Λεωνίδας Αναστασίου: «Δεν βάζει η ΔΕΥΑΜΒ εφεδρικές γεννήτριες για να μην… εκραγούν»

«Ανοχύρωτα» και φέτος τα αντλιοστάσια του Δήμου Βόλου

Θέματα πυροπροστασίας τέθηκαν χθες κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, όπου εκτυλίσσονταν η διαδικασία της λογοδοσία της δημοτικής αρχής. Μετά από ερώτηση του δημοτικού συμβούλου της παράταξης «Συμμαχία για τον Βόλο» κ. Λεωνίδα Αναστασίου, περί εφεδρικών γεννητριών στα αντλιοστάσια, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ κ. Αργύρης Κοπάνας απάντησε ότι δεν έχουν τοποθετηθεί υπό τον φόβο εκρήξεων σε ενδεχόμενη φωτιά…

Ο κ. Αναστασίου μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη και δήλωσε έκπληκτος από την απάντηση αυτή του κ. Κοπάνα, η οποία ήρθε συμπληρωματικά να «δέσει» στην περσινή απάντηση του κ. Τόρη, μετά τις πυρκαγιές ότι δεν υπήρχαν γεννήτριες γιατί τις… κλέβουν.

«Μας εξέπληξε όλους η απάντηση του κ. Κοπάνα. Η απάντηση πέρυσι από τον κ. Τόρη που ήταν πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ ήταν ότι δεν βάζουμε γεννήτριες στα αντλιοστάσια, γιατί τις κλέβουν. Φέτος η δικαιολογία άλλαξε και βρέθηκε κάτι άλλο. Μας είπε ένα αξιοπερίεργο ότι δεν μπαίνουν οι εφεδρικές γεννήτριες γιατί λειτουργούν με πετρέλαιο και υπάρχει κίνδυνος ότι εάν πιάσει φωτιά και φτάσει μέχρι το αντλιοστάσιο θα εκραγούν οι γεννήτριες», σημείωσε ο κ. Αναστασίου, ο οποίος πρότεινε να γίνει γύρω από κάθε αντλιοστάσιο μία αποψίλωση και περιποίηση του χώρου, προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν είσοδος της φωτιάς στο σημείο.

«Όλοι μας είχαμε συγκλονιστεί από τις περσινές φωτιές. Θυμήθηκα εκείνες τις εικόνες που έτρεχαν όλοι πανικόβλητοι για να αντιμετωπίσουν τη φωτιά, ανθρώπους που έρχονταν η φωτιά στα σπίτια τους και δεν είχαν λίγο νερό στο λάστιχο για να περιορίσουν το πρόβλημα. Μετά από αυτά τα φαινόμενα η ερώτηση ήταν πολύ εύλογη και δικαιολογημένη. Εάν έγινε κάτι μετά από αυτό που πάθαμε. Έγινε το πάθημα, μάθημα; Δυστυχώς απ’ ότι καταλαβαίνω κανείς δεν κατάλαβε κάτι, πάμε για τα επόμενα και ο Θεός μαζί μας», υποστήριξε ο δημοτικός σύμβουλος.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι μία σοβαρή δημοτική αρχή, μια σοβαρή διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ έπρεπε να έχει δει και να έχει μεριμνήσει γι’ αυτά τα ζητήματα, να έχει ξεκινήσει σταδιακά ένα πρόγραμμα ενίσχυσης των αντλιοστασίων ιδίως σε περιοχές που μπορεί να υπάρξει σοβαρό πρόβλημα. Μάλιστα, ο κ. Αναστασίου σημείωσε πως δυστυχώς λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της κλιματικής κρίσης οι πιθανότητες να υπάρξουν ξανά τέτοια φαινόμενα πυρκαγιών είναι πολύ πιθανά.

Ταυτόχρονα ο ίδιος αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι η τεκμηρίωση στην  απάντηση του κ. Κοπάνα είναι άγνωστο εάν προήλθε από τις γνώσεις του ίδιου ή κάποιου ειδικού συμβούλου ή κάποιου επιστήμονα.

«Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα που το ανέδειξε και ο κ. Μόσχος. Γίνεται μία διαδικασία λογοδοσίας στο ΔΣ με τις εξής συνθήκες. Κάνουμε οι δημοτικοί σύμβουλοι την ερώτηση κι αυτοί που απαντάνε, απαντάνε με όποιο τρόπο θέλουν αλλά δεν μπορούμε μετά να κάνουμε ερωτήσεις πάνω στην απάντηση, οπότε δεν υπάρχει διάλογος. Οπότε δεν γνωρίζουμε από που έχει προκύψει αυτή η άποψη του κ. Κοπάνα, εάν είναι δική του προσωπική, εάν του το είπε κάποιος σύμβουλος, κάποιος ειδικός. Εμένα η απάντηση δεν μου φάνηκε λογική. Είναι φαιδρές οι δικαιολογίες ότι δεν βάζουμε στα αντλιοστάσια εφεδρικές γεννήτριες για να λειτουργούν απρόσκοπτα όταν υπάρχει σοβαρή ανάγκη, μην τυχόν και πάρουν φωτιά και εκραγούν», σχολίασε ο κ. Αναστασίου τονίζοντας ότι εάν θέλουμε τα αντλιοστάσια και οι εγκαταστάσεις να λειτουργούν απρόσκοπτα χρειάζονται και μία εφεδρική γεννήτρια.

Και συνέχισε λέγοντας ότι «μια τέτοια εγκατάσταση μηχανολογική, που λειτουργεί με ρεύμα για να είναι συνεχής και απρόσκοπτη η λειτουργία της και ειδικά μετά τα περσινά, πρέπει να έχει εφεδρική γεννήτρια. Θυμάμαι και τον κ. Μπέο πέρυσι, που τον φωτογράφιζαν οι δημοτικοί του σύμβουλοι, όταν έπρεπε να κάνουν άλλη δουλειά, με τον κουβά να παίρνει νερό από την υδροφόρα για να σβήσει τη φωτιά».

Στο μεταξύ, στη χθεσινή λογοδοσία της δημοτικής αρχής, όπως ανέφερε ο κ. Αναστασίου τέθηκαν διάφορα ζητήματα πυροπροστασίας, εάν έχουν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες, εάν υπάρχουν σχέδια πρόληψης και καταστολής πυρκαγιών, εάν έχουν καθαριστεί τα φρεάτια. Επίσης, λόγος έγινε και για τη διαχείριση της Γιορτής Κρασιού στη Ν. Αγχίαλο.

«Μας είπαν ότι ο  Δήμος παρακολουθεί μόνο και γίνεται μία αυτοδιαχείριση από κάποιους Συλλόγους,  οι οποίοι αυτοί κανονίζουν τα πάντα και δίνουν στον δήμο ένα αντίτιμο. Τα κάνουν μόνοι τους οι Σύλλογοι. Τώρα ποιοι είναι αυτοί οι Σύλλογοι, πως γίνεται η διαχείριση, ο Δήμος δεν θέλει να ξέρει. Εάν είναι σύννομα αυτά που γίνονται κανείς δεν ήξερε να απαντήσει» σχολίασε ο δημοτικός σύμβουλος.

Πάντως χθες, όπως και ο κ. Αναστασίου επεσήμανε ήταν ένα ήσυχο, ποιοτικό και πολιτισμένο δημοτικό συμβούλιο, χωρίς βρισιές και εντάσεις επειδή, όπως είπε χαρακτηριστικά απουσίαζε ο Δήμαρχος…

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.