Νίκος Πολίτης στο Ράδιο ΕΝΑ: «Η νίκη Κουρέτα ήταν μία νίκη της κοινωνίας»

Με τους υποψηφίους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ να το θέλουν περισσότερο

Μεγάλη ανατροπή σημειώθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου μετά από 13 χρόνια ο κ. Κώστας Αγοραστός πρέπει να παραδώσει τη σκυτάλη στον κ. Δημήτρη Κουρέτα που εξελέγη με ποσοστό σχεδόν 60%. Ο συνδυασμός Κουρέτα είχε υποστηριχθεί από την πρώτη στιγμή από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ με τον γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας κ. Νίκο Πολίτη να κάνει λόγο για νίκη της κοινωνίας, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη. Τόνισε δε, πως τα στελέχη που προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ και βρίσκονταν στον συνδυασμό Κουρέτα, φάνηκε ότι το ήθελαν περισσότερο και εργάστηκαν γι’ αυτή την εκλογή.

 

Προσπαθώντας να δώσει μία πρώτη ερμηνεία της νίκης Κουρέτα, ο κ. Πολίτης αναφέρθηκε στη σύμπλευση και τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε όμως πως ήταν μία νίκη και ενάντια στις επιλογές της κυβέρνησης και της ΝΔ, διότι ο κ. Αγοραστός εκτός του ότι ήταν 13 χρόνια Περιφερειάρχης υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, ήταν ένας βασικός στόχος της ΝΔ, καθώς υπήρχε μεγάλη στήριξη από το υπουργικό συμβούλιο που ήρθε στη Θεσσαλία, όπως και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

«Εφόσον το πολιτικοποίησε η ίδια η ΝΔ, τουλάχιστον αναφορικά με την ήττα της ΝΔ ήταν καθαρά πολιτική», είπε ο κ. Πολίτης σχολιάζοντας πως ναι μεν η κίνηση Κουρέτα ήταν αυτοδιοικητική, ωστόσο από πλευράς Νομαρχιακών παράχθηκε μεγάλη βοήθεια κι έγινε σχεδιασμός και οργάνωση.

«Είναι μία νίκη της ίδιας της κοινωνίας που θέλησε να στείλει μήνυμα πρώτον προς την κυβέρνηση ότι κάποια πράγματα δεν είναι σωστά και πρέπει να αλλάξουν, δεύτερον να στείλει ένα μήνυμα για την ανεπάρκεια η οποία φάνηκε και ξεκουκούλωσαν οι πλημμύρες και φωτιές και ένα τρίτο μήνυμα ήταν ότι ο κόσμος θέλει να εμπιστευθεί ξανά το πολιτικό γίγνεσθαι», εξήγησε ο ίδιος και συμπλήρωσε ότι σε  πολιτικό επίπεδο υπήρξε μία ήττα της ΝΔ και  σε καθαρά αυτοδιοικητικό υπήρξε μία ήττα της παράταξης Αγοραστού.

Το ΠΑΣΟΚ ίσως το ήθελε παραπάνω

Ο κ. Πολίτης σχολίασε το γεγονός ότι η πλειοψηφία των περιφερειακών συμβούλων που εκλέγονται από την παράταξη Κουρέτα προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζοντας ότι «είναι πασιφανές ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αυτοδιοικητικά στελέχη, ανθρώπους που ανέκαθεν ασχολούνταν και ήταν κοντά στα αυτοδιοικητικά σχήματα. Εμείς το θέλαμε και λίγο περισσότερο, είχαμε ασχοληθεί περισσότερο με την περιφέρεια απ’ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε και σύρθηκε πίσω από την επιλογή, μπορεί να μην το ήθελε όλο το κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά στη Θεσσαλία. Παρόλα αυτά ήταν μία σύμπλευση δυνάμεων, βάλανε πλάτη σε αυτό. Το ΠΑΣΟΚ είχε πιο δυνατά στελέχη απ’ ότι αποδείχθηκε, ανθρώπους που θέλανε να βοηθήσουν πιο δυναμικά και είχε στηριχθεί από νωρίς, πριν εμφανιστούν τα ζητήματα των πλημμυρών, που ανέδειξαν την ανεπάρκεια της περιφερειακής αρχής».

 

 

Και συμπλήρωσε για τη νίκη Κουρέτα ότι «δεν μπορεί να πει κάποιος ότι είναι μόνο νίκη του ΠΑΣΟΚ. Ξέραμε ότι υπάρχει το χρίσμα στον κ. Κουρέτα αλλά συνολικά ο α’ και β΄ βαθμός αυτοδιοίκησης ξεκινά από τα κάτω, από την κοινωνία. Άρα ο κ. Κουρέτας ήταν μια επιλογή με επιστημονικό κύρος, που θεωρούσαμε ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στα προβλήματα, θα μπορέσει να βγάλει από το τέλμα τη Θεσσαλία με σχέδιο, με βοήθεια και από το ΠΘ» και υπογράμμισε ότι στην εκλογή Κουρέτα έπαιξε ρόλο η προσωπικότητά του, η θέση του, ο τρόπος με τον οποίο επέλεξε να αντιπαρατεθεί.

Δεν μπορεί να υπάρχει συμπόρευση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΑ

Οι νίκες που πέτυχαν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ σε συγκεκριμένες περιφέρειες και δήμους της χώρας άνοιξαν τη συζήτηση για ενδεχόμενη συμπόρευση με ορίζοντα και στόχο τις ευρωκλογές. Ο κ. Πολίτης ωστόσο ξεκαθαρίζει πως αυτό δεν μπορεί να γίνει, σημειώνοντας πως ναι μεν υπήρχε η επιλογή συμπόρευσης σε ορισμένες περιοχές λόγω των γεγονότων και της κατάστασης, αλλά όχι μία άλλου είδους συμπόρευση των δύο κομμάτων.

Παράλληλα, σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στην αυτοδιοίκηση, να υπάρχει εκλογή με 50+1% και να βρεθούν τρόποι ώστε να γίνουν πιο ελκυστικές οι εκλογές στο κόσμο, υπογραμμίζοντας πως η αποχή δεν ήταν ένα καλό μήνυμα.

Η κ. Τσεκούρα έχει αποκλειστεί από τις δράσεις μας

Τέλος, ο κ. Πολίτης αναφέρθηκε στα στελέχη εκείνα που εναντιώθηκαν στις επίσημες αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως «όποιος έχει εναντιωθεί στις επιλογές που πήρε το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή εκεί που έδωσε, επισήμως χρίσμα,  αυτομάτως βγαίνει από κάθε όργανο». Ωστόσο και οι αποφάσεις μιας Νομαρχιακής έχουν βαρύτητα καθώς όσα μέλη εναντιώνονται αυτομάτως θέτουν τον εαυτό τους εκτός και έκανε λόγο για την κ. Τσεκούρα, η οποία ήταν υποψήφια Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, επέλεξε όμως να συστρατευτεί με τον Αχ. Μπέο στις δημοτικές εκλογές, επιλογή που ποτέ δεν εγκρίθηκε από την Νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ.

«Βάσει καταστατικού δεν έχουμε δυνατότητα διαγραφής, πρέπει να γίνει από κεντρικό όργανο. ‘Έχουν μαζευτεί αιτήσεις, θα συζητηθούν και θα μας ενημερώσουν. Η κ. Τσεκούρα ήταν μία υποψήφια του 2023, αλλά  αποκλείεται πλέον απ’ όλες τις δράσεις μας. Έχει γίνει και είναι λογικό», κατέληξε ο κ. Πολίτης.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.