«Μπορούν τελικά να αξιοποιηθούν τα κουκούτσια και οι φλούδες από φρούτα που καταναλώνουμε;»

Για το ερευνητικό πρόγραμμα της ΕΕ, «excel4med», μίλησε στο Ράδιο Ένα η project manager απ΄την ΕΚΠΟΙΖΩ

Σε ένα πολύ ενδιαφέρον ερευνητικό πρόγραμμα της ΕΕ, το excel4med με βασικό θέμα “Μπορούν να αξιοποιηθούν τα κουκούτσια και οι φλούδες από τα φρούτα που καταναλώνουμε;”, μετέχει η Ελλάδα με την Μάλτα και τη Γαλλία που έχει στόχο την εκμετάλλευση αντιοξειδωτικών και άλλων ωφέλιμων βιοδραστικών ενώσεων που υπάρχουν στα υπολείμματα φρούτων, και να τα ενσωματώσουν σε ένα πιο υγιεινά τρόφιμα, όπως το τυρί σε άλμη, τα smoothies (ροφήματα, γιαούρτι κλπ.).
Για το θέμα μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, η κα Αμαλία Αλτίνου project manager της ΕΚΠΟΙΖΩ στο πρόγραμμα excel4med, η οποία τόνισε ότι στο πλαίσιο της επαναχρησιμοποίησης και της κυκλικής οικονομίας, τίποτα δεν πάει χαμένο, τα υπολείμματα και τα υποπροϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων που καταλήγουν στις χωματερές, πρέπει να δούμε αν μπορούσε να τα εκμεταλλευτούμε προς όφελος της υγείας μας και του περιβάλλοντος, ως προσπάθεια αντιμετώπισης της σπατάλης τροφίμων.
«Αξιοποίηση αγροτικών προϊόντων»

Πρόκειται για ένα Ευρωπαϊκό ερευνητικό που συντονίζεται από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο οποίο συμμετέχουν η ΕΚΠΟΙΖΩ και ακόμη 12 οργανώσεις και φορείς από την Ελλάδα, τη Μάλτα και τη Γαλλία.
Αντικείμενο του προγράμματος είναι η αξιοποίηση αγροτικών προϊόντων, στο πλαίσιο της μεσογειακής διατροφής και κυρίως για εσπεριδοειδή και ρόδια, από τα οποία το excel4med φιλοδοξεί να εξάγει με έναν τρόπο φυσικό (χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών) τα αντιοξειδωτικά και άλλων ωφέλιμων βιοδραστικών ενώσεων που υπάρχουν στα υπολείμματα των συγκεκριμένων φρούτων, όπως τα κουκούτσια και οι φλούδες και να τα ενσωματώσουν σε ένα πιο υγιεινά τρόφιμα, όπως το τυρί σε άλμη, τα smoothies (ροφήματα, γιαούρτι κλπ.), ενώ αναμένεται να παραχθούν χυμοί με χαμηλή περιεκτικότητα στα σάκχαρα, επισήμανε η κα Αλτίνου.
Η ίδια είπε ότι υπάρχουν διάφορες ιδέες, αλλά ακόμη είμαστε στην αρχή του προγράμματος, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2023 και έχει διάρκεια τέσσερα χρόνια.

«Έρευνα με τη γνώμη των καταναλωτών»

«Η ΕΚΠΟΙΖΩ θα πραγματοποιήσει έρευνα με τη γνώμη των καταναλωτών για τα προϊόντα που θα παραχθούν και θεωρούμε ότι είναι μια καλή ευκαιρία και πρωτοβουλία, ειδικά τα τελευταία χρόνια με την κλιματική αλλαγή και την κρίση των πόρων και των πρώτων υλών, ως προσπάθεια αντιμετώπισης της σπατάλης τροφίμων και η Ελλάδα όπως και η ΕΕ είναι αρκετά ψηλά με τόνους τροφίμων που σπαταλούνται κάθε χρόνο», επισήμανε η project manager της καταναλωτικής οργάνωσης.
Η κα Αλτίνου επισήμανε ότι στο πλαίσιο της επαναχρησιμοποίησης και της κυκλικής οικονομίας, τίποτα δεν πάει χαμένο, τα υπολείμματα και τα υποπροϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων που καταλήγουν στις χωματερές, πρέπει να δούμε αν μπορούσε να τα εκμεταλλευτούμε προς όφελος της υγείας μας και του περιβάλλοντος.

«Στόχος να υπάρξει συνεργασία
με αγρότες σε τοπική κλίμακα»

Η ίδια τόνισε ότι σε πρώτο στάδιο του προγράμματος, στόχος είναι να υπάρξει συνεργασία με αγρότες σε τοπική κλίμακα, για να ενισχυθεί και η τοπική οικονομία, με τη συνεργασία της γνώσης που παράγουν τα Πανεπιστήμια και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και πιθανότητα με τις βιομηχανίες επεξεργασίας τροφίμων. Σε δεύτερο στάδιο και επειδή η σπατάλη τροφίμων είναι μεγάλη και για τα νοικοκυριά, η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, θα ήταν σημαντική.
Διαδραστικά εργαστήρια για το πρόγραμμα, έγιναν στην Μάλτα τον Μάιο και θα γίνουν στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο την ερχόμενη Τρίτη 4 Ιουλίου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.