Μπουκώρος- Λιούπης για Ουκρανία: “Να επιτευχθεί συμφωνία και να σταματήσει ο πόλεμος”

Οι Βουλευτές Μαγνησίας της ΝΔ μιλούν για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανίας

Θέση στην εισβολή της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία παίρνουν οι Βουλευτές Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ.κ. Χρήστος Μπουκώρος και Θανάσης Λιούπης μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Γιώργο Καρεκλίδη Ο κ. Μπουκώρος επεσήμανε πως η διπλωματία των βομβών και της απειλής των πυρηνικών όπλων γυρίζει την Ευρώπη πάρα πολλά χρόνια πίσω, ενώ από την πλευρά του ο κ. Λιούπης σημείωσε πως η πολιτική των μεγάλων ηγετών εξέθρεψε φαινόμενα αυταρχικών και αναθεωρητικών ηγετών. Και οι δύο Βουλευτές συνηγόρησαν στο γεγονός πως ο πόλεμος δεν έχει χώρο και εξέφρασαν την ελπίδα τους, πως οι συνομιλίες των χωρών θα οδηγήσουν στην κατάπαυση του πυρός και στην ειρήνη στην περιοχή.

Χρ. Μπουκώρος: “ Η διπλωματία των βομβών και της απειλής των πυρηνικών όπλων γυρίζει την Ευρώπη πάρα πολλά χρόνια πίσω”

“Άνοιξε η πόρτα του φρενοκομείου” είπε χαρακτηριστικά ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστος Μπουκώρος τονίζοντας πως το τελευταίο που χρειαζόταν η Ευρώπη σήμερα είναι μια πολεμική σύρραξη μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών και με απειλή αλλαγής συνόρων.

Ο κ. Μπουκώρος σημείωσε πως και πρόσφατα έγιναν πόλεμοι, όπως στη Γιουγκοσλαβία ή η άδικη, οδυνηρή και καταδικαστέα κατάληψη της Κύπρου, όπως είπε χαρακτηριστικά και η διεθνής κοινότητα δεν πήρε τέτοια μέτρα. “Εδώ μιλάμε για κάτι άλλο, κάτι που είχε να συμβεί από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, δύο κυρίαρχα κράτη αλλάζουν τα σύνορα το ένα επιτιθέμενο, το άλλο αμυνόμενο. Αντιλαμβάνομαι πλήρως ότι ένιωσε πίεση η Ρωσία και ο Πούτιν με την ένταξη στο ΝΑΤΟ των Βαλτικών χωρών, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, άλλοτε δορυφόρων της Σοβιετικής Ένωσης, όμως από την ώρα που ανεξαρτητοποιήθηκαν αυτά τα κράτη, είχαν την ελευθερία, είχαν ζήσει τις προηγούμενες δεκαετίες ένα σύστημα, οι λαοί τους αποφάσισαν να πάνε σε ένα άλλο σύστημα, αυτά τα έχει καταγράψει η ιστορία”, ανέφερε ο Βουλευτής και τόνισε πως η διπλωματία των βομβών και της απειλής των πυρηνικών όπλων γυρίζει την Ευρώπη πάρα πολλά χρόνια πίσω.

Υπογράμμισε πως ο επιτιθέμενος έχει πάντα το άδικο, λέγοντας πως “δεν κοιτάζω Ρωσία ή Ουκρανία είναι ποιος προκάλεσε την επίθεση, ποιος προκάλεσε θύματα και οι Ουκρανοί αμύνονται και θα προκαλέσουν θύματα κι αυτά είναι τα δεινά του πολέμου. Δεν έπρεπε στην Ευρώπη τον 21ο αιώνα να λύνονται συνοριακές, διπλωματικές, γεωπολιτικές με τη δύναμη των όπλων γιατί η Ευρώπη είναι πάντα, παρά τη μείωση της γεωστρατηγικής της σημασίας, επίκεντρο του κόσμου και οπωσδήποτε έχουν ενδιαφέρον και άλλες δυνάμεις και οι ΗΠΑ και η Ρωσία και η κίνα και αυτά όλα συνιστούν ένα πολύ επικίνδυνο συνδυασμό”.

Ο κ. Μπουκώρος αναφερόμενος στην αντίδραση της Ευρώπης ανέφερε πως είναι η πρώτη φορά που για ένα μεγάλο ζήτημα η αντίδραση είναι ταχύτατη και με σαφήνεια, υπογραμμίζοντας πως η ενίσχυση της Ουκρανίας με όπλα είναι μια κίνηση που δεν αναμένονταν άλλες εποχές από την Ευρώπη, η οποία συνήθως συσκέπτεται και αργεί πολύ να λάβει αποφάσεις.

Συμφωνία; Ευχόμαστε να υπάρξει συμφωνία. Τόνισε πως δεν διαβλέπει επέμβαση της ΕΕ στην Ουκρανία με στρατεύματα , καθώς θα την βαρύνει η ίδια κατηγορία που τώρα βαραίνει την Ρωσία, που εισέβαλε στην Ουκρανία, γι’ αυτό βρίσκει άλλους τρόπους όπως τον οικονομικό πόλεμο και την αποστολή όπλων και συστημάτων στην Ουκρανία για να προσπαθήσει να επηρεάσει τις εξελίξεις, πιστεύοντας ότι εάν κρατήσει μερικές ημέρες η άμυνα της Ουκρανίας, θα “γονατίσει” οικονομικά ο Πούτιν και θα σταματήσει ο πόλεμος. Τέλος ο κ. Μπουκώρος δεν θέλησε να προκαταβάλει το αποτέλεσμα των συνομιλιών και ευχήθηκε να επικρατήσει ειρήνη.

Αθ. Λιούπης: “Η πολιτική των μεγάλων ηγετών εξέθρεψε φαινόμενα αυταρχικών και αναθεωρητικών ηγετών”

Σαν γροθιά στο στομάχι χαρακτήρισε ο Βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ κ. Αθανάσιος Λιούπης την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, επισημαίνοντας πως είναι τρομερά όλα όσα συμβαίνουν, ενώ στάθηκε στις εικόνες τρόμου και φυγής των κατοίκων, αλλά και σε στιγμιότυπο που έδειξαν όλα τα μέσα παγκοσμίως με ένα παιδί σε υπόγειο να λέει ότι θέλει να ζήσει.

Ο κ. Λιούπης ανέφερε πως η πολιτική των μεγάλων ηγετών όλα αυτά τα χρόνια εξέθρεψαν φαινόμενα αυταρχικών και αναθεωρητικών ηγετών ακόμη και στην γειτονιά μας και τώρα βιώνουμε τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών.

Αναφερόμενος στο καθεστώς της Ουκρανίας αλλά και την απόφαση των Ρώσων, ο κ. Λιούπης σχολίασε πως το καθεστώς στην Ουκρανία προέκυψε μετά από εκλογές. “Μπορεί η επιλογή όπως λένε να ήταν μία ακροδεξιά κυβέρνηση ή οτιδήποτε άλλο, αλλά προέκυψε από εκλογές. Καταρχήν δεν δικαιούται κανείς να πηγαίνει με πόλεμο για να αλλάξει τα σύνορα, την κυριαρχία να υποδουλώσει λαούς. Υπάρχουν τόσα άλλα εργαλεία, οι διαπραγματεύσεις, οι συζητήσεις, να δουν τις διαφορές τους. Εδώ απέτυχε και η Δύση. Η Αμερική και η Ευρώπη, που μοιάζει να μην είναι τόσο πολύ ενωμένη. Απέτυχαν στο να μπορέσουν να αποτρέψουν αυτό τον πόλεμο, να μεσολαβήσουν με άλλο τρόπο και να βρεθεί λύση για να μην φτάσουμε εδώ που φτάσαμε τώρα”, επεσήμανε.

Τόνισε πως οι Ουκρανοί είναι ένα έθνος 90 εκ. ανθρώπων και δεν είναι εύκολο με έναν πόλεμο για κάποιους να τους υποδουλώσει κι αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει ένας πόλεμος που θα διαρκέσει πολύ με άπειρες συνέπειες για όλους. Χαρακτήρισε παρήγορο δε το γεγονός πως θα υπάρξουν συναντήσεις για συζήτηση κι αυτό είναι σημαντικό, ενώ υπογράμμισε πως σε αυτές τις συζητήσεις όλοι πρέπει να συμβάλλουν.

“Το υπέρτατο αγαθό, το πιο σημαντικό είναι η διατήρηση της ζωής του ανθρώπου, αλλά πιο σημαντικό είναι η τιμή και η αξιοπρέπεια και αυτά προϋποθέτουν ελευθερία και δημοκρατία. Κανείς λαός δεν θα ήθελε ποτέ να υποδουλωθεί σε έναν άλλο, θα αγωνιζόταν μέχρι τέλους. Αυτό θα κάνει και η Ουκρανία. Ένας τέτοιος πόλεμος είναι αδιέξοδος, αλλά όμως εμείς θρέψαμε τους αναθεωρητικούς και αυταρχικούς ηγέτες”, είπε ο κ. Λιούπης.

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στο θέμα της Κύπρου λέγοντας πως “άκουσα τον Λαβρόφ να λέει ότι “θα εφαρμόσουμε το πρότυπο της Κύπρου”. Πλέον η Κύπρος, η μεγάλη αυτή παρανομία που έκλεισαν τα μάτια όλοι πριν από 40 χρόνια, άρχισε να γίνεται διεθνής νομιμότητα και πρότυπο. Συμβαίνει ακριβώς το ίδιο πράγμα. Τρεις εγγυήτριες δυνάμεις τότε και τώρα στην Ουκρανία το ίδιο συμβαίνει όταν μετά το 1991 έγινε ανεξάρτητο κράτος και ξαφνικά βρίσκουν νομικά τερτίπια ότι κάποιοι καταπιέζονται, ότι υπάρχει μεγάλη μειονότητα. Καταλαβαίνουμε τις ομοιότητες κι αν αυτό επικρατήσει, να γίνει ντόμινο και σε άλλες χώρες, ακόμη και στη γειτονιά μας. Πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι, όπως έκανε ο Πρωθυπουργός μας, μαζί με τους συμμάχους να μπορέσουν τέτοια φαινόμενα να τα απωθήσουν”.

Ο Βουλευτής σχολίασε πως είναι η πρώτη φορά που Γερμανία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εξάγει οπλισμό σε πόλεμο, κινήσεις που τις χαρακτήρισε πρωτόγνωρες, ενώ τόνισε πως δεν θα πρέπει να είμαστε υποκριτές, καθώς τέτοιοι πόλεμοι γίνονταν συνεχώς και στον 20αιώνα, αλλά ήταν λίγο μακριά από τη γειτονιά μας και την πολιτισμένη Ευρώπη.

Μιλώντας για τη Ρωσία και τις φωνές διαμαρτυρίας που υπάρχουν εκεί από πολίτες, ο κ. Λιούπης επεσήμανε πως η Ρωσία είναι ένα μεγάλο και περήφανο έθνος με 150 εκ πληθυσμό. Υπογράμμισε πως υπάρχουν φωνές που διαμαρτύρονται όμως επειδή το καθεστώς εκεί είναι ανελεύθερο, τις φωνές αυτές δεν τις αφήνει να φανούν, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι σε διαδηλώσεις που έγιναν στη Ρωσία, έγιναν από 3000 έως και 5000 συλλήψεις.

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα του οι συζητήσεις να μην είναι προσχηματικές και τόνισε πως ο ρόλος Ευρώπης -Αμερικής είναι σημαντικός για να υπάρχει μία καλή έκβαση, να γίνει κατάπαυση των εχθροπραξιών και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.