Λυγίζουν υπό το βάρος οφειλών και υπερφορολόγησης οι επιχειρήσεις (video)

Συζήτηση για το ιδιωτικό χρέος σε εκδήλωση του Εμπορικού Συλλόγου με ομιλητές Κουρμούση-Τριαντόπουλο

Την αγωνία τους για τις διογκούμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές και για την υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων εξέφρασαν οι συμμετέχοντες σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί το ξενοδοχείο Park με ομιλητές τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτη Κουρμούση και τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής Χρήστο Τριαντόπουλο. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου με θέμα “Οικονομική Πολιτική και Ιδιωτικό Χρέος”, ανοίγοντας μια ευρεία συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες αγωνίζονται να επιβιώσουν σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Όπως αναφέρθηκε από τους παρευρισκόμενους,η ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία μπορεί να δίνει μια προσωρινή “ανάσα” στους οφειλέτες, ωστόσο με τις παρούσες οικονομικές συνθήκες και την κάμψη στην εμπορική κίνηση, αναμένεται να βρεθούν στην ίδια θέση με πριν σε λίγους μήνες. “Μακάρι να διαψευστώ, αλλά πιστεύω ότι μέχρι τον Απρίλη αρκετοί δεν θα μπορούν να είναι συνεπείς στης ρυθμίσεις τους” τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας Κώστας Τσέλιος, ο οποίος επισήμανε την δυσκολία για τους εμπόρους να είναι καλύπτουν τις ρυθμισμένες οφειλές μαζί με τις τρέχουσες υποχρεώσεις. Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε συζήτηση για τα μεγάλα προβλήματα των ληξιπρόθεσμων οφειλών και της υπερφορολόγησης που αντιμετωπίζουν οι έμποροι, ζητώντας τη μείωση των φόρων και των επιβαρύνσεων.

Σε τοποθέτηση που έκανε ο πρόεδρος των συνταξιούχων ΟΑΕΕ – ΤΑΕ Θανάσης Κοντονίνας έθιξε το γνωστό θέμα με τους εμπόρους που αδυνατούν να βγουν στη σύνταξη λόγω της υπεξαίρεσης στο ταμείο εμπόρων. Όπως είπε, κ. Κοντονίνας οι έμποροι αδυνατούν να μπουν στη ρύθμιση καθώς οι οφειλές τους στις περισσότερες περιπτώσεις ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ.

Απαντώντας στον κ. Κοντονίνα σχετικά με το θέμα αυτό, ο Γενικός Γραμματέας Χρήστος Τριαντόπουλος δήλωσε ενήμερος κάνοντας λόγο για μεμονωμένη περίπτωση η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί. Τόνισε μάλιστα ότι το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται λύση για τους εμπόρους η οποία σύντομα θα διατυπωθεί ως απάντηση σε σχετική επιστολή που απέστειλε ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Βασίλης Καραουλάνης έθιξε το θέμα της άνισης μεταχείρισης μεταξύ των επαγγελματιών ξενοδόχων και των ιδιωτών που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα Airbnb οι οποίοι δεν υπόκεινται στις επιβαρύνσεις αλλά και τους ελέγχους που έχει μια ξενοδοχειακή μονάδα, θέτοντας ως επίκεντρο της κριτικής την καταβολή υψηλών ποσών για τον ΕΝΦΙΑ. Ο κ. Καραουλάνης περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στον τουριστικό κλάδο, φέρνοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι πολλά ξενοδοχείο στο Πήλιο πωλούνται. “Μόνο στον Αη Γιάννη πωλούνται τέσσερα ξενοδοχείο” είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας την άμεση μείωση των επιβαρύνσεων στον τουριστικό κλάδο.

Στήριξη για τις επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές από την πτώχευσης της Thomas Cook ζήτησε από την πλευρά του ο επιχειρηματίας και περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας Σάκης Ζλατούδης, κάνοντας λόγο για απώλεια εσόδων που φθάνει τα 10 εκ. ευρώ μόνο για τις Β.Σποράδες, εξαιτίας αυτής της εξέλιξης. Απαντώντας στον κ. Ζλατούδη ο κ. Τριαντόπουλος είπε ότι έχουν ήδη ανακοινωθεί μέτρα στήριξης γι’ αυτές τις επιχειρήσεις και γίνονται επεξεργασία για τη λήψη και άλλων μέτρων τα οποία θα ανακοινωθούν στη συνέχεια προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεων στην καταβολή των οφειλών προς το δημόσιο και στην διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Φ.Κουρμούσης. Δεν θα ξαναγίνουν 120 δόσεις – Λύση ο εξωδικαστικός και ο Ν.Κατσέλη

Το γεγονός ότι είναι η τελευταία φορά που δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 120 δόσεις επισήμανε ο ειδικός γραμματέας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους Φώτης Κουρμούσης, προσθέτοντας όμως ότι από τη νέα χρονιά θα αλλάξει το καθεστώς της πάγιας ρύθμισης οφειλών αυξάνοντας τις δόσεις. “Από το 2020 οι 12 δόσεις θα γίνουν 24 και και οι 24 δόσεις θα γίνουν 48” παραπέμποντας στη ρύθμιση που θα φέρει σύντομα προς ψήφιση το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών. Όπως ανέφερε ο κ. Κουρμούσης οι οφειλέτες μπορούν να επιδιώκουν τη ρύθμιση των οφειλών τους σε 120 δόσεις μόνο μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, ενθαρρύνοντας τους να κάνουν χρήση της πλατφόρμας, ενώ αναφέρθηκε και στη δυνατότητα υπαγωγής στον Νόμο Κατσέλη. Ωστόσο οι διαδικασίες στο Ν.Κατσέλη διαρκούν πολύ και υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση αναδεικνύοντας τις παθογένειες του συστήματος που έχουν δημιουργηθεί. Όπως είπε ο κ. Κουρμούσης 82χρονος οφειλέτης που έκανε αίτηση υπαγωγής έλαβε δικάσιμο για το 2032 (!) αναδεικνύοντας έτσι τον όγκο των υποθέσεων που έχουν να διαχειριστούν οι δικαστές. “Υπάρχει δικαστής στον Πειραιά που δικάζει 200 υποθέσεις τη μέρα” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρμούσης.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι Βουλευτές Μαγνησίας Θανάσης Λιούπης και Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος Σάκης Ζλατούδης, ο γενικός γραμματέας του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Βασίλης Ζαχείλας, η προϊσταμένη της εφορίας Ν.Ιωνίας Ελένη Κοπάνου, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Βασίλης Καραουλάνης, ο πρόεδρος του συλλόγου επαγγελματιών εστίασης Στέφανος Στεφάνου, ο πρόεδρος των συνταξιούχων ΟΑΕΕ – ΤΑΕ Θανάσης Κοντονίνας και πολλοί βολιώτες επιχειρηματίες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.