Νέα πρόταση ύψους πέντε εκ. ευρώ για τα Νοσοκομεία

Για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και αναλώσιμα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Σε νέα αγορά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και αναλώσιμων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ύψους 5 εκ. € από το ΠΕΠ Θεσσαλίας, θα προχωρήσει η Περιφέρεια, που αναμένει την έγκριση σκοπιμότητας του υπουργού Υγείας, για να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία, όπως ανέφερε στο «Ράδιο ΕΝΑ 102,5» και τον Δ. Καρεκλίδη, ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός. Ο ίδιος ζήτησε από τον κόσμο να δείξει εμπιστοσύνη στις αρχές, στην Επιστήμη και στα ΜΜΕ και παγκόσμια συνεργασία για την πανδημία, που θα είναι νίκη όχι μόνο κατά του κορωνοϊού, αλλά και κάθε μελλοντικής επιδημίας.

Ο περιφερειάρχης τόνισε ότι για την Περιφέρεια Θεσσαλίας πρώτα και πάνω απ’ όλα έχει σημασία η ανθρώπινη ζωή, η δημόσια υγεία και χωρίς αυτά τα δύο αγαθά δεν μπορείς να έχεις μέλλον, Ελλάδα και χώρα.
Σύμφωνα με τον Κ. Αγοραστό, η Περιφέρεια πήρε την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προχωράει σε άμεση πρόταση εξειδίκευσης για νέα δράση στο ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020, για εξοπλισμό στις δημόσιες δομές υγείας, με προτεραιότητα αυτόν που πρέπει να υπάρχει για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ύψους 5 εκ. €.
Ο περιφερειάρχης τόνισε ότι έγινε συζήτηση με την επιτελική αρχή του ΕΣΠΑ στο υπουργείο Υγείας, ώστε να προχωρήσει άμεσα η πρόταση και ελήφθη η διαβεβαίωση του υφυπουργού ότι θα δοθεί η έγκριση σκοπιμότητας, ενώ οι διοικητές των νοσοκομείων έχουν ενημερωθεί ότι μπορούν να πάνε σε γρήγορη προμήθεια του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και των αναλωσίμων.

Χορηγίες
«Εδώ ενώνονται όλες οι δυνάμεις, η Περιφέρεια έχει δώσει άλλες 100.000 € στην 5η ΥΠΕ για να προμηθευτεί τέσσερις αναπνευστήρες, μας ζήτησαν και προσφέραμε τα γάντια, μάσκες αγοράστηκαν με χορηγία της βιομηχανία «Μέλισσα» και ενεργοποιούμε έναν ευρύ αριθμό επιχειρηματιών, όχι γιατί μας λείπουν τα χρήματα, αλλά γιατί πρέπει να μπουν στο παιχνίδι όλοι, για να υπάρξει η μαγιά της κοινωνικές εταιρικής ευθύνης, που υπάρχει στη Θεσσαλία», δήλωσε ο Κ. Αγοραστός, που συμπλήρωσε ότι πρέπει να γίνει δουλειά από πίσω για να βρεθούν προστατευτικές μάσκες και άλλα υλικά που δεν υπάρχουν, καθώς η Ελλάδα δεν είναι στις χώρες κινδύνου και οι βιομηχανίες τα στέλνουν σε άλλες χώρες με μεγαλύτερες ανάγκες.
Την ώρα της ραδιοφωνικής συνέντευξης, ο συμμαθητής του περιφερειάρχη στη Λάρισα, Θάνος Μακρής, που διαθέτει βιομηχανία στραντζαριστών του έστειλε μήνυμα για να κάνει δωρεά υλικών προς το νοσοκομείο.
Ο Κώστας Αγοραστός είπε ότι δεν θέλει τα χρήματα των πολιτών, ούτε να υπάρχουν λογαριασμοί σε τράπεζες, ούτε ο ίδιος θέλει να ζητάει τα χρήματα των πολιτών, που πρέπει να τους δώσει η Περιφέρεια και όχι να πάρει απ’ αυτούς.

Εμπιστοσύνη σε κράτος, επιστήμη και ΜΜΕ
Ο κ. Αγοραστός είπε η εμπιστοσύνη του κόσμου, που έχει διαβρωθεί εδώ και χρόνια, δεν μπορεί να ανοικοδομηθεί σε μια νύχτα και πρέπει να γίνει μια μεγάλη συνεργασία, για να υπάρξει ξανά εμπιστοσύνη απέναντι στις αρχές, στην επιστήμη και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Όπως είπε, τα τελευταία χρόνια, είτε ανεύθυνοι πολιτικοί, ή κοινωνικοί λειτουργοί, ή επιστήμονες, ή επιχειρηματίες, έχουν εσκεμμένα υπονομεύσει αυτή την εμπιστοσύνη και αν εξακολουθήσει αυτή η κατάσταση, θα μπούμε στο δρόμο του αυταρχισμού.
«Εμείς αυτή τη στιγμή πρέπει να έχουμε αλληλεγγύη, δεξαμενή εμπιστοσύνης και συναδελφοσύνης και αντί να χτίσουμε ένα καθεστώς επιτήρησης, δεν είναι πολύ αργά να ανοικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη ων ανθρώπων στην επιστήμη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Είναι παγκόσμια προβλήματα
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, η πανδημία και η επακόλουθη οικονομική κρίση είναι παγκόσμια προβλήματα και μπορούν να λυθούν μόνο με παγκόσμια συνεργασία, ενώ αναφερόμενος στην έκτακτη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ, που η Γερμανία απέρριψε την ιδέα έκδοσης ευρωομόλογου για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση, είπε ότι η Ευρώπη κινδυνεύει και η Γερμανία πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να αλλάξει ρότα και ταχύτητες.
Ο Κ. Αγοραστός είπε ότι ο χρόνος είναι το κλειδί σε όλα, η οικονομία έχει παγκόσμια φύση, όπως και η αλυσίδα εφοδιασμού και αν η κάθε κυβέρνηση κάνει το δικό της, με πλήρη αδιαφορία για τα υπόλοιπα κράτη, το αποτέλεσμα θα είναι χάος και μια βαθύτερη κρίση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.