Νέα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σε νοικοκυριά της Μαγνησίας…

Γιος με τη μητέρα του στα κρατητήρια, άνδρας καταγγέλλεται ότι θα πατούσε τη σύντροφό του!

Δύο υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας απασχόλησαν χθες την Εισαγγελία Βόλου, που έγιναν τη Δευτέρα στην πόλη του Βόλου. Στη μια περίπτωση γιός επιτέθηκε κατά της μητέρας του και στη δεύτερη άνδρας κατά της συντρόφου του, κατά της οποίας αποπειράθηκε να προκαλέσει επικίνδυνη σωματική βλάβη.

Οι τέσσερις εμπλεκόμενοι οδηγήθηκαν χθες στο αυτόφωρο, αλλά δήλωσαν στον εισαγγελέα υπηρεσίας ότι θέλουν να συμβιβαστούν, αναβλήθηκαν οι δύο υποθέσεις και θα ξεκινήσει η διαδικασία ποινικής διαμεσολάβησης.

Στην πρώτη περίπτωση συνελήφθη ένας νεαρός, μετά από μήνυση της μητέρα του ότι λογομάχησαν και τη χτύπησε, ενώ ο γιος μήνυσε τη μητέρα του για ψευδή καταμήνυση.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, η γυναίκα παρατήρησε τον γιο της, γιατί καθόταν για αρκετές ώρες στον υπολογιστή, ο γιος της αντέδρασε λογομάχησαν και, σύμφωνα με τη μήνυση της ίδιας, την χτύπησε.

Μετά την αντιμήνυση που κατέθεσε και ο νεαρός συνελήφθησαν και οι δύο, κρατήθηκαν και χθες οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο.

Μητέρα και γιος, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, απασχολούν για πρώτη φορά τις αρχές, δήλωσαν ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό και ζήτησαν να συμβιβαστούν, οπότε έπαψε η δίωξη σε βάρος τους και θα ενταχθούν σε ποινική διαμεσολάβηση.

«Απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης»
Στη δεύτερη περίπτωση άνδρας, που έχει απασχολήσει αρκετές φορές τις αρχές, φέρει να έκανε απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά της συντρόφου του.
Σύμφωνα με την καταγγελία της γυναίκας, ενώ είχαν μαλώσει με τον άνδρα, την ανέβασε στο μηχανάκι του για να τα βρουν, αλλά στο δρόμο φαίνεται να την απείλησε, οπότε η γυναίκα κατέβηκε από το δίκυκλο γιατί φοβήθηκε.
Στη συνέχεια ο άνδρας φαίνεται να την κυνηγούσε με το δίκυκλο για να την πατήσει και η ίδια, όπως κατήγγειλε, έκανε ελιγμό και κατάφερε να ξεφύγει, αφού έπεσε στο έδαφος.
Τελικά, στο Δικαστήριο, η γυναίκα δήλωσε ότι δεν επιθυμεί τη δίωξη του άνδρα, η υπόθεση αναβλήθηκε και θα ξεκινήσει η διαδικασία της διαμεσολάβησης.

Τι ισχύει με την ποινική διαμεσολάβηση

Σύμφωνα με το άρθρο 11 του Ν. 3500/2006 σκοπός της ποινικής διαμεσολάβησης είναι η αντιμετώπιση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας, στη βάση των αρχών της ελευθερίας, της αυτοδιαθέσεως και της αξιοπρέπειας του ατόμου, ώστε να ενισχυθεί η αρμονική συμβίωση των προσώπων στο πλαίσιο της οικογένειας, θύματα του φαινομένου αυτού είναι πρωτίστως οι γυναίκες, αλλά και οι ανήλικοι, οι υπερήλικοι, καθώς και οι ανάπηροι.
Στα πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας ο αρμόδιος για την άσκηση ποινικής δίωξης εισαγγελέας διερευνά τη δυνατότητα διαμεσολάβησης. Προϋπόθεση για την έναρξη της διαδικασίας ποινικής διαμεσολάβησης είναι η υποβολή ανεπιφύλακτης δήλωσης εκ μέρους του προσώπου στο οποίο αποδίδεται η τέλεση του εγκλήματος, ότι είναι πρόθυμο σωρευτικά:
α) να υποσχεθεί ότι δεν θα τελέσει στο μέλλον οποιαδήποτε πράξη ενδοοικογενειακής βίας (λόγος τιμής) και ότι, σε περίπτωση συνοίκησης, δέχεται να μείνει εκτός οικογενειακής κατοικίας για εύλογο χρονικό διάστημα, εάν το προτείνει το θύμα. Για την υπόσχεση αυτή συντάσσεται έκθεση κατά τα άρθρα 148 επ. του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
β) να παρακολουθήσει ειδικό συμβουλευτικό – θεραπευτικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας σε δημόσιο φορέα, σε όποιον τόπο και για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται τούτο αναγκαίο από τους αρμόδιους θεραπευτές. Ο υπεύθυνος του προγράμματος πιστοποιεί την ολοκλήρωση της παρακολούθησής του. Το σχετικό πιστοποιητικό επισυνάπτεται στο φάκελο της δικογραφίας.
γ) να άρει ή να αποκαταστήσει, εφόσον είναι δυνατόν, αμέσως τις συνέπειες που προκλήθηκαν από την πράξη και να καταβάλει εύλογη χρηματική ικανοποίηση στον παθόντα.
Η διάταξη του εισαγγελέα που εκδίδεται κατόπιν ποινικής διαμεσολάβησης καταχωρίζεται σε ειδική μερίδα στο δελτίο ποινικού μητρώου και τηρείται για χρονικό διάστημα ίσο προς τον εκ του νόμου προβλεπόμενο χρόνο Παραγραφής του εγκλήματος στο οποίο αφορά.
Αν ο ενδιαφερόμενος συμμορφωθεί προς τους όρους της ποινικής διαμεσολάβησης για χρονικό διάστημα τριών ετών, τότε η σχετική διαδικασία ολοκληρώνεται και εξαλείφεται η ποινική αξίωση της πολιτείας για το έγκλημα που αφορά.
Η διαπιστούμενη από τον εισαγγελέα υπαίτια μη ολοκλήρωση της ποινικής διαμεσολάβησης διακόπτει τη Διαδικασία και προκαλεί την αναδρομική άρση των επελθόντων αποτελεσμάτων. Στην περίπτωση αυτή ο εισαγγελέας ανασύρει τη δικογραφία από το αρχείο, η δε ποινική διαδικασία συνεχίζεται κατά τις οικείες διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, χωρίς να επιτρέπεται πλέον η υποβολή νέου αιτήματος για ποινική διαμεσολάβηση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.