Ματθαίος Δραμητινός: Ο κορωνοϊός «έσωσε» το δημόσιο σύστημα υγείας- Ήθελαν να το διαλύσουν

Νέοι στόχοι και ανάδειξη των προβλημάτων από τον καινούργιο Συντονιστή της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Υπό νέες βάσεις, αυτές του διαλόγου, της ποικιλομορφίας και της συνεργασίας θα δουλέψει η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, με τον καινούργιο της Συντονιστή, κ. Ματθαίο Δραμητινό, δίνοντας έμφαση στην ανάδειξη των τοπικών προβλημάτων. Ο κ. Δραμητινός μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη αναφέρθηκε στη διεύρυνση που επετεύχθη στη Νομαρχιακή Επιτροπή, ενώ έκανε λόγο και για τον τομέα της υγείας, καθώς διατέλεσε Διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου, ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ και υπογραμμίζοντας πως άφησε το Αχιλλοπούλειο και όλο το ΕΣΥ αβοήθητο απέναντι στην πανδημία, χωρίς μόνιμες προσλήψεις προσωπικού. Μάλιστα, ο γνωστός καρδιολόγος σημείωσε πως ουσιαστικά ο κορωνοϊός «έσωσε» το δημόσιο σύστημα υγείας, μιας και η κυβέρνηση ήθελε να το διαλύσει, οδηγώντας το στην ιδιωτικοποίηση.

Ανανέωση κατά 70% στη Νομαρχιακή

Με συντονιστή από τον χώρο της υγείας και αναπληρώτρια συντονίστρια την κ. Κατσιαρδή, πανεπιστημιακό, εκπροσωπώντας τον χώρο της παιδείας, είναι εμφανής ο συμβολισμός των πυλώνων των προτεραιοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν θέλω να περιαυτολογήσω, αλλά ο συνδυασμός ενός έμπειρου γιατρού κι ενός πανεπιστημιακού δάσκαλου δείχνει και τις πρώτες προτεραιότητες και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, γιατί το μεγάλο πρόβλημα της κοινωνίας είναι η υγεία. Νομίζω πως σε αυτή τη φάση και ο ρόλος ο δικός μου μπορεί να είναι και λόγο κομβικός. Δεύτερος και μεγάλος στόχος είναι η παιδεία. Πόσο καλύτερος θα μπορούσε να είναι ένας άνθρωπος, που είναι πανεπιστημιακός δάσκαλος, νέος και γυναίκα. Δεν είναι μόνο ο συμβολισμός στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι και η ουσία. Όσοι ξέρουν την κ. Κατσιαρδή είναι εντυπωσιασμένοι και από την ποιότητά της, το βάθος και την αγωνιστικότητά της», είπε χαρακτηριστικά ο νέος Συντονιστής.

Ο κ. Δραμητινός όμως εκτός από τον συμβολισμό, έκανε λόγο για τη σπουδαιότητα των διεργασιών και την τελική επιτυχία του εγχειρήματος, που είναι ότι «υπάρχουν πολλές τάσεις, αρκετές απόψεις, όμως όλοι ενωτικά βρήκαμε μία λύση,  η οποία ήταν απόλυτα ομόφωνη κι αυτό είναι το πολύ σημαντικό».

Σημείωσε πως υπάρχει ανανέωση στην Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ κατά 70% σε πρόσωπα, με πολλούς να προέρχονται από την Προοδευτική Συμμαχία, γεγονός που σηματοδοτεί την προσπάθεια για ποιοτική διεύρυνση, η οποία είναι και το ζητούμενο, ώστε να σχηματιστεί ένας πιο ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ.

Τόνισε πως είναι επίσης σημαντικό πως η Γραμματεία και η Νομαρχιακή Επιτροπή εκπροσωπείται από νέους ανθρώπους, ενεργούς στην κοινωνία αλλά και από έμπειρα στελέχη και εξήρε την παρουσία του Φώτη Λαμπρινίδη από την ΔΗΜΑΡ αλλά και της Μαρίνας Χρυσοβελώνη, επισημαίνοντας πως η παρουσία τους βοηθά στη διεύρυνση και η ποικιλομορφία αυτή, όταν δουλευτεί σωστά, δημιουργεί ένα κόμμα που μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην κοινωνία.

Μάλιστα ο κ. Δραμητινός εξέφρασε τη χαρά του για την νέα εικόνα του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας πως « η εκπροσώπηση από δυνατούς και ισχυρούς ανθρώπους μέσα απ’ όλες τις τάσεις και τα στρώματα της κοινωνίας , μου δίνει και μια μεγάλη ευθύνη για το πως θα μπορέσουμε να τη διαχειριστούμε και μιλώ στον πληθυντικό,  γιατί δεν πιστεύω στη διοίκηση του ενός ανθρώπου. Οι διοικήσεις πρέπει να είναι συλλογικές για να χρεώνεται αναλογικά και η επιτυχία, που ένα μεγάλο δημοκρατικό κόμμα όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με αριστερές καταβολές,  επιβραβεύεται στη συλλογική δράση και προσπάθεια».

Ψευδαίσθηση η ενίσχυση του ΕΣΥ- Δεν υπήρχε ουσιαστική βοήθειά του

Από τη ραδιοφωνική συζήτηση εκτός από τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να λείψει και το θέμα της πανδημίας, η διαχείρισή της αλλά και το Νοσοκομείο Βόλου, μιας και ο κ. Δραμητινός είναι ο τέως Διοικητής αυτού.

Ο ίδιος εξαπέλυσε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, τονίζοντας πως είναι ψευδαίσθηση ότι το ΕΣΥ ενισχύθηκε και τα νούμερα είναι αμείλικτα και το αποδεικνύουν. Τόνισε πως το ΕΣΥ, όπως και το Νοσοκομείο Βόλου ενισχύθηκαν μόνο με επικουρικούς γιατρούς και προσωπικό και οι μόνες μόνιμες προσλήψεις που έγιναν ήταν αυτές που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δρομολογήσει. «Οι μόνιμες προσλήψεις που έγιναν τις είχαμε δρομολογήσει εμείς και παρόλο που κουτσουρευτήκαν και καθυστερήσαν εκείνες οι 16 θέσεις που είχαν εγκριθεί, κι έγιναν 14, από αυτές ανακοινώνουν κάποιες, μετά από 2 χρόνια.  Ο σχεδιασμός στους γιατρούς που μπορεί να βοηθήσουν είναι μηδενικός. Ένας παθολόγος ήρθε κι αυτός από επικουρικός έγινε μόνιμος κι όλα αυτά που μας λένε είναι σαχλαμάρες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε δε τραγέλαφο το θέμα των κλινών ΜΕΘ και την αύξησή τους, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως «κανείς δεν ξέρει πόσες είναι. Έχουμε 100% πληρότητα με 700 διασωληνωμένους,  άσχετα εάν ο υπουργός βγαίνει και λέει ότι έχουμε 1400 κλίνες.  Που πήγαν οι άλλες; Δεν επίταξαν αληθώς για covid τον μεγάλο ιδιωτικό τομέα παρά κάτι κλινικούλες της πλάκας,  που παίρνουν άλλα περιστατικά. Τα σοβαρά μεγάλα Νοσοκομεία είναι αποστειρωμένα από covid».

Μονοθεματικά τα Γενικά Νοσοκομεία- Αύξηση νοσηρότητας στις άλλες ασθένειες

Ο κ. Δραμητινός μίλησε όμως και για το μεγάλο πρόβλημα που είναι η μονοθεματικότητα πλέον των Νοσοκομείων. « Δεν μπορεί ένα Γενικό Νοσοκομείο να δουλεύει μόνο με covid. Στην περίοδο της πανδημίας έχουν κοπεί τα χειρουργεία και γίνονται μόνο τα έκτακτα.  Καταλαβαίνετε τι ταλαιπωρία έχουν οι άνθρωποι που έχουν μια χολοκυστίτιδα  ή οι καρδιοπαθείς που πάνε σε ένα Νοσοκομείο το οποίο βρίθει από covid. Η λοιπή νοσηρότητα στον πληθυσμό έχει αυξηθεί. Βλέπουμε κάθε μέρα νέους ανθρώπους να πεθαίνουν. Δεν πηγαίνουν ούτε στους γιατρούς», τόνισε.

Μάλιστα μίλησε και για τους ασθενείς με covid, που έχουν χαμηλού επιπέδου περίθαλψης, μιας και οι γιατροί που ασχολούνται με αυτούς είναι οι ίδιοι, από την αρχή της πανδημίας, χωρίς να έχουν ενισχυθεί και με την κόπωση εμφανή.

«Εκτιμώ ότι έχουν χαμηλού επιπέδου περίθαλψης και οι ασθενείς οι covid γιατί ασχολούνται οι ίδιοι υπεύθυνοι γιατροί που είναι σε κόπωση. Αυτοί που έχουν κάνει μάχη στον Βόλο, οι γνωστοί έξι παθολόγοι που υπηρετούν τόσα χρόνια από το πρωί μέχρι το βράδυ στο Νοσοκομείο Βόλου. Αυτοί οι ήρωες είναι εκεί συνέχεια, ούτε μια άδεια δεν παίρνουν. Αυτοί οι μαχητές είναι εκεί. Τους έδωσε το ανθυγιεινό επίδομα; Θα νομοθετηθεί. Ένα δώρο πήραν οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία κι αυτό ήταν ένα επίδομα Πάσχα», επεσήμανε εμφατικά ο κ. Δραμητινός λέγοντας πως η πολιτεία άφησε αβοήθητους και τους εργαζόμενους, όπως στην περίπτωση των τραυματιοφορέων του Νοσοκομείου Βόλου, οι οποίοι νοόσησαν και βγαίνουν σε καραντίνα.

Συμπλήρωσε δε πως από τη νόσηση από κορωνοϊό δεν ξέφυγαν και οι γιατροί της πρώτης γραμμής του Αχιλλοπούλειου λέγοντας πως «Όλοι οι παθολογοι που έχουν δουλέψει με την ψυχή και το φιλότιμό τους,  έχουν νοσήσει και κατά καιρούς κάποιοι αποσύρονται. Αλλά είναι οι ίδιοι και στο τρίτο κύμα και  θα φτάσουμε να έχουμε τέταρτο κύμα και να είναι οι ίδιοι με καμία ενίσχυση,  μέχρι να τους εξαντλήσουμε ή να σηκωθούν να φύγουν από το δημόσιο».

Ο κορωνοϊός «έσωσε» το ΕΣΥ από την ιδιωτικοποίηση- Υπάρχουν 2000 γιατροί να μπουν στο σύστημα

Ο κ. Δραμητινός ανέφερε πως το ΕΣΥ ουσιαστικά διασώστηκε από τον κορωνοϊό καθώς η πρόθεση της κυβέρνησης ήταν η ιδιωτικοποίησή του. Σχολίασε πως είναι μισή αλήθεια ότι δεν υπάρχουν αιτήσεις για τις προκηρυσσόμενες θέσεις και είπε πως υπάρχουν 2000 διαθέσιμοι γιατροί για να μπουν στο σύστημα, μεταξύ αυτών και γιατροί που έχουν τελειώσει την ειδικότητά τους, όμως η γραφειοκρατία των κρίσεων τους αποτρέπει.

« Σε θέση εντατικολόγου υπάρχουν έντεκα ενδιαφερόμενοι, όμως μια κρίση κάνει 1000 χρόνια για να γίνει. Παρ’ τους και τους έντεκα και βάλτους στο Νοσοκομείο. Είναι κατάσταση πολέμου. Επιτάσσεις ιδιώτες και δεν παίρνεις τους ετοιμοπόλεμους; Έχουν κάνει τα χαρτιά τους. Αυτοί είναι 2000 σε όλη την Ελλάδα.  Δεν θα είχε πρόβλημα το σύστημα. Αλλά η κυβέρνηση δεν θέλει σε καμία περίπτωση να πάρει μόνιμο προσωπικό, θέλει να πάρει εποχικό,  γιατί το σχέδιό της είναι η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας. Δεν πρόκαμαν να το κάνουν γιατί ήρθε ο κορωνοϊός και έσωσε το δημόσιο χαρακτήρα της υγείας, αλλιώς θα το είχαν διαλύσει», εξήγησε ο κ. Δραμητινός.

Μαγνητικός τομογράφος και Στεφανιογράφος στο Αχιλλοπούλειο χωρίς γιατρούς

Ο ίδιος γνωρίζοντας εκ των έσω τα θέματα του Νοσοκομείου Βόλου, μίλησε και για τη μεγάλη προσπάθεια να εξοπλιστεί το Αχιλλοπούλειο με τον Μαγνητικό Τομογράφο και τον Στεφανιογράφο, όμως σημείωσε δεν υπάρχουν εξειδικευμένοι γιατροί για να λειτουργήσουν τα εν λόγω μηχανήματα.

«Αφήσαμε δύο εξαιρετικά μηχανήματα στο Νοσοκομείο. Τον Μαγνήτη και όλο το Ακτινολογικό και  τον Στεφανιογράφο, ο οποίος στήθηκε και δεν υπάρχει καμία μέριμνα για γιατρούς. Είναι μηχανήματα τεράστιας αξίας ολοκαίνουργιά και δεν έχουν καν προκηρυχθεί αυτές οι θέσεις. Ο ακτινολόγος ήταν από τη δική μας παλιά προκήρυξη και δεν ήταν χαρακτηρισμένος για τον Μαγνήτη και προκηρύχθηκε τώρα μία θέση.  Ο Μαγνήτης ήρθε το Πάσχα πριν τις εκλογές στο Νοσοκομείο Βόλου. Περάσανε ακριβώς 2 χρόνια. Όσο κι αν αργεί μία προκήρυξη,  αν την τρέξεις σε έξι μήνες το αργότερο μπορείς να την τελειώσεις, έαν θέλεις να την τρέξεις», τόνισε.

17.000 οι Έλληνες γιατροί στη Γερμανία- Αποδεκατισμός και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα όμως στο χώρο της υγείας είναι και το brian drain, με τον κ. Δραμητινό να αναφέρει πως ο Ελληνικός Ιατρικός Σύλλογος της Γερμανίας μόνο αριθμεί 17.000 μέλη!

«Εάν δεν δώσεις κίνητρα πως θα έρθουν; Οι γιατροί έξω έχουν έναν καλό μισθό και θα τον πας στο υποστελεχωμένο Νοσοκομείο Σύρου; Θέλει κίνητρα δεν μπορείς μόνο με το φιλότιμο. Δεν μπορείς να σπαταλάς λεφτά στα κανάλια και σε απευθείας αναθέσεις και να μην μπορείς να πληρώσεις για να τους φέρουν πίσω αυτούς τους ανθρώπους», είπε ο κ. Δραμητινός και συμπλήρωσε πως και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αποδεκατίστηκε με το ΙΚΑ Βόλου και τις ΤΟΜΥ να είναι ό,τι έχει απομείνει στην πρωτοβάθμια και με γιατρούς αποδεκατισμένους και προωθημένους στα Νοσοκομεία.

Τέλος, ο κ. Δραμητινός έκανε λόγο για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο ΕΣΥ, που παρουσιάστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα, το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση σε 15 ημέρες και θα συζητηθεί τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο Θεσσαλίας από παράγοντες της υγείας, τους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων, αλλά και τον πρώην Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό,  προκειμένου  να γίνουν παρατηρήσεις και προτάσεις.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.