Μάνος Κρανίδης: «Έντονο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για αγορά ακινήτων»

Τόνισε στο Ράδιο Ένα, ο Γραμματέας Ενημέρωσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ)

Έντονο είναι το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για αγορές ακινήτων στην Ελλάδα, όπως τόνισε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή ο Γραμματέας Ενημέρωσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), ενεργειακός επιθεωρητής και πολιτικός μηχανικός κ. Μάνος Κρανίδης. Ο ίδιος επεσήμανε πως πολλοί στρέφονται και στην επένδυση του Airbnb, σημειώνοντας πως η πολιτεία πρέπει να βάλει ένα πλαίσιο μέτρων, όχι όμως εξοντωτικό.
Σύμφωνα με τον κ. Κρανίδη το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για αγορά ακινήτων ανέβασε τη ζήτηση και ξαναείδαμε στην χώρα αυτή, την ζήτηση για ακίνητα, αλλά και για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στον τουρισμό, καθώς πολλοί επιλέγουν την Ελλάδα για να κάνουν επενδύσεις για δεύτερη κατοικία.
Ζήτηση όμως, υπάρχει και από τους Έλληνες με τον ίδιο να σημειώνει πως όταν τα ενοίκια ανεβαίνουν σε τέτοιο βαθμό, γίνεται πιο συμφέρον να αγοράσει κανείς το ακίνητο γιατί το τοκοχρεολύσιο θα είναι πολύ πιο χαμηλό από το ενοίκιο. «Κάποιοι συμπολίτες που έχουν κάποια αποθεματικά παίρνουν ένα δάνειο και προτιμούν να τους μείνει το ακίνητο, ή να πάρουν έναν νεόδμητο, που είναι κορυφαίας ποιότητας, ενεργειακής απόδοσης», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ναι στα μέτρα στη βραχυχρόνια
μίσθωση, αλλά όχι εξοντωτικά

Σε ότι αφορά στη βραχυχρόνια μίσθωση, που βλέπουμε μία κατακόρυφη άνοδο τα τελευταία χρόνια ο κ. Κρανίδης ήταν υπέρ της ύπαρξης μέτρων, όχι όμως τέτοιων που να είναι αποτρεπτικών.
«Να υπάρχει ένα μέτρο, να μην μπουν όμως περιορισμοί μεγάλοι, γιατί είναι ένα μέτρο που λειτουργούν πολλοί ιδιοκτήτες κι έχουν εισοδήματα. Αφορά πάρα πολλούς ιδιοκτήτες . Να μπουν λογικά μέτρα, αλλά όχι περιοριστικά γιατί πέραν του ότι είναι παγκόσμιο φαινόμενο, αναπτύχθηκε χωρίς τη βοήθεια του κράτους , υποχρεωτικά έγιναν πολλές επενδύσεις ανακαίνισης, αλλά όταν ο τουρισμός είναι η βασική μας βιομηχανία και θέλουμε να πιάνουμε τα ρεκόρ αφίξεων, που θα μείνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, αφού δεν υπάρχουν κλίνες. Να υπάρχει λοιπόν, ένα λογικό πλαίσιο καθώς είναι κάτι που λειτουργεί και φέρνει εισόδημα στην Ελλάδα και λειτουργεί συμπληρωματικά με τα ξενοδοχεία», εξήγησε ο ίδιος.

Πολλά τα προβλήματα
των ιδιοκτητών ακινήτων

Ο κ. Κρανίδης μίλησε όμως και για τα προβλήματα των ιδιοκτητών ακινήτων, σχολιάζοντας πως στην Ελλάδα αφέθηκαν θέματα για δεκαετίες. «Τώρα που μπήκε το ψηφιακό κράτος, βοήθησε πάρα πολύ. Ακόμη όμως, δεν μπορεί να είναι όλα ψηφιακά, είμαστε σε μία μεταβατική περίοδο, παρόλα αυτά έχει γίνει αντιληπτό πλέον ότι όταν μιλάμε για 6 εκ. ιδιοκτήτες ακινήτων, πρέπει η πολιτεία να την έχει προτεραιότητα. Μην ξεχνάμε ότι η ακίνητη περιουσία είναι η βάση της ανάπτυξης, είτε αυτό είναι ο τουρισμός, είτε τα αγροτικά , είτε εστίαση κτλ», ανέφερε ο ίδιος, με το ενεργειακό, τους φόρους, τη γραφειοκρατία και το κτηματολόγιο να αποτελούν ακόμη βασικά προβλήματα για τους ιδιοκτήτες.

Εξατομικευμένες λύσεις για τη θέρμανση

Έχοντας την ιδιότητα του ενεργειακού επιθεωρητή και του πολιτικού μηχανικού ο κ. Κρανίδης αναφέρθηκε στο μείζον θέμα της εποχής τις λύσεις για τη θέρμανση του σπιτιού. Ο ίδιος τόνισε πως οι λύσεις πρέπει να είναι εξατομικευμένες, ανάλογα με το τι είδους θέρμανση έχει κάποιος, τι συμπληρωματική θέρμανση έχει, αλλά και τις ανάγκες του, καθώς διαφορετικές ανάγκες έχει μια οικογένεια, από έναν εργένη. Σημείωσε πως δεν συμφωνεί με την αλλαγή των καυστήρων αερίου σε πετρελαίου, επειδή πρόσκαιρα υπάρχει διαφορά στην τιμή, καθώς το πετρέλαιο αποτελεί είναι μια λογική θέρμανσης που απομακρύνεται με τα χρόνια. Υποστήριξε πως η λογική όλων πρέπει να είναι εξοικονόμηση και οποιοδήποτε σύστημα θέρμανσης κι αν έχουμε πρέπει να το συντηρούμε σωστά, καθώς αυτό αυξάνει την απόδοσή του.
Συμβούλευσε επίσης για την εξοικονόμηση ενέργειας, στη χρήση ηλιακών θερμοσίφωνων, με την τιμή τους να μην είναι απαγορευτική και ταυτόχρονα με την απόδοσή τους να είναι μεγάλη.
«Ο καθένας πρέπει να κάνει τη δική του προσέγγιση και μελέτη και να δει με βάση την τσέπη του, τις ανάγκες του. Θα περιοριστούμε όλοι , δεν θα ανάβουμε τη θέρμανση όλες τις ώρες της ημέρας», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι η λύση είναι ατομική, δεν είναι συλλογική, και δεν λειτουργούν οι ίδιες λύσεις για όλους το ίδιο.

Να ασχοληθούν οι Δήμοι με τις τιμές ζώνης

Εκτός από τις ατομικές λύσεις, λύσεις μπορούν σύμφωνα με τον κ. Κρανίδη να δώσουν και οι Δήμοι, παρεμβαίνοντας για τις τιμές ζώνης.
Όπως εξήγησε ο ίδιος, «υπάρχει μία δυνατότητα τώρα τον Δεκέμβριο για τους Δήμους να κάνουν παρεμβάσεις και προτάσεις σε ότι αφορά στις τιμές ζώνης της περιοχής τους κι αυτό είναι πολύ σημαντικό σε περιοχές που έχουν πολύ μεγάλες τιμές ζώνες που είχαν μπει από τον Μάιο, που έγινε τροποποίηση. Θα πρέπει να το δουν όλοι οι Δήμοι αυτό. Πέρυσι στη δυνατότητα αυτή είχαν συμμετείχε μόνο το 10% των Δήμων. Οι τιμές ζώνης θα μειωθούν σε αυτούς τους Δήμους. Είναι μια ευκαιρία που δίνει το κράτος, το Υπουργείο Οικονομικών στους δήμους που έχουν την τοπική εικόνα να παρέμβουν, αλλά πρέπει να το κάνουν. Οι τιμές ζώνης είναι το βασικό μέγεθος για τις αντικειμενικές αξίες».
Συνέχισε φέρνοντας και ως παράδειγμα τον Βόλο, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί οι τιμές ζώνης παντού να είναι σωστές. «Πρέπει να ψάξει η δημοτική αρχή σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια και τους αρμόδιους πού έχει γίνει λάθος, γιατί έτσι αδικούνται ιδιοκτήτες, καθώς πολλοί φόροι και τέλη έχουν σχέση με τις τιμές ζώνης. Μπορεί να χάσεις επιδόματα εάν ανέβει η τιμή ζώνης, όπως το επίδομα θέρμανσης, που μένουν πολλοί εκτός λόγω της τιμής ζώνης», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Κρανίδη, οι τιμές ζώνης καθορίστηκαν με εκτιμήσει, όμως δεν υπήρχαν παντού συγκριτικά στοιχεία και αναγκαστικά έγιναν προσεγγίσεις. «Είναι περιοχές που δεν έχουν συγκριτικά στοιχεία, δεν έχουν γίνει αγοραπωλησίες εκεί πρέπει να δοθεί μια νέα κανονική πραγματικότητα. Δεν μπορούμε να βάζουμε μία τιμή επειδή είδαμε τρεις αγγελίες. Οι αγγελίες δεν είναι οι τελικές τιμές. Ανεβαίνει η αγορά, αλλά όχι παντού, όχι σε όλη την χώρα», κατέληξε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.