Με… ιστορία σχεδόν 3.000 ετών οι ελαιώνες στην περιοχή του Αλμυρού !

Προγραμματική σύμβαση του Π.Θ. για ερευνητικό πρόγραμμα με τον δήμο

Την προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Αλμυρού και του ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για το έργο «Ανάδειξη της ευεργετικής δράσης επιτραπέζιας ελιάς και ελαιολάδου του δήμου Αλμυρού (Δημοτική Ενότητα Αλμυρού, Σούρπης, Πτελεού και Αναύρας)», ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αλμυρού, σε πρόσφατη συνεδρίασή της.
Σκοπός της προγραμματικής σύμβασης είναι η ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής στον ιστορικής σημασίας ελαιώνων της Νοτιοδυτικής Μαγνησίας στα όρια του Δήμου Αλμυρού μέσω της εκπόνησης εφαρμοσμένου ερευνητικού έργου με τίτλο «Ανάδειξη της ευεργετικής δράσης επιτραπέζιας ελιάς και ελαιολάδου του δήμου Αλμυρού (Δημοτική Ενότητα Αλμυρού, Σούρπης, Πτελεού και Αναύρας)». Μέσω του Ερευνητικού προγράμματος αφενός θα αναδειχθεί η διατροφική αξία των προϊόντων βρώσιμης ελιάς και ελαιόλαδου της συγκεκριμένης περιοχής και αφετέρου η προστιθέμενη αξία της βιοδραστικότητας των εκχυλισμάτων βρώσιμης ελιάς και ελαιόλαδου του ελαιώνα Νοτιοδυτικής Μαγνησίας.
Σύμφωνα με την εισήγηση του δημάρχου Αλμυρού Βαγγέλη Χατζηκυριάκου, με δεδομένο ότι ο ελαιώνας των περιοχών, στις οποίες θα εφαρμοσθεί το πρόγραμμα, είναι από τους παλαιότερους ελαιώνες της χώρας μας με παγκόσμια ιστορία σχεδόν 3.000 ετών, αποτελεί σημείο αναφοράς και σημαντική ευκαιρία τοπικής ανάπτυξης. Καταλαμβάνει μια έκταση 43.000 στρεμμάτων με περίπου 760.000 δέντρα και αποτελεί αμιγή μη γραμμική καλλιέργεια με ελαιόδεντρα μεγάλης ηλικίας (η πλειοψηφία είναι ηλικίας άνω των 400 ετών) των οποίων οι κορμοί τους εμφανίζουν βαθιές πτυχώσεις.
Ο Ελαιώνας της Νοτιοδυτικής Μαγνησίας αποτελεί αναμφισβήτητα διαχρονικό φυσικό μνημείο. Σημαντικό τμήμα των ελαιώνων που βρίσκονται στις πλαγιές των λόφων είναι διαμορφωμένο με πετρόκτιστα τοιχία ώστε να συγκρατείται το χώμα, να αποφεύγονται οι διαβρώσεις τους εδάφους αλλά και να διευκολύνουν την συγκομιδή του ελαιοκάρπου. Η παρουσία παλαιών κτιρίων που παραπέμπουν στην σημαντική ελαιοκομική ιστορία είναι εμφανής στην περιοχή.

«Φυσικό καταφύγιο και πηγή τροφής»

H εν λόγω περιοχή παρουσιάζει μοναδικό μικροκλίμα με ιδιαίτερα υψηλή βιοποικιλότητα τόσο σε χλωρίδα όσο και πανίδα. Οι ελαιώνες αποτελούν ένα πλήρες οικοσύστημα εντός του οποίου φιλοξενούνται σημαντικές και σε πολλές περιπτώσεις μοναδικές τοπικές ποικιλίες οπωροφόρων δέντρων, φυτών και θάμνων με φαρμακευτικές ιδιότητες καθώς και άγρια λουλούδια. Αποτελεί δε φυσικό καταφύγιο και πηγή τροφής για σημαντικό αριθμό πτηνών, χρήσιμων εντόμων όπως οι μέλισσες καθώς και μικρών ζώων. Το ευρύτερο φυσικό περιβάλλον πέριξ των ελαιώνων αποτελείται από έντονη βλάστηση και συνδεόμενα δίκτυα από ρεματιές. Στην περιοχή υπάρχουν καταφύγια μικρών ζώων και υδροβιότοποι. Ο εν λόγω ελαιώνας αποτελεί πολύ σημαντική πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους της Μαγνησίας, τη στιγμή που η Μαγνησία παράγει το 40% περίπου της βρώσιμης ελιάς της χώρας, επισήμανε ο δήμαρχος.
Το ελαιόλαδο, διαθέτει τεράστια αξία τόσο ως προϊόν υγιεινής διατροφής, του οποίου τα οφέλη στην ανθρώπινη υγεία έχουν αναγνωρισθεί διεθνώς. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας παρακολουθώντας όλες τις σχετικές έρευνες επιβεβαιώνει τα οφέλη, ωστόσο εντοπίζει και ευρήματα που προκύπτουν κυρίως από τον ανεπαρκή έλεγχο των μειγμάτων με κίνδυνο όχι μόνο να χάνονται αυτές οι θετικές επιδράσεις αλλά να γίνονται και αρνητικές.

«Θα τονώσει την ανάπτυξη της περιοχής»

Η συμμετοχή του Δήμου σε καινοτόμο διεθνώς πρόγραμμα θα τονώσει την ανάπτυξη της περιοχής τόσο ως Μελέτη Περίπτωσης αλλά ταυτόχρονα υλοποιείται και ο σκοπός της τοπικής αυτοδιοίκησης με την στήριξη των παραγωγών της περιοχής μας, η πρόσβαση των οποίων σε υπηρεσίες ελέγχου βιοδραστικότητας των προϊόντων τους θα ενισχύσει την αγροτική δραστηριότητα προς την παραγωγή προϊόντων, θα έχουν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία και επομένως καλύτερη οικονομική ανάπτυξη. Η παραγωγή πιστοποιημένων, καινοτόμων και μοναδικών προϊόντων από τον ελαιώνα θα προσελκύσει τις εταιρίες τυποποίησης και μεταποίησης αγροδιατροφικών προϊόντων να επενδύσουν στα προϊόντα της βρώσιμης ελιάς και του ελαιόλαδου.
Θα εισαχθούν νέα προϊόντα επιτραπέζιας ελιάς και ελαιολάδου αλλά και πρώτων υλών από εκχυλίσματα ελιάς και ελαιόλαδου στην Ελληνική και παγκόσμια αγορά με πιστοποιητικά και πλήθος πρωτοποριακών αναλύσεων και μεθοδολογίας και θα δοθεί η δυνατότητα να επενδύσουν τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε νέες τεχνολογίες, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην αναχαίτιση της φυγής εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού στο εξωτερικό (brain-drain).

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.