Ν. Δούκας: «Κύριο μέλημά μας είναι η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ΕΛΓΑ και η αποζημίωση των αγροτών»

Συνάντηση πραγματοποιεί αυτή την ώρα ο Υποδιοικητής του ΕΛΓΑ με τους παραγωγούς της περιοχής

Τα προβλήματα που ταλανίζουν τους αγρότες της περιοχής μας και οι αντίστοιχες αποζημιώσεις των ζημιών που υπέστησαν οι καλλιέργειες, είναι τα θέματα που συζητούν αυτή την ώρα ο Υποδιοικητής του ΕΛΓΑ κ. Νίκος Δούκα με τους προέδρους των Αγροτικών Συλλόγων της Μαγνησίας στο κτήριο της Περιφέρειας. Σε δηλώσεις του, πριν την συνάντηση, ο κ. Δούκας τόνισε ότι μέλημα του φορέα είναι η βιωσιμότητά του, με την εξασφάλιση των πόρων και την αντίστοιχη αποζημίωση των αγροτών.

Όπως εξήγησε ο κ. Δούκας η σημερινή συζήτηση με του προέδρους των Αγροτικών Συλλόγων θα κινηθεί σε τρεις άξονες διαλόγου. Αρχικά, θα αναφερθούν στο σχέδιο του ΕΛΓΑ για την επιβαρυμένη, όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος, χρονιά του 2021 και στις αντίστοιχες αποζημιώσεις των αγροτών. Μάλιστα, όσον αφορά στις αποζημιώσεις ο κ. Δούκας σημείωσε ότι ο ασφαλιστικός φορέας ανταπεξήλθε πλήρως. Στη συνέχεια, η συζήτηση θα συνεχίσει με την αναφορά των υπαρχόντων προβλημάτων, απόψεων και θεμάτων που ταλανίζουν τους παραγωγούς, ενώ, τέλος, θέμα της συνάντησης θα είναι και οι πρόσφατες ζημιές που προήλθαν από τον πρόσφατο παγετό και την κακοκαιρία.

«Ο ΕΛΓΑ βρίσκεται σήμερα εδώ για τους παραγωγούς του και στέκεται πάντα δίπλα τους, ώστε να τους βοηθά να επενδύουν εκ νέου και να επιβιώνουν. Έχουμε εξαιρετική συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον κ. Αγοραστό, αλλά και την Αντιπεριφερειάρχη, κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη», δήλωσε ο κ. Δούκας σχετικά με την σημερινή του παρουσία.

Σχετικά με τους σιτοπαραγωγούς της περιοχής και τον ισχυρισμό της απουσίας αποζημίωσης από τις καταστροφές του 2021, αλλά και την ύπαρξη ενός απαρχαιωμένου, όπως τον χαρακτηρίζουν, κανονισμό, ο κ. Δούκας τόνισε ότι οι εκάστοτε αποζημιώσεις που δίνονται βασίζονται στις εκτιμήσεις των ειδικών και των επιστημόνων του φορέα. «Ως διοίκηση λαμβάνουμε υπόψη τα πορίσματα των ειδικών και των εποπτών. Από εκεί και πέρα, βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να λύσουμε ό, τι πρόβλημα έχει προκύψει», δηλώνει ο αντιπρόεδρος και συνεχίζει: «Ο ΕΛΓΑ είναι ένας ασφαλιστικός οργανισμός και λειτουργεί με τις εισφορές των παραγωγών, συν το 20% των ασφαλιστικών εισφορών για τα λειτουργικά έξοδα που προέρχεται από το κράτος, ένα πόσο που έδωσε τη δυνατότητα στον φορέα, ώστε να καλυφθούν οι αποζημιώσεις των ζημιών του 2021. Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ χρήζει επικαιροποίησης, αλλά το κύριο μέλημά μας είναι η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του οργανισμού, ώστε να βρεθούν οι πόροι και να δοθούν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες».

Σχετικά με τους χρόνους παράδοσης των αποζημιώσεων προς τους αγρότες, ο ίδιος επεσήμανε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν επισπευθεί οι διαδικασίες, ενώ ήδη από τον προηγούμενο χρόνο αποπληρώνουν το 100% των αποζημιώσεων.

Συγκεκριμένα για την Μαγνησία ο κ. Δούκας ανέφερε ότι το σύνολο των ζημιών ανερχόταν συνολικά στο ποσό των 8.000.000 ευρώ, ενώ συμπλήρωσε ότι έχουν αποπληρωθεί περίπου τα πέντε.

Η κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων τόνισε με τη σειρά της ότι η διαλογική συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί με τους προέδρους είναι σημαντική, καθώς θα συζητηθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην αγροτική παραγωγή με αμεσότητα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.