Μαγνησία: Ακόμη στην αναμονή για τις φορολογικές δηλώσεις!

Η υποβολή τελειώνει τέλος Ιουνίου, αλλά … άγνωστο πότε αρχίζει!

Να μην βασιστούν στην προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων καλεί τους πολίτες ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Νομού Μαγνησίας, Δημήτρης Παππάς, αλλά να τις εξετάσουν έστω και μόνοι τους, για να αποφύγουν στη συνέχεια λάθη και παραλείψεις που οδηγούν σε πρόστιμα, όπως σημείωσε ο ίδιος μιλώντας στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Ηλία Κουτσερή.
Η συζήτηση βασίστηκε στην κατάθεση του νέου νομοσχεδίου για φοροτεχνικές διαδικασίες που κατατέθηκε στη Βουλή, με τον κο Παππά να τονίζει ότι αυτό αφορά κατά κύριο λόγο ποινές, ενώ σημεία που θα χρειαστούν διευκρινίσεις σίγουρα υπάρχουν. Από εκεί και πέρα όμως το κομμάτι των φορολογικών δηλώσεων έρχεται στο προσκήνιο, και όλοι ξέρουν πότε θα κλείσει η διαδικασία υποβολής τους, αλλά όχι πότε θ’ ανοίξει!

«Ξέρουμε πότε λήγουν οι προθεσμίες, όχι πότε αρχίζουν!»

«Για τις φορολογικές δηλώσεις, το καλό σ’ αυτόν τον τόπο και ειδικά μετά την πανδημία, είναι ότι ξέρουμε πότε λήγουν οι προθεσμίες. Το πότε ξεκινάνε και πότε ανοίγουν οι εφαρμογές, είναι… αδιάφορο! Λέγανε για 1η Φεβρουαρίου, μετά πήγε για την 1η Μαρτίου… Το 30 Ιουνίου είναι αυτό που μετράει, το πότε θα γίνουν όλα αυτά τα πράγματα δεν λένε όμως. Δεν ενδιαφέρεται κανείς για το πότε θ’ ανοίξει το σύστημα και σίγουρα θα θέλει ένα χρονικό διάστημα για να έρθει στα ίσα του» σημείωσε ο κ. Παππάς, και διευκρίνισε τις παγίδες της προσυμπλήρωσης των δηλώσεων…
Όπως επεσήμανε, πολλά ασφαλιστικά ταμεία ανεβάζουν λάθος τις αποδοχές του κόσμου και γίνονται διορθώσεις, οπότε δεν μπορεί κάποιος να κάνει απευθείας τη φορολογική δήλωση, όταν λείπουν στοιχεία και θα πρέπει ν’ ακολουθήσει τροποποιητική. «Αν ο ΕΦΚΑ εισάγει στοιχεία ή αλλάξει τις βεβαιώσεις για οποιοδήποτε λόγο, δεν σε ειδοποιεί κανείς ότι πρέπει να κάνεις τροποποιητική. Έτσι, προκύπτουν πρόστιμα» εξήγησε ενώ εκτιμά ότι δεν είναι πάντα τόσο καλές οι προθέσεις του υπουργείου.

«Eίναι να γελάει… και ο κάθε πικραμένος»

Ή και να είναι, το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό… «Έχουμε το παράδειγμα των myData που είναι το αντίθετο από αυτό που θέλανε. Eίναι να γελάει και ο κάθε πικραμένος επίσης με αυτό που ειπώθηκε περί προσυμπληρωμένων δηλώσεων, κι εμείς κλαίμε. Εμείς είμαστε ένα πειραματόζωο στην Ελλάδα, για να παίρνουν χρήματα αυτοί που καλούνται να εκσυγχρονίσουν το Δημόσιο. Δεν νομίζω ότι τους πολυενδιαφέρει κιόλας τους έξω, αυτά που τραβάμε εμείς» ανέφερε ο κ. Παππάς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλά πράγματα θα είναι διαφορετικά φέτος όσον αφορά τις φορολογικές δηλώσεις των επαγγελματιών, επειδή είναι η χρονιά που θα εφαρμοστούν και τα τεκμήρια με το νέο σύστημα, αλλά επέμενε ότι και οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να έχουν τον νου τους με την προσυμπλήρωση. «Αν έχουν αγοράσει ή πωλήσει αυτοκίνητο, το ποσό δεν θα φανεί μέσα. Αν κάποιος έχει αλλάξει σπίτι ή έχει τόκους θα πρέπει να τα δει αυτά. Θα πρέπει να δει αν έχουν συμπεριληφθεί όλα τα ποσά από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Θα πρέπει κάποιος να δει και τον φόρο που βγαίνει, και αν δεν έχει μπει κάτι σωστά ή έχει τεκμήρια, πρέπει να κάνει και τη διαδικασία της ανάλωσης. Η τροποποιητική δήλωση έρχεται μετά… το σοκ!» σημείωσε μεταξύ άλλων, ενώ υπογράμμισε ότι δεν είναι απλά τα πράγματα και επειδή το αποτέλεσμα της φορολογικής δήλωσης συνδέεται και με τα επιδόματα, θα πρέπει όλοι να κοιτάξουν το θέμα και μην το αφήσουν στην τύχη του.
Από εκεί και πέρα τέλος, ο κ. Παππάς ανέφερε ότι ακόμη δεν έχει ανοίξει η εφαρμογή για πληρωμή των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα. Από την άλλη, τα σημειώματα για τον ΕΝΦΙΑ έχουν αναρτηθεί, έστω και αν δεν έχουν σταλεί ειδοποιήσεις στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο όλων.
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Χρυσόστομος Τρίμμης

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.