Επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με 300 drones και πυραύλους

«Καταρρίψαμε το 99%» – «Θα νικήσουμε» λέει ο Νετανιάχου

Πάνω από 300 ήταν τα drones και οι πύραυλοι τους οποίους εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου ξημερώματα προς Κυριακή. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό κατερρίφθησαν το 99%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού το Ιράν εξαπέλυσε στη διάρκεια της νύχτας περισσότερα από 300 drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, το 99% των οποίων κατερρίφθησαν και σημειώνεται πως οι ένοπλες δυνάμεις παραμένουν πλήρως λειτουργικές και συζητούν επιλογές για τη συνέχεια.

Σε τηλεοπτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι χαρακτήρισε «πολύ σοβαρές» τις ενέργειες του Ιράν και δήλωσε ότι «ωθούν την περιοχή προς την κλιμάκωση».

H επίθεση έγινε ως αντίποινα για τον ισραηλινό βομβαρδισμό εναντίον του προξενείου του στη Δαμασκό την 1η Απριλίου.

Ταυτόχρονα, σύμμαχοι του Ιράν, ιδίως οι Χούθι της Υεμένης και η λιβανική Χεζμπολά, εξαπέλυσαν επίσης επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, με τους πρώτους να απογειώνουν drones και τη δεύτερη να προχωρά στην εκτόξευση δυο ομοβροντιών εναντίον των κατεχόμενων υψιπέδων του Γκολάν.

«Αναχαιτίσαμε, αποκρούσαμε, μαζί θα νικήσουμε»

Το Ισραήλ θα επιτύχει τη νίκη αφού απέκρουσε μια ομοβροντία ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων, δήλωσε σήμερα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Αναχαιτίσαμε, αποκρούσαμε, μαζί θα νικήσουμε», έγραψε ο Νετανιάχου σε σύντομη ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της νύχτας ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τζο Μπάιντεν, όπου σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ο πρόεδρο των ΗΠΑ δήλωσε την συμπαράστασή του στο Ισραήλ, ωστόσο όπως αποκάλυψε το Axios, o Μπάιντεν εξέφρασε την αρνητική στάση της χώρας του απέναντι σε μια αντεπίθεση στο Ισραήλ.

Προβλέπεται εντός της ημέρας να συνεδριάσει εντός της ημέρας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Γενικός Γραμματέας του οποίου Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε τη «σοβαρή κλιμάκωση». Επίσης εντός της ημέρας, οι ηγέτες της G7 αναμένεται να συζητήσουν για να συντονίσουν την «ενιαία διπλωματική αντίδραση» στην «αναίσχυντη» επίθεση του Ιράν, ανήγγειλε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν ο Νετανιάχου απαντήσει με νέες επιθέσεις ή αν η κρίση αποκλιμακωθεί μετά και από τις διεθνείς αντιδράσεις.

 

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, εξάλλου, σημείωσε πως «δεν επιδιώκουμε πόλεμο με το Ιράν, αλλά δεν θα διστάσουμε να δράσουμε για να προστατεύσουμε τις δυνάμεις μας και να υποστηρίξουμε την άμυνα του Ισραήλ».

Η επίθεση έγινε σε τρία «κύματα» με drones, με βαλλιστικούς πυραύλους αλλά και πυραύλους κρουζ. Η επιχείρηση ονομάστηκε από τους Φρουρούς της Επανάστασης «Έντιμη υπόσχεση». Το Ισραήλ αναχαίτισε τα περισσότερα drones, ενώ Ισραηλινοί τραυματιστήκαν κυρίως πάνω στον πανικό τους να σπεύσουν στα καταφύγια.

«Ορισμένος αριθμός ιρανικών πυραύλων κατέπεσε στο ισραηλινό έδαφος, προκαλώντας ήσσονες ζημιές σε στρατιωτική βάση αλλά χωρίς να προκαλέσει θύματα», σημείωσε ο εκπρόσωπος του στρατού.

Από την πλευρά του, το πρακτορείο ειδήσεων IRNA υποστήριξε πως «υπέστη σοβαρές ζημιές» η «μεγαλύτερη αεροπορική βάση της Νεγκέβ», στο νότιο Ισραήλ.

 

Άνοιξε ο εναέριος χώρος του Ισραήλ

Το Ισραήλ άνοιξε σήμερα τον εναέριο χώρο του στις 07:30 το πρωί (τοπική ώρα), όπως ανακοίνωσε η αρχή αεροδρομίων της χώρας, μετά την ιρανική επίθεση με εκατοντάδες drones και πυραύλους στην διάρκεια της νύχτας.

 

Ανακοινώθηκε επίσης, ότι οι πτήσεις από το Τελ Αβίβ αναμένεται ότι θα επηρεαστούν, ενώ οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέχουν θα πρέπει να ελέγξουν τους χρόνους των πτήσεών τους.

Εκρήξεις στον ουρανό του Ισραήλ

Λίγο πριν από τις 02:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), σειρά εκρήξεων πάγωσε τους κατοίκους της Ιερουσαλήμ. Ο ουρανός γέμισε πορτοκαλί και κίτρινα φώτα, με πολλούς πολίτες να μοιράζονται εικόνες στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

«Οι δρόμοι άδειασαν, όλος ο κόσμος έσπευσε να γυρίσει στο σπίτι του», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ελιγιάχου Μπαράκα, έμπορος στο κέντρο της πόλης.

Οι συγκλονιστικές εικόνες με την αναχαίτιση πυραύλων πάνω από τα Ιεροσόλυμα, ιερό τόπο τριών θρησκειών, κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

Στην πόλη ήχησαν οι σειρήνες της αεράμυνας, όπως και στη Νεγκέβ και σε άλλες ισραηλινές πόλεις.

Περίπου μια ώρα μετά την ανακοίνωση για τη διεξαγωγή της επιχείρησης, που βαφτίστηκε «Έντιμη Υπόσχεση», το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε ότι εκτοξεύθηκε «πρώτο κύμα βαλλιστικών πυραύλων», με στόχους «βαθιά στο εσωτερικό των κατεχόμενων εδαφών» (σ.σ. του Ισραήλ).

«Η Πολεμική Αεροπορία της Αεροδιαστημικής Δύναμης του σώματος των Φρουρών της Επανάστασης εκτόξευσε δεκάδες πυραύλους και drones εναντίον συγκεκριμένων στόχων στο εσωτερικό των κατεχομένων εδαφών», ανέφερε η ιρανική κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη το σώμα.

Ανακοινώνοντας την ιρανική επίθεση, λίγο μετά τις 23:00,, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Χαγκαρί είπε πως «παρακολουθούμε στενά φονικά drones που εξαπολύθηκαν από το Ιράν και βρίσκονται εν πτήσει» προς το Ισραήλ. Καταδίκασε τη «σοβαρή κλιμάκωση», την «απευθείας επίθεση που εξαπολύθηκε από το ιρανικό έδαφος».

Ισραηλινός αξιωματούχος προειδοποίησε πως υπήρχε κίνδυνος να ακολουθήσουν και άλλα «κύματα drones».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.