Νότα αισιοδοξίας από τη λήξη του ελληνικού προγράμματος

Ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλλής, εκτίμησε ότι το επόμενο διάστημα θα πέσει χρήμα στην αγορά

Το γεγονός ότι μετά τη λήξη του Ελληνικού προγράμματος που επισφράγισε το Eurogroup μπορούμε να ατενίζουμε με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον, καθώς η χώρα θα μπορεί να σχεδιάζει χωρίς βραχνά και σφιχτή θηλιά στο λαιμό της, δήλωσε στο «Ράδιο Ένα» ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλλής, που εκτίμησε ότι το επόμενο διάστημα θα πέσει χρήμα στην αγορά.
Σύμφωνα με τον Μ. Μπαλλή, έγινε κατανοητό από τους Ευρωπαίους εταίρους ότι αυτή η κατάσταση της ασφυξίας προς την Ελλάδα δεν μπορούσε να συνεχιστεί, επί μακρόν και αντιληπτό ότι αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη είναι η σταθερότητα και η απουσία πόλων και εστιών που θα μπορούσαν να ανάψουν φωτιές στο κοινό Ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
«Νομίζω ότι μέτρησαν πάρα πολλά, κυρίως όμως μέτρησαν οι θυσίες που ο Ελληνικός λαός υπέμεινε για περίπου 10 χρόνια, προκειμένου να μπορέσει να ξαναμπεί η Ελληνική οικονομία σε ένα διαφορετικό δρόμο», δήλωσε ο βουλευτής.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν βγαίνει χαμένη απ’ αυτή την συμφωνία, καθώς βλέπει με μια διαφορετική προοπτική και δυνατότητα αντιμετώπισης, των δικών της βαρών.

«Θα εξεταστεί αν θα μπορέσει
να εφαρμοστεί διαφορετική πολιτική»

Σε σχέση με το αν αλλάξει κάτι, ο βουλευτής είπε ότι εφόσον οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν και δημιουργηθεί το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που θα μας επιτρέπει διαφορετικές κινήσεις, θα εξεταστεί αν θα μπορέσει να εφαρμοστεί διαφορετική πολιτική. Ο Μ. Μπαλλής είπε ότι μπορούμε να ελπίζουμε ότι δεν θα αποκλειστεί μια τέτοια δυνατότητα, από τη στιγμή που και οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται και οι οικονομικοί δείκτες πηγαίνουν καλύτερα, ακόμη και από το πιο αισιόδοξο σενάριο και από τη στιγμή που δεν θα θιγούν βασικές επιλογές των μνημονίων που έχουν υπογραφεί και από το παρελθόν.

Για τα κλιμάκια τεχνικού ελέγχου και την επιτροπεία, ο βουλευτής είπε ότι τελείωσε, αλλά η επιτροπεία συνολικά παραμένει, διότι ακόμη υπάρχουν υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσουμε, επομένως όπως και όλες οι χώρες που βγαίνουν από τα μνημόνια, θα έχουμε μια πιο ελαφριά παρακολούθηση της πορείας της Ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με τον βουλευτή «αυτό δεν σημαίνει ότι από τον Αύγουστο θα βγούμε από τα μνημόνια, θα είμαστε ανεξέλεγκτοι και θα μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε, ενδεχομένως επαναλαμβάνοντας και λάθη του παρελθόντος. Θα υπάρχει ένας έλεγχος, όχι όμως η αυστηρή επιτροπεία και κυρίως δεν υπάρχει έλεγχος ακόμη και στα νομοσχέδια στα οποία προτίθεται να φέρει κάθε φορά η κυβέρνηση».
Βελτιώσεις στην καθημερινότητα
Ο κ. Μπαλλής εξέφρασε την ελπίδα, η κυβέρνηση να έχει το περιθώριο και να μπορέσει σύντομα να περάσει μια σειρά νομοθετημάτων και αφορούν βελτιώσεις σε εργασιακά θέματα, αλλά κυρίως για τα γνωστά αντίμετρα.
Ερωτηθείς σχετικά για το θέμα των μισθών, ο βουλευτής παρέπεμψε στις δηλώσεις της υπουργού Εργασίας, και είπε ότι θα μπορέσει να υπάρξει δυνατότητα για παρεμβάσεις, ώστε να αυξηθούν οι κατώτατοι μισθοί. Το γενικότερο οικονομικό κλίμα, επηρεάζει τις συμφωνίες που θα γίνουν στον ιδιωτικό τομέα και το περιβάλλον σε συμβάσεις διαφόρων εργατικών χώρων που έχουν υπογραφεί.
«Εάν υπάρξουν συμβάσεις εργασίας σε διάφορους κλάδους που να δείχνουν μια τάση από την πλευρά της εργοδοσίας να αποδεχτεί αύξηση του μισθού, τότε και η γενική συλλογική σύμβαση εργασίας θα μπορέσει πιο εύκολα να προσεγγίσει το επίπεδο της συζήτησης προς μια άνοδο του κατώτατου μισθού», επισήμανε.

Στη ΔΕΘ

Σχετικά με την παρουσία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Μάκης Μπαλλής εκτίμησε ότι ο Αλ. Τσίπρας θα παρουσιάσει εκείνους τους οικονομικούς δείκτες που έχουν αρχίσει να βγαίνουν από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, που δείχνουν μια αντιστροφή του κλίματος και μια πορεία προς τη μικρή αλλά σταθερή ανάκαμψη και επιτρέπουν ένα αισιόδοξο βλέμμα για το μέλλον.
Ο βουλευτής εκτίμησε ότι ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει εξειδικευμένες παρεμβάσεις για τον τρόπο με τον οποίο το πλεόνασμα που έχει ήδη επιτευχθεί και η κυβέρνηση δεσμεύτηκε πως θα διοχετευτεί το 2019.
Όπως είπε, η ομιλία του θα κινηθεί κυρίως στον τόνο αισιοδοξίας που επιτρέπει η παρακολούθηση των οικονομικών δεικτών σε όλους τους τομείς, είτε πρόκειται για τις εξαγωγές, ή για το ΑΕΠ. Ο Μ. Μπαλλής είπε ότι το ΑΕΠ και οι εξαγωγές έχουν ανέβει και είναι ζητούμενο να αυξηθεί η εσωτερική κατανάλωση που θα φέρει κυκλοφορία του χρήματος, άρα θα σπάσει τον κύκλο έλλειψης ρευστότητας στην αγορά.
Ο βουλευτής Μαγνησίας, εξέφρασε τη σιγουριά ότι θα πέσει χρήμα στην αγορά και γιατί είναι δέσμευση και υποχρέωση της κυβέρνησης να αντιμετωπιστούν γρηγορότερα οι υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.