Μαγνησία-απολογισμός: Χιόνια, χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυροί βόρειοι άνεμοι

Ποια η κατάσταση στη Μαγνησία, μέχρι και χθες το βράδυ

Σε λευκό κλοιό βρέθηκε η Μαγνησία από χθες τα ξημερώματα, λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα» που είχε αποτέλεσμα το χιόνι να φτάσει μέχρι τη θάλασσα, χαμηλές θερμοκρασίες και δυνατούς Βόρειους ανέμους.
Η χιονόπτωση σταμάτησε νωρίς το απόγευμα και το σίγουρο είναι ότι θα μας απασχολήσει ο παγετός τη νύχτα και νωρίς το πρωί, που αναμένεται λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών του νομού. Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων κάνουν λόγο για φαινόμενα που θα συνεχιστούν μέχρι σήμερα Τρίτη το μεσημέρι.
Στην πόλη του Βόλου το χιόνι έφτασε στη θάλασσα και στις βόρειες συνοικίες στα 8-10 εκατοστά με μόνα παράπονα τον μη έγκαιρο καθαρισμό των δρόμων κυρίως περιφερειακά, αν και στη διάρκεια της ημέρας έγινε αποχιονισμός.

«Δώσαμε μάχη καθώς χιόνισε παντού»

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, τόνισε ότι σε όλη τη Μαγνησία, οι δρόμοι είναι ανοιχτοί και βρίσκονται στους δρόμους 54 μηχανήματα και άλλα επτά στα νησιά των Σποράδων.
“Δώσαμε μάχη καθώς χιόνισε παντού. Από τα ορεινά του Νομού μέχρι την θάλασσα. Οι δρόμοι είναι ανοιχτοί και πλέον η “μάχ用 που δίνουμε είναι με τον παγετό. Όλη τη μέρα αλλά και το βράδυ, μηχανήματα ρίχνουν αλάτι, προκειμένου να μην παγώσουν οι δρόμοι”, τόνισε.
Η κα Κολυνδρίνη συστήνει στους οδηγούς που κινούνταν πάνω από Πορταριά, από Γαύριανη και Πλατανιά στο Νότιο Πήλιο, να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες, σε περίπτωση που χρειαστεί να τις χρησιμοποιήσουν.

Στον Δήμο Αλμυρού

Χιονόπτωση και στον Δήμο Αλμυρού, όπου στους οικισμούς Σούρπη, Πτελεό κλπ, το χιόνι έφτασε στα 20 εκατοστά, ενώ στον Αλμυρό υπήρξε χιονόστρωση 10 εκ. μέχρι αργά το μεσημέρι, οπότε και σταμάτησε η χιονόπτωση. Στα ορεινά του Αλμυρού, έπεσε χιόνι, ωστόσο δεν παρατηρήθηκαν προβλήματα, καθώς οι δρόμοι κρατήθηκαν ανοιχτοί.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Βαγγέλη Χατζηκυριάκο, δεν παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα, καθώς στον Αλμυρό έγινε αποχιονισμός και ρίψη άλατος, όπως και στο οδικό δίκτυο με 15 μηχανήματα του Δήμου. Επίσης στη «μάχη» του αποχιονισμού βρίσκονται μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας ανοίγουν τους δρόμους και ρίχνουν αλάτι για να αντιμετωπιστεί ο παγετός που αναμένεται το βράδυ.
Μέλημα της Δημοτικής Αρχής Αλμυρού είναι να πέσει αλατόνερο στους δρόμους νωρίς το πρωί για να μη δημιουργηθούν προβλήματα στην κυκλοφορία, ενώ ο δήμαρχος ζητά από τους δημότες να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Στο Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου

Αρκετό ήταν το χιόνι που έπεσε στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου με την κατάσταση όμως να είναι διαχειρίσιμη και να μην υπάρχουν προβλήματα. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Παναγιώτη Κουτσάφτη, η χιονόπτωση ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες, με το χιόνι μέσα στα χωριά να έχει φτάσει μέχρι τη θάλασσα και μέσα στο χωριό να είναι περίπου 10 με 15 εκ., χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα και τα μηχανήματα του Δήμου να επιχειρούν. Οι κεντρικοί δρόμοι είναι ανοιχτοί και τα αυτοκίνητα μετακινούνται κανονικά.

Στο Νότιο Πήλιο

Έντονη η χιονόπτωση και στον Δήμο Νοτίου Πηλίιου όπου όλα τα μηχανήματα του Δήμου και της περιφέρειας έδωσαν “μάχη” και όλοι οι βασικοί δρόμοι είναι ανοιχτοί. Προβλήματα ηλεκτροδότησης αντιμετώπισαν διάφορες περιοχές όπως το Τρίκερι και η Λύρη ωστόσο συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ αποκατέστησαν το πρόβλημα.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μιχάλη Μιτζικό, μερικά σπίτια στο Προμύρι, έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, ωστόσο μέσα στην ημέρα αναμένονταν να αποκατασταθεί. Στα ορεινά του Δήμου, το ύψος του χιονιού φτάνει το μισό μέτρο, ενώ σε άλλες περιοχές τα 20 με 30 εκ.

Στο Δήμο Ρήγα Φεραίου

Λιγοστά είναι τα προβλήματα που δημιούργησε η χιιονόπτωση που κράτησε από τις 11 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα στο Δήμο Ρήγα Φεραίου. Στο Βελεστίνο το χιόνι στρώθηκε σε ύψος 10 εκατοστών και οι δρόμοι καθαρίστηκαν από τα μηχανήματα, ενώ στις περιοχές Ριζομύλου – Στεφανοβικείου έπεσε χιόνι, αλλά δεν δημιουργήθηκαν προβλήματα.
Τέλος, στα ορεινά του νομού έπεσε χιόνι περίπου 8 εκατοστών, με κυριότερο πρόβλημα τους θυελλώδης ανέμους.
Στο οδικό δίκτυο του Δήμου επιχειρούν 14 μηχανήματα του Δήμου και μισθωμένα από ιδιώτες, ενώ στα ορεινά βρίσκονται και μηχανήματα της Περιφέρειας που κρατούν ανοιχτό το οδικό δίκτυο και ρίχνουν αλάτι, για να ελαχιστοποιήσουν τα προβλήματα από την παγωνιά.

Στα νησιά των Σποράδων

Τα φαινόμενα ήταν πιο ισχυρά στα νησιά των Βορείων Σποράδων, καθώς το επίκεντρο του κύματος κακοκαιρίας ήταν το Αιγαίο Πέλαγος.
Στις 4 τα ξημερώματα ξεκίνησε η χιονόπτωση στη Σκιάθο, με το νησί να έχει περίπου 20 εκ. χιόνι, αλλά οι δρόμοι έμειναν ανοιχτοί καθώς τα 14 μηχανήματα του Δήμου και της Περιφέρειας έκαναν καθαρισμό και έριξαν θαλασσινό νερό.
Το οδικό δίκτυο είναι ανοιχτό και ο δήμαρχος Θ. Τζούμας κάλεσε τους κατοίκους να μετακινούνται μόνο αν υπάρχει ανάγκη. Στο νησί, σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος, στη Σκιάθο μεταφέρθηκε γεννήτρια και κλιμάκιο του ΔΕΔΔΗΕ επιχειρεί όπου υπάρχουν προβλήματα, όπως στις περιοχές Καλύβια και περιφερειακό.
Στη Σκόπελο η χιονόπτωση ξεκίνησε από τις 3 τα ξημερώματα, ωστόσο τα μηχανήματα του Δήμου και της Περιφέρειας, επιχειρούσαν διαρκώς κρατώντας ανοιχτούς τους δρόμους και το επαρχιακό οδικό δίκτυο. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σκοπέλου, κ. Σταμάτη Περίσση μεμονωμένα σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα, ενώ πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση, διαπιστώθηκε στην περιοχή Αγ. Κωνσταντίνος που έμεινε χωρίς ρεύμα από τις 10 το πρωί μέχρι νωρίς το απόγευμα.
Στην Σκόπελο το χιόνι φτάνει τα 15 – 20εκ., ενώ στο επαρχιακό δίκτυο φτάνει ακόμη και τα 50 εκατοστά.

Στην Αλόννησο χιόνισε από τις 3 τα ξημερώματα ως το μεσημέρι, αλλά δεν δημιουργήθηκαν προβλήματα, γιατί από το βράδυ είχε βρέξει. Το χιόνι στρώθηκε περίπου 10 εκατοστά στη χώρα και περίπου 30 εκατοστά στα ορεινά του νησιού.
Προβλήματα δεν υπήρξαν, οι δρόμοι έμειναν ανοιχτοί και σε μια περίπτωση οι πυροσβέστες κλήθηκαν να κάνουν μια κοπή δένδρου που είχε πέσει στο δρόμο προς τη Μαρπούντα.

Κλειστά σήμερα τα σχολεία στους Δήμους Βόλου,
Ρήγα Φεραίου, Σκοπέλου, Σκιάθου, Ν. Πηλίου

Με απόφαση των Δημάρχων Βόλου, Ρήγα Φεραίου, Σκιάθου, Σκοπέλου και Ν. Πηλίου όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου, θα παραμείνουν κλειστά και σήμερα Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022 λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων, των χαμηλών θερμοκρασιών και της έντονης χιονόπτωσης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.