Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης: «Ας αναλάβει σεκιούριτι τους παρανομούντες καπνιστές»

Άμεση εφαρμογή του νόμου κατά του καπνίσματος, ζητά ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Γνωστός για την αντικαπνιστική του δράση και τον αγώνα που έχει δώσει για την ουσιαστική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, τόσο από τη θέση του προέδρου της Πνευμονολογικής Εταιρείας όσο στην Επιτροπή κατά του Καπνίσματος, ο κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μίλησε στον Γιώργο Καρεκλίδη και το Ράδιο ΕΝΑ 102,5 για την απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμόσει τον ισχύοντα αντικαπνιστικό νόμο, σχολιάζοντας πως αυτό που πέτυχαν χώρες λιγότερο αναπτυγμένες, όπως η Βουλγαρία, η …Ελλάδα δεν το έχει αγγίξει καν.
Πιο συγκεκριμένα, πολύ θετικός στην απόφαση της κυβέρνησης δια στόματος του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη να εφαρμόσει τον υπάρχοντα αντικαπνιστικό νόμο δήλωσε πως είναι ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κωσταντίνος Γουργουλιάνης, ο οποίος μίλησε για το ελληνικό παράδοξο, την ύπαρξης νόμων, που δεν τηρούνται.
«Συμφωνώ απολύτως με την απόφαση της κυβέρνησης. Αυτή ήταν και προεκλογική δήλωση του κ. Μητσοτάκη και τώρα το επιβεβαίωσε και στη Βουλή. Όμως αυτό το πράγμα με τρελαίνει, ότι η εφαρμογή του νόμου, αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης! Πραγματικά μου θυμίζει τριτοκοσμικό κράτος, αλλά πρέπει να γίνει. Αφού φτάσαμε εδώ, εγώ χαιρετίζω αυτή τη δήλωση και βλέπω μια κινητικότητα σ’ αυτό τον τομέα», είπε ο κ. Γουργουλιάνης.

Το 70% των Ελλήνων δεν καπνίζει

Ο ίδιος ανέφερε πως το 70% των Ελλήνων δεν καπνίζει και μόλις το 30% καπνίζει, ενώ το ποσοστό των ανθρώπων που δεν καπνίζουν σε ξένα κράτη είναι πολύ μικρότερο.
«Αν θέλει κάποιος να καπνίσει μπορεί να το κάνει. Να βγει στο μπαλκόνι του, να πάει μια βόλτα. Ο καθένας επιλέγει τον τρόπου που θα ζήσει και τον τρόπο που θα πεθάνει. Αυτό που ενοχλεί όμως είναι ότι το θεωρεί αυτονόητο να καπνίζει ακόμη και σε ανοιχτό χώρο και δίπλα του να είναι άνθρωποι που δεν έχουν καπνίσει ποτέ κι οι οποίοι δεν θέλουν να εκτίθενται στη «βρωμιά». Αυτό είναι το απαράδεκτο», σχολίασε ο ίδιος.

Τεράστιο οικονομικό κόστος
για τη χώρα το κάπνισμα

Ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μίλησε και για το κόστος που έχει το κάπνισμα, τόσο στη ζωή των ανθρώπων, όσο και στα ταμεία του κράτους. Ανέφερε ότι ο άνθρωπος που δεν καπνίζει, ζει περισσότερο, απασχολεί το σύστημα υγείας πολύ λιγότερο διάστημα και κάτι ανάλογο γίνεται και με τον άνθρωπο που αθλείται, ο οποίος έχει περισσότερες πιθανότητες να ζήσει περισσότερο και να έχει μία καλύτερη ζωή, χωρίς να μπαινοβγαίνει στα νοσοκομεία.
Παράλληλα, αναφέροντας το οικονομικό σκέλος του θέματος υπογράμμισε πως «το κόστος του καπνίσματος στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 3,5 δις. Δηλαδή η νοσηρότητα, τα φάρμακα στα νοσοκομεία κτλ, έχουν αυτό το μεγάλο κόστος. Πιθανότατα το κόστος αυτό να αντιστοιχεί σ’ αυτά που πληρώνουμε κάθε χρόνο για μνημονιακές ρυθμίσεις στους «κακούς» δανειστές μας. Αν καταφέρουμε και μειώσουμε την έκθεση στον καπνό, θα έχουμε οφέλη. Θα έχουμε και οικονομικά οφέλη για την πατρίδα μας, που σίγουρα περνάει δύσκολα».

Δια της πειθούς αλλά και δια των
πειθαρχικών κυρώσεων, η εφαρμογή του νόμου

Ο κ. Γουργουλιάνης μίλησε και για τον τρόπο που θα πρέπει να επιβληθεί ο νόμος και έκανε μία αναδρομή στο παρελθόν, αναφερόμενος σε όλα αυτά που συντέλεσαν ώστε ποτέ να μην γίνει σωστή και ολοκληρωτική εφαρμογή του νόμου.
«Ήμουν για πολλά χρόνια στην Εθνική Επιτροπή κατά του Καπνίσματος και έφυγα όταν δεν είδα να μην υπάρχει συναίνεση από τους Δημάρχους, τους Υπουργούς Υγείας, οι οποίοι καπνίζαν και δεν θέλανε να επιβάλλουν αυτό το νόμο. Η κυβέρνηση μπορεί να προσπαθήσει δια της πειθούς να κάνουμε αυτά που έχουν γίνει και τις προηγούμενες φορές, αλλά δεν έγιναν συστηματικά. Ο νόμος άλλαξε, διευκολύνθηκαν χώροι να επιτρέπουν το κάπνισμα, γίνανε διάφορα, γίνανε δύο χώροι που στο ένα κάπνιζαν, αρκεί να υπήρχε κλιματισμός. Αυτό που νομίζω, όσο κι αν φαίνεται ακραίο, είναι ότι θα μπορούσε μία ιδιωτική εταιρεία σ’ όλη την Ελλάδα να έχει οφέλη οικονομικά –εάν δεν μπορεί να το κάνει η αστυνομία- από τη «σύλληψη» των ανθρώπων που καπνίζουν. Αλλά και η ίδια η αστυνομία μπορεί να κάνει αυτή δουλειά», επεσήμανε. Υπάρχουν πάρα πολλοί νόμοι που τελικά δεν εφαρμόζονται, συμπλήρωσε ο κ.Γουργουλιάνης, σημειώνοντας πως είναι συνείδηση στον Έλληνα να μην εφαρμόζει κάποιους νόμους. Εάν όμως δεν γίνει συνείδηση αυτό στον Έλληνα, θα πρέπει να επιβληθεί με ένα τρόπο που έχει πειθαρχικές κυρώσεις.

Ακόμη και στη Βουλγαρία έκοψαν το τσιγάρο

Στο εξωτερικό, σύμφωνα με τον καθηγητή, υπάρχουν καταπληκτικά παραδείγματα από χώρες που θεωρούνται λιγότερο αναπτυγμένες από την Ελλάδα, όπως η Βουλγαρία, η Τουρκία, χώρες στην Αφρική και στη Νότια Αμερική, που εφαρμόζουν με επιτυχία το νόμο. Εργαζόμενοι στα μπαρ και στις καφετέριες τον πρώτο χρόνο μετά την εφαρμογή του νόμου είχαν λιγότερα καρδιαγγειακά συμβάντα, λιγότερες κρίσεις άσθματος.
Από κει και πέρα υπήρχαν και οι κυρώσεις, υπήρχαν και οι έλεγχοι και τα πρόστιμα ήταν πολύ αυστηρά.
«Η συνταγή είναι η ίδια, απλά εδώ προσκρούουμε σε έναν λαό, ο οποίος είναι αναρχικός και δεν τηρεί τους νόμους. Εδώ πρέπει να είναι πιο αυστηρά τα πειθαρχικά μέτρα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Οι αντιδράσεις στους χώρους εστίασης

Ο αντικαπνιστικός νόμος όμως φαίνεται πως προσκρούει στις αντιδράσεις πολλών και μεταξύ αυτών σε όσους εργάζονται ή είναι ιδιοκτήτες χώρων εστίασης. «Οι πρώτοι ωφελημένοι σε θέματα υγείας είναι οι εργαζόμενοι στους χώρους εστίασης. Δεν καπνίζουν μόνο το δικό τους καπνό, αλλά και όλων των άλλων. Αν εφαρμοστεί μαζικά ο νόμος, δηλαδή σε όλα τα εστιατόρια και τις καφετέριες ακόμη και αυτός που θα πει θα πάω στο διπλανό μαγαζί που επιτρέπει το κάπνισμα δεν θα έχει αυτή την ευκαιρία.
Αυτό έχει γίνει στο εξωτερικό και μετά από ένα μήνα από την εφαρμογή του νόμου, τα εστιατόρια που είχαν καλύτερο φαγητό, καλύτερη ποικιλία στο κρασί, καλύτερο περιβάλλον αυτά ήταν που πήγαν και καλύτερα. Δεν ήταν δηλαδή το τσιγάρο και ο καπνός η αιτία που το επέλεγαν οι πελάτες, αλλά στην ουσία αυτό που προσφέρουν, το καλό φαγητό και την ατμόσφαιρα», είπε ο κ. Γουργουλιάνης.

Η σύνδεση του τσιγάρου με το κάπνισμα

Στο μεταξύ, ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συνέκρινε την μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου με το άσυλο, κάνοντας λόγο για ιδεοληψίες που υπάρχουν στην Ελλάδα. «Είναι από τις πολλές ιδιαιτερότητες αυτής της χώρας. Ζούμε απίστευτα πράγματα. Προφανώς δεν πρέπει να υπάρχει άσυλο. Ο αστυνομικός φροντίζει για το άσυλο και την ασφάλεια. Δεν υπάρχει άσυλο σ’ όλο τον κόσμο. Προφανώς έχουμε την ιστορία μας, με τη χούντα, αλλά αυτή τη στιγμή κάποιος μπαίνει στο πανεπιστήμιο και πρέπει να συνεδριάσει το πρυτανικό συμβούλιο για να δώσει εντολή να τον πιάσουν. Κάτι ανάλογο είναι έχοντας μια αίσθηση ελευθεριότητας, μια αίσθηση επαναστατικότητας και για το θέμα του καπνίσματος και για άλλα απλά και καθημερινά πράγματα που έχουν λυθεί σε όλο τον κόσμο», κατέληξε ο κ. Γουργουλιάνης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.