδα το ένα εκ των οποίων στα Τρίκαλα, τα οποία έχουν καταλήξει έργα «φαντάσματα» με κατασκευαστικά λάθη και διογκωμένο κόστος φέρνοντάς το ένα μάλιστα ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Παρά τις θετικές προσδοκίες που μπορεί να δημιουργεί η κατασκευή μιας τέτοιας αθλητικής εγκατάστασης για ένα άθλημα το οποίο δεν συγκαταλέγεται και στα πιο δημοφιλή, άνθρωποι που γνωρίζουν το αντικείμενο αλλά και παλαιότερες πρακτικές διατηρούν εύλογο προβληματισμό για την αναγκαιότητα αλλά και τη χρησιμότητα του έργου. Τη στιγμή μάλιστα που μια αθλητική εγκατάσταση όπως είναι το Πανθεσσαλικό Στάδιο, που μπορεί να φιλοξενεί ένα μεγάλο εύρος διοργανώσεων, ρημάζει κυριολεκτικά, περιμένοντας να γεμίσει με κόσμο μόνο τις Κυριακές.
Αν και η εξαγγελία του έργου φαντάζει περισσότερο ως προεκλογικό πυροτέχνημα για τη δημιουργία εντυπώσεων θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη για παν ενδεχόμενο η πραγματική πρόθεση υλοποίησής του. Η επιλογή βέβαια Αγοραστού – Μπέου να εξαγγείλουν το έργο χωρίς να έχουν πραγματοποιήσει τις απαιτούμενες μελέτες (τεχνική, σκοπιμότητας και βιωσιμότητας) και με άγνωστο μέχρι στιγμής κόστος καταδεικνύει την σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι το όλο εγχείρημα.

Ίδια υπόσχεση …προεκλογικά στα Τρίκαλα

Η συγκεκριμένη εξαγγελία πάντως δεν αποτέλεσε έκπληξη, αφού την ίδια περίπου υπόσχεση είχε δώσει ο κ. Αγοραστός και λίγους μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014. Συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2013 είχε υποσχεθεί την χρηματοδότηση ολοκλήρωσης του ποδηλατοδρομίου στα Τρίκαλα δίπλα στα ΤΕΦΑΑ, με σκοπό να το καταστήσει ποδηλατοδρόμιο Κεντρικής Ελλάδας. Η κατασκευή του είχε ξεκινήσει το 2006 επί δημαρχίας Μιχάλη Ταμήλου, αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, αφού ήταν τόσο μεγάλα τα κατασκευαστικά λάθη που δεν διορθώνονταν, μετατρέποντάς το με την πάροδο των ετών σε εστία μόλυνσης. Ο κ. Αγοραστός βέβαια παρέλειψε να αναφερθεί στην ύπαρξη του ποδηλατοδρομίου «φάντασμα» στα Τρίκαλα το οποίο είχε υποσχεθεί ότι θα ολοκληρώσει, δηλώνοντας στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ότι αυτό του Βόλου θα είναι το ΠΡΩΤΟ στην ηπειρωτική Ελλάδα!
Το ποδηλατοδρόμιο Τρικάλων όμως δεν είναι το μοναδικό που έχει παραμείνει «κουφάρι», αφού την ίδια εμπειρία είχε και η πόλη των Χανίων την περίοδο μάλιστα που προετοιμαζόταν η χώρα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Η εξέλιξη της υπόθεσης του συγκεκριμένου έργου όμως έλαβε και δικαστική τροπή καθώς ο εισαγγελέας Χανίων μετά από μήνυση που κατέθεσε ο Γ.Γ. Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός, παρέπεμψε τρεις εκπροσώπους εργοληπτικών εταιρειών για απάτη κατά του Δημοσίου. Ο λόγος είναι ότι παρά το γεγονός ότι δαπανήθηκαν κονδύλια 3,6 εκ. ευρώ από το 2003 οπότε και ξεκίνησε το έργο του ποδηλατοδρομίου, αυτό ουδέποτε ολοκληρώθηκε. Η δίκη ξεκίνησε στις 13 Μαρτίου και διακόπηκε για τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Ακούστε τις δηλώσεις “καρμπόν” που έκανε τον Δεκέμβριο του 2013 στα Τρίκαλα και πριν από λίγες ημέρες στον Βόλο ο Κ.Αγοραστός

Από το 1936 το ποδηλατοδρόμιο Ρόδου

Πέραν των δύο ημιτελών ποδηλατοδρομίων ωστόσο υπάρχει και αυτό της Ρόδου, το οποίο κατασκευάστηκε το 1936 και βρίσκεται περιμετρικά του ποδοσφαιρικού γηπέδου της πόλης και φιλοξενεί την τοπική ομάδα του Διαγόρα. Το συγκεκριμένο χρησιμοποιείται ως προπονητήριο, τόσο από ελληνικές ομάδες αλλά σποραδικά και από ξένες, δεν πληροί ωστόσο τις ολυμπιακές προδιαγραφές.
Μιλτιάδης Κριμίζης: Θα εξυπηρετήσει ένα ποδηλατοδρόμιο στον Βόλο
Παρά την σημαντική απόφαση να κατασκευαστεί μια τέτοια αθλητική εγκατάσταση στον Βόλο, οι ιθύνοντες του Δήμου Βόλου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ουδέποτε ήρθαν σε επικοινωνία με την Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας, όπως δηλώνει μιλώντας στη «Μαγνησία» ο πρόεδρος κ. Μιλτιάδης Κριμιζής. «Από τα δημοσιεύματα των εφημερίδων το μάθαμε» δήλωσε. Ερωτηθείς σχετικά με την χρησιμότητα ενός τέτοιου έργου ο κ. Κριμιζής επισήμανε ότι η γεωγραφική θέση του Βόλου θα εξυπηρετούσε πολύ για την κατασκευή ενός ποδηλατοδρομίου, τη στιγμή μάλιστα που ο παγκόσμιος πρωταθλητής μας κατάγεται από την πόλη. «Είναι ταλαιπωρία να κατεβαίνει συνεχώς στην Αθήνα για τις προπονήσεις του στο ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ που είναι το μοναδικό αυτή τη στιγμή που λειτουργεί επαρκώς» ενώ θα εξυπηρετούσε και αθλητές από ολόκληρη την Ελλάδα, όπως λέει ο κ. Κριμιζής, εκτιμώντας ότι η κατασκευή του θα μπορούσε να ολοκληρωθεί εντός δύο ετών. Αυτό συνεπάγεται ότι δεν θα μπορούσε να είναι έτοιμο ώστε να κάνει την προετοιμασία του σε αυτό ενόψει των ολυμπιακών αγώνων του Τόκιο, όπως εκτίμησε ο Βολιώτης ποδηλάτης Χρήστος Βολικάκης. Ερωτηθείς σχετικά με το πόσοι Έλληνες αθλητές αγωνίζονται στην ποδηλασία πίστας σε υψηλό επίπεδο, ο κ. Κριμιζής απαντά πως είναι περίπου «20 με 30 αθλητές» υποστηρίζοντας όμως ότι το ποδηλατοδρόμιο του Βόλου θα προσελκύσει και ξένες ομάδες για προετοιμασία. «Αν γίνει και αξιοποιηθεί από την τοπική κοινωνία θα είναι πολύ καλό» δήλωσε για το ποδηλατοδρόμιο πρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας.

Δ.Παπαστεργίου : Δεν ήταν έργο προτεραιότητας για μας το ποδηλατοδρόμιο

Μιλώντας στη «Μ» αναφορικά με το ημιτελές ποδηλατοδρόμιο στην πόλη του ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε πως η δική του δημοτική αρχή δεν ασχολήθηκε με το θέμα διότι δεν το θεώρησε έργο προτεραιότητας. «Προτεραιότητα για μας θα ήταν η κατασκευή ποδηλατοδρόμων μιας και τα Τρίκαλα βρίσκονται ψηλά στην χρήση ποδηλάτου το οποίο πιστεύουμε θα κάνουμε στη συνέχεια» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστεργίου προσθέτοντας επίσης άλλη μια προτεραιότητα τη δημιουργία συνεδριακού στο κλειστό γυμναστήριο που βρίσκεται δίπλα στο ποδηλατοδρόμιο, με αίθουσες που θα χωρίζονται και θα μπορεί να εξυπηρετεί πολλές και διαφορετικές ανάγκες και να φιλοξενεί συνέδρια και εκδηλώσεις, δίνοντας μια άλλη προοπτική ανάπτυξης στην πόλη των Τρικάλων.

Αρχιμήδης-Δημήτρης Καρεκλίδης

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.